Počela kontraofanziva snaga Novorosije i oko Luganska

Počela kontraofanziva snaga Novorosije i oko Luganska

28 avgusta 2014
Lugansk 1404001294603Armija Luganske Republike prešla je u kontranapad u borbama oko svog glavnog grada.

Najžešće borbe se vode kod naselja Krasnij Jar i Vergunka. Odredi LNR nastoje da odbace protivnika sa utvrđenih položaja.

Već je uspešno završena bitka za Fašćevku. Istovremeno su blokirali deo puta Manguš-Osipenko. U toku je borba za Urfuz.

Pomenuta saobraćajnica je važna jer će omogućiti zatvaranje jedinica hunte u širokom „Mariupoljskom džepu”. Prethodno su preuzeli kontrolu nad naseljima Slavjanoserbsk, Krimskoje i Kirovsk.

Poznati ukrajinski rusofob, poslanik Oleg Ljaško koji je bio trećeplasirani na predsedničkim izborima, situaciju je ocenio ovako:

„Naše snage su se našle u novom obruču iz kojeg mogu i ne izaći! Situacija na istočnom frontu je krajnje složena. Predsednik Porošenko željeno prodaje za stvarno. U želji da što pre podignu zastave Ukrajine u oslobođenim gradovima, naši su zaboravili da jedinice moraju imati osigurana leđa. Tvrdim da ministar odbrane i načelnik Generalštaba ne reaguju adekvatno na razvoj situacije”.

Optužio je obojicu i za to što ni branioci Mariupolja, ni opkoljeni dobrovoljci koji se bore kod Ilovajska „još nisu dočekali podršku avijacije”.

Ljaško je istovremeno istupio sa dve inicijative: da se ukrajinska armija već počne spremati za jesenje i zimsko ratovanje i da se na generalske dužnosti dovedu kapetani i majori koji su se najbolje pokazali u doadašnjim borbama.

Vojni ekspert Aleksandar Luzan ocenio je da se situacija na „istočnom frontu” iz korena izmenila za samo četiri dana:

„Snage Novorosije nastupaju i na severu i na jugu. Sve ukrajinske snage koje su napadale Ilovajsk našle su se opkoljene u velikom amvrosijevskom džepu. Ustanici su već u operativnom prostoru za napad na Mariupolj. Grad je još juče opkoljen sa severa, istoka i zapada. Ustanici su već u Širokinu, a to je samo 10 kilometara od Mariupolja. Već je počeo napad i na položaje Ukrajinaca oko grada Berdjansk koji brane slabe snage. Bude li ukrajinska armija padala ovim tempom – vojna parada u Kijevu 6. novembra, povodom njegovog oslobađanja, uopšte ne izgleda fantastično.”

Luzan tvrdi da je sasvim moguće da se takva parada održi i osetno ranije. Čak je sarkastično primetio: „Treba već pakovati kofere, a oni taman izbore zakazali. Gospod zaissta uzima pamet onima koje želi ka kazni”.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    BOZIJA KAZNA SVAKOGA STIZE, BRANITI SVOJE ILI OTIMATI TUDJE PRED PRAVDOM BOZIJOM NIJE ISTO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *