ПОЧЕЛА РУСКА ОСВЕТА: Рације у турским фирмама у Русији, приводе се турски бизнисмени…

POČELA RUSKA OSVETA: Racije u turskim firmama u Rusiji, privode se turski biznismeni…

28 novembra 2015

Turkish flag 5Ruska policija upala je u turske kompanije u različitim delovima Rusije, a u nekim slučajevima suspendovala je njihove operacije, rekli su za Al Džaziru dva turska biznismena koja su investirala u zemlju.

Moskva je takođe počela slati nazad turske kamione sa izvoznom robom na granici te zaustavila turske turiste, kojima ne treba viza da uđu u zemlju, rekla su najmanje dva biznismena.

Turski i ruski ministri spoljnih poslova, koje je Al Džazira kontaktirala telefonom, nisu odgovorili na pitanja vezana za ovu priču u vreme njenog objavljivanja.

Potez Moskve dolazi nakon što su turski lovci oborili ruski ratni avion Su-24 tvrdeći da je narušio vazdušni prostor Turske, dok su ruski zvaničnici isticali da je letelica bila iznad Sirije.

“U turskim kompanijama u Rusiji, pogotovo u građevinskim kompanijama, vrše se racije”, rekao je za Al Džaziru turski direktor jedne kompanije za proizvodnju u Rusiji, pod uslovom da ostane anoniman.

“Proveravaju da li neko ima radnu vizu koja je istekla ili je uopšte nema. Proveravaju da li se radna pravila sprovode ili ne.”

“Desila su se ozbiljna kršenja na tom polju u građevinskim kompanijama i ruske vlasti to znaju. Aktivnosti nekih kompanija su bile zamrznute zbog toga”, kazao je.

Cevdet Seylan, biznismen koji posluje u gradu Kazan, takođe je potvrdio da je policija tamo vršila racije u turskim kompanijama.

Vraćeni kamioni sa turskom robom

Osman Bagdatlioglu, predsednik turske Unije za izvoznike ukrasnih biljki i drugih prozivoda, rekao je da je nekoliko kamiona sa cvećem vraćeno nazad u Tursku u sredu nakon što su ruske vlasti sprečile njihov ulazak u zemlju.

“Šest kamiona se vratilo u četvrtak. Zaustavili smo sve isporuke. Zaustavili smo i isporuke avionom”, kazao je za Al Džaziru.

“Zvanično nema prepreka, ali smo naišli na one nezvanične. Ovo će imati veliki uticaj na naše poslovne aktivnosti u kratkoročnom i dugoročnom smislu. U Evropi, naš najveći partner je Rusija”, dodao je.

Blokadu ulaska robe takođe je prijavio i Adnan Dalgakiran, član Veća turskih izvoznika, koji je u sredu uveče na Tviteru napisao: “Ulazak turske robe blokiran je na ruskim carinama.”

Drugi biznismen, koji je želeo ostati neimenovan, rekao je da je svim vozačima kamiona, za koje se mislilo da prevoze turske proizvode, rečeno da sačekaju na granici, bez obzira na registracijske oznake.

“Na granici su proveravali svaki kamion, bez obzira čije registracijske tablice je imao. Proveravali su sve oko robe”, rekao je.

“Brojali su robu, proveravali njenu težinu itd. I pronalazili izgovore da mora čekati ili su je slali nazad.”

U međuvremenu, nekoliko turskih građana potvrdilo je za Al Džaziru da Rusija vraća turiste iz Turske koji pokušavaju ući u zemlju, nalazeći razne “izgovore”, te odgađa ulazak Turaka koji imaju radnu ili boravišnu dozvolu.

Turski i ruski turisti mogli su putovati u dve zemlje bez viza od 2011. godine.

Čekanje na aerodromu dok provere boravište

Biznismen Seylan kazao je da su ruske vlasti naterale njega i druge Turke da čekaju na aerodromu u gradu Kazanu jedan sat dok su pokušavali ući u zemlju u sredu.

“Policija je otišla na našu boravišnu adresu, proverila sve o nama i onda nam dozvolila da uđemo u zemlju”, rekao je za Al Džaziru.

“Uveče 24. novembra takođe su se desile racije u turskim stanovima i kafićima u koje Turci idu. Studenti i profesionalci su pritvoreni. Pušteni su nakon ispitivanja.”

Zvaničnici aviokompanije Turkiš Erlajns rekli su za Al Džaziru da ih turske vlasti nisu upozorile o bilo kakvim ograničenjima oko ulaska u Rusiju.

Privedeni biznismeni

Juče je u Rusiji privedeno 26 turskih poslovnih ljudi koji su u tu zemlju otputovali na sajam poljoprivrede, prenela je agencija Anadolija.

Oni su iz Turske otputovali u grad Krasnodar kako bi učestvovali na međunarodnom sajmu poljoprivrede. Diplomatski izvori su potvrdili da je 26 turskih biznismena privedeno nakon dolaska na mesto sajma.

Nakon što su stigli na mesto gde se održava sajam, civilna policija im je izvršila proveru pasoša, te ih privela u policijsku stanicu gde su ostali do jutra.

Narednog dana su izvedeni pred sud gde im je rečeno da će deset dana biti zadržani u pritvoru, a potom deportovani.

(priredio Intermagazin)

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Oštro, da još nekome ne padne na pamet da gađa ruske avione, zbog "povrede" vazdušnog prostora. Da turci proklinju dan kada su glasali za Erdogana.

 2. ARTILJERAC says:

  Tako je samo oštro , pokažite turcima gde im je mesto.

 3. MERI says:

  Zbog zaštite svojih gradjana i svoje teritorije od terorizma Ruska federacija ima posebne razloga da ozbiljnije radi sve kontrole. Kad postoji tako visok promet robe, može se preneti i eksploziv, i kad postoji značajan promet putnika, neki od njih mogu biti teroristi!

 4. BULAVA says:

  Samo oštro i na prvu.

 5. Zeljko,Zapresic,Hrvatska says:

  Erdogan je danas poceo pisati knjigu,prirucnik,naslov je: "Kako unistiti svoju drzavu"!!

 6. petra says:

  A šta bi radio Obama da je neko oborio njegov avion, odnosno da je on sam sebi oborio avion? Pa znamo, već smo videli!

 7. BULAVA says:

  Sa turkesinama samo jezikom sile.

 8. triglav says:

  "osveta" je pojam iz necivilizovanog srednjevjekovnog te islamskog prava, i nije deo ni sekularne države ni hriščanske civilizacije, ni zapadne, ni istočne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *