Počela provera prodaje TV B92

Počela provera prodaje TV B92

20 avgusta 2014

2016612794e858414d11b3067572384_orig B92Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća „B92”, koje je je kupila kiparska firma Astonko Holdings Limited preko svog, istoimenog, preduzeća u Beogradu, objavljeno je na sajtu te komisije.

Predsednik Odbora direktora B92 Veran Matić nije imao komentar na zaključak Komisije.

„Nemam komentar, Komisija treba da radi svoj posao”, rekao je Matić Tanjugu.

U zaključku o pokretanju postupka, Komisija navodi da su se u periodu od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, nakon koje je, kako se navodi, firma Astonko stekla 85 odsto vlasništva u B92.

Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza, piše u zaključku.

Komisija ističe da je upoznata sa problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u srpskim medijima i da se problem manifestuje registrovanjem privrednih društava u inostranstvu da bi se ona potom javila kao osnivači domaćih društava koja postaju vlasnici domaćih medija, sa ciljem da se prikriju pravi vlasnici.

Bez odobrenja Komisije, takve kupovine medija za posledicu mogu imati stvaranje ili jačanje dominantnog položaja, čime se konkurencija na tržištu medija može značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti.

Ukoliko se u postupku utvrdi da je sprovedena koncentracija bez odobrenja Komisije, koje je propisano zakonom, Komisija može naložiti učesnicima da podele privredno društvo, otuđe akcije ili udele, raskinu ugovor ili preduzmu neke druge radnje kako bi se uspostavilo stanje pre uspostavljanja koncentracije, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *