Почела ПРВА ФАЗА Трамповог ПЛАНА ЗА КОСОВО

Počela PRVA FAZA Trampovog PLANA ZA KOSOVO

24 jula 2019

Donald Tramp i njegova administracija kreirali su plan kako bi stvorili uslove da se reši situacija oko Kosova i postigne dogovor Srba i Albanaca. Prvi korak, kako navode diplomatski izvori, već je napravljen pozivom Ramušu Haradinaju da se pojavi u Hagu zbog zločina terorističkog OVK počinjenih prema Srbima.Istovremeno, iz američke ambasade poručuju da samo kompromis između Beograda i Prištine može doneti trajan mir u regionu. Na pitanje da li samit koji će u septembru u Parizu organizovati Emanuel Makron može da pomeri stvari sa mrtve tačke i pokrene dijalog, iz američke ambasade odgovaraju:

– Snažno podržavamo povratak dijalogu između Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU. Trajan dogovor postignut kompromisom je neophodan kako bi ovaj region konačno dobio prosperitet i mir koji zaslužuje – rekli su iz ambasade.

Diplomatski izvori dodaju i da je Vašington uključen u razgovore koji vode u okviru Evropske unije, kao i da velika očekivanja imaju od samita koji će se u septembru u organizaciji Emanuela Makrona i Angele Merkel održati u Parizu. Upućeni u dešavanja u vezi sa ulogom Trampa u dijalogu navode da je Vašington trajno precrtao Ramuša Haradinaja.

– Bivši premijer takozvane države Kosovo bio je glavna prepreka i kočnica razgovorima između Beograda i Prištine. Haradinaj se mesecima pravio gluv na mnogobrojne pozive i zahteve Vašingtona da ukine sulude takse, koje je uveo na srpske proizvode. Svima je bilo jasno da Amerika neće dozvoliti da se s njom poigrava niko, pa ni Haradinaj. Detektovali su ga kao glavni problem i shodno tome aktivirali plan za uklanjanje prepreke – objašnjavaju sagovornici iz diplomatskih krugova.

Izvori preciziraju da Trampova administracija ovim stavlja tačku na Haradinajev slučaj:

– Odlazak u Hag ne znači da će automatski biti osuđen i prebačen u zatvor. Na njemu je da odluči da li će biti junak koji će ostatak života provesti u zatvoru – navode izvori.

U svakom slučaju, navode sagovornici, Vašington planira nastavak akcija koje će biti realizovane u narednih mesec ili dva.

– Težište se prebacuje na politički teren kako bi se u Prištini afirmisali prozapadno orijentisani političari koji su spremni da sednu za sto i nastave dijalog sa Beogradom. Tu je Vašington na istim pozicijama na kojima je Beograd, ali na kojima su i Pariz i Minhen, Brisel, Moskva…Prvo moraju da padnu takse, pa onda sledi nastavak razgovora sve dok se ne postigne kompromis – objašnjavaju sagovornici.Kada je reč o konačnom rešenju, izvori podsećaju da zvanični Vašington podržava predlog Beograda o podeli Kosova.

– Tramp hoće da tu priču završi pre njihovih izbora i da to bude njegov uspeh. Bela kuća podržava ideju o razgraničenju, to su i javno govorili američki zvaničnici. S druge strane, stare strukture u Stejt departmentu to opstruiraju na isti način na koji su Haradinaju davali vetar u leđa da istraje u nameri da ne ukine takse – navode izvori.

Prema rečima Ivice Dačića, vidna je promena u stavu američke administracije:

– Bela kuća i Tramp sada se trude da nađu rešenje, dok su ranije smatrali da je to rešena stvar – rekao je Dačić.

Ističući da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa velikim silama, Dačić je naglasio da sada imamo bolje odnose sa američkom administracijom nego ranije.

– Nekada su se staferi trećeg i četvrtog ranga bavili pitanjem Kosova, a danas se savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika trudi da dođe do trajnog rešenja – poručuje Dačić.

(Srbija Danas)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad2 says:

  "staferi" su radili za pare,ali ove krupnije zverke iz trampovog okruženja šiptarska mafija ne može da potkupi,sam pokušaj podmićivanja bi bio katastrofa za šiptariju.Sad će "staferi" ili sprovoditi direktive sa vrha s.departmenta ili dobiti otkaze redom, a mislim a će se desiti ovo drugo.Tramp je KONAČNO shvatio kako "liberalnu" mafijašku ekipu da efektivno udari i kako klintonovu da ZAISTA pošalje u zatvor.Kosovska priča u vašingtonu je nešto za šta posotoje OPIPLJIVI i STVARNI dokazi, jer tu je stvarno bezobzirno i skoro otvoreno kršen zakon USA u to ne jedan nego mnogi zakoni, o pranju para, trgovina uticajem,utaja poreza na neprijavljene poklone i prihode,konflikt interesa, i što je najvažnije i najopasnije, direktna izdaja i ugrožavanje bezbednosti USA kroz saradnju sa teroristima.Za SVE to, mnogi mogu da dodju na tapet , a dokazi postoje, jer je klinton ekipa bila ubedjena da to niko neće ni pogledati i smatrala da im je ustaljena PRAKSA lobiranja sasvim dovoljno pokriće da rade šta hoće, ali lobiranje je jedno a kriminal je drugom a dokoaza za kriminalne aktivnosti ima podosta da bi mogli da se sakriju iz političke odgovornosti:)Ima da leti perje tamo zbog kosova, jer su jednostavno preterali ali do kraja.Pokušaj dobijanja izbora sa mafijaškim parama teško da će biti oprošten klintonovoj.Ona tek ima da se suoči sa pravom lavinom koja se sprema.

  • Cp6a says:

   Lepo bi to bilo, ali smatram da je nemoguće.

  • test01 says:

   Sve je to istina li USA nece nikada priznati gresku - naprotiv, stite svoje zlocince i glupo je nadati se icemu drugome. Srbija treba da se okrene prijateljima i insistira na rezoluciji UN 1244 i Ustavu RS. Naravno, izdajnicka vlast u Srbiji radi za sebe i one koji su ih tu doveli... Srbija ce da nastavi da propada sve dok se ne resi izdajnika i nesposobnih kriminalaca koji su na na vlasti!

   • Slobodanka says:

    Trampu sigurno više znači da definitivno porazi svoje teške rivale unutar SAD, nego da tamo neko Kosovo što pre uvede u NATO. Tramp već duže vreme nije zadovoljan sa stanjem u NATO-u, a finansiranje ili vojni sastav te vojne alijanse neće ojačati državice poput Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova. NATO sve više skuplja državice tipa sitni-sitniš, a de fakto već su izgubili Tursku. Zatim Nemačka, koja ima najveći BDP u EU, ne uplaćuje za NATO koliko se od nje očekuje, a sve češće odbija pozive za zajedničke vojne misije. ... Zbog sve samostalnije Turske žure se da zaokruže susedni "zapadni Balkan". Sledeće godine odnosi SAD-Turska još više će se zakomplikovati. Nečim moraju da odobrovolje zvanični Beograd. U ime toga mogu da sklone Haradinaja bar na neko vreme. Tek ćemo videti šta će se stvarno dešavati.

 2. Vladimir says:

  Na zalost, nista od toga, Ameri i Rusi su odlucili da spuste loptu i da smanje tenzije, a to znaci nista dobro za nas i za Ruse iz istocne Ukrajine. "Kompromis" ce imati vrlo gorak ukus za nas. Novi ruski ambasador nije tu da brani Srbiju nego da "kompromis" prodje sto bezbolnije kao sto je to vec radio u devedesetim.

  • Milan says:

   Kako možeš da izvrčeš reči izrečene pre dva dana. Dana 22.jula Bocan-Harčenko prilikom predaje akreditiva istakao je da Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uz poštovanje Rezolucije 1244 i međunarodnog prava. Ovo znači da Rusija najpre zbog sebe neće dozvoliti prekrajanje medjunarodnog prava jer time bi dala saglasnost i na komadanje teritorije sadašnje Ruske Federacije. Isti stav zastupa i Kina iz istih razloga. Samo naš je problem to što bi Vučić da pokloni deo teritorije Srbije a to nedelo uvija i pakuje u "kompromis". Sada nas ne možeš porediti s istočnom Ukrajinom. Ukrajina bi u NATO, ali neće tamo stići zbog boraca iz istočne Ukrajine, a Srbija je puno bliže ulasku u NATO, samo da prizna Kosovo i eto i nje u NATO-u. Zbog istrajnosti boraca iz Donbasa NATO neće uspeti da se proširi na Ukrajinu. Baš zbog toga sukob u Ukrajini mora duže da tinja pa tako sve do značajnijeg slabljenja, osipanja ili raspada NATO alijanse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *