ПОЧЕЛА ЗАВРШНА ФАЗА УДАРА НА МАКЕДОНИЈУ! Шиптари траже промену заставе…

POČELA ZAVRŠNA FAZA UDARA NA MAKEDONIJU! Šiptari traže promenu zastave…

8 januara 2017

88239-5

Albanske partije koje su na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

Jedan od zahteva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade sa albanskim strankama najavili su lideri obe najveće stranke – VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Te stranke su dobile najviše poslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra (VMRO DPMNE 51, a SDSM 49), ali nijedna ne može da formira vladu bez albanskih poslanika u parlamentu koji ima 120 mesta.

Dokument koji su na inicijativu DUI Alija Ahmetija potpisali ta stranka, Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, objavljen je dva dana pred krajnji rok u kojem predsednik Makedonije Đorđe Ivanov treba da mandat za formiranje vlade da lideru stranke koja je osvojila najviše poslaničkih mesta Nikoli Gruevskom.

Ukoliko predsednik VMRO DPMNE i bivši premijer, u roku od 20 dana ne uspe da formira vladu, mandat za to dobija predsednik SDSM Zoran Zaev.

KOMENTARI3 komentara

  1. da da says:

    makedonci cigojneri vidim imaju 100 mandata,ali ne mogu zajedno jer su cigani i nije ih briga za makedoniju,čak i pod ovakvom opasnosti zvanom šiptari koji će im razbiti to malo države..zadnja prilika da se ujedinite i sačuvate to malo što imate..

  2. ime says:

    znate makedonskih poslanika ima 100 (vmro-51+sdsm-49od kojih 46 makedonci)znaci dvotrecinska vecina u parlamentu i mogucnost da nose promene kako ustavne tako i svake druge ne mislim da siptari mogu da traze ili da ucene nekoga jedna krajnost uvek vodi u drugu krajnost koja se moze zavrsiti kobno po siptare pogotovo ako se zna da jedini uslov koji ima zaev je da se prekinu sve istrage protiv njega.

  3. Makedonac says:

    pocetak kraja...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *