Почела велика битка за „СРЦЕ СИРИЈЕ“ (ВИДЕО)

Počela velika bitka za „SRCE SIRIJE“ (VIDEO)

6 juna 2017

Sirijska arapska armija (SAA) i Snage nacionalne odbrane (SNO) pokrenule su u ranim jutarnjim časovima obimne operacije protiv Islamske države na istoku pokrajine Hama.

Već u prvim operacijama, koje su najavljene odmah nakon oslobađanja Maskane, poslednjeg uporišta Islamske države na istoku pokrajine Alepo, SAA i SNO uspeli su da probiju odbrambene linije na dva različita fronta i zabeleže značajan napredak unutar teritorije pod kontrolom terorista.

Napadu su prethodila višednevna dejstva ruske avijacije i sirijskih artiljerijsko-raketnih snaga, koji prikazuju sve više preciznosti i efikasnosti u ovakvim pripremama pred pešadijski napad.

Simultani napadi izršeni su iz dva pravca: sa zapadne strane, iz pravca Salamije, duž najvećeg naftovoda u Siriji i sa severa, iz pravca Šeik Helala, u nastojanju da se obezbedi autoput Itrija, koji povezuje Alepo sa ostatkom slobodnih teritorija u Siriji.

Na oba fronta zabeležen je značajan napredak. Na severu zauzete su oblasti Šaht 8 i Šaht 9, čime je u potpunosti obezbeđen saobraćaj na tom delu autoputa, dok je na zapadnoj strani zauteto osam taktičkih tačaka, koje već tokom sutrašnjeg napada obezbeđuju napredovanje duž velikog dela naftovoda.

SAA se sada nalazi na pragu gradova Abu Hanaja i Abu Habilal, koji su, kako navode reporteri, mogli da budu oslobođeni i tokom prvog naleta, ali se jedinice strogo pridržavaju zadatih ciljeva.

Reporteri koji prate sirijske snage u ovoj ofanzivi izveštavaju i da su tokom današnjih operacija zabeleženi izuzetno niski gubici, 3 poginula i 4 ranjena borca, dok je potvrđeno ubistvo najmanje 20 terorista ID-a.

Očekuje se da će ID ipak postaviti jaču odbranu tokom daljih operacija u ovom, centralnom delu Sirije, koji je važan za vezu između pokrajina Hame, Homsa, Alepa, Rake i Idliba, pošto se najveći broj terorista sa istoka Alepa povukao upravo prema ovim teritorijama.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *