Počela velika vežba ruske vojske u Sibiru

Počela velika vežba ruske vojske u Sibiru

25 marta 2014

_t-90-tank-a-russian-a-heavy-tank-jump-shot-shooting-range_pVojska Rusije započela je danas u Sibiru vojnu vežbu svojih raketnih snaga, u jeku rasta napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog pripajanja Krima.

Pre toga Rusija je u dva navrata izvela velike vojne vežbe, od kojih su neke bile i blizu granice sa Ukrajinom

Portpal ruskih Strateških raketnih snaga rekao je da u petodnevnoj vojnoj vežbi učestvuje oko 10.000 vojnika u zapadnom sibirskom regionu Omsk i Orenburgu na južnom Uralu, što je više od 2.000 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, preneo je Rojters.

Početkom marta, Rusija je održala vojnu vežbu sa 8.500 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, neposredno po zbacivanju proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Kriza u Ukrajini izazvala je najveću konfrontaciju izmedju Rusije i Zapada od završetka Hladnog rata, navela je britanska agencija.

Vrhovni komandant snaga NATO rekao je u nedelju da je Rusija izgradila „veoma vidljivu“ silu na njenoj granici sa Ukrajinom.

Vrhovni komandant snaga NATO za Evropu, general Filip Bridlav, nedavno je izjavio da bi Moskva mogla da slično kao na Krimu postupi i u Pridnjestrovlju, regionu otcepljenom od Moldavije s većinskim ruskim stanovništvom.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim posle referenduma na kome su se stanovnici tog poluostrva izjasnili za otcepljenje i pripajanje Rusiji, a uprkos protivljenju EU i SAD.

KOMENTARIJedan komentar

  1. DEJAN MARKOVIC says:

    Vrhovni komandant snaga NATO moze samo da gleda. Nije im to Srbija...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *