ПОЧЕЛЕ ОДСУДНЕ БОРБЕ за три украјинске `тврђаве` западно од Доњецка

POČELE ODSUDNE BORBE za tri ukrajinske `tvrđave` zapadno od Donjecka

2 avgusta 2022

KIJEVSKA hunta je Donjecka osam godina mrcvarila sa tri svoje utvrđene tačke: iz Avdejevke i Marjinke i prigradskog naselja Peski.

A više neće dugo.Ruska vojska i jedinice Prvog korpusa Donjecke Republike – uz uragansku podršku artiljerije – ukrajinske linije oko Avdejevke već su probile na tri mesta i uzimaju je „u klešta“.

Jurišne grupe saveznika su uspele da prodru i u jednako utvrđeno naselje Peski koje se nalazi između Donjecka i onog što je ostalo od njegovog međunarodnog aerodroma.

Stvorile su uporišta unutar naselja, kao polazne tačke za dalje napredovanje.

Predsednik DNR Denis Pušiljin potvrdio je da je počelo i probijanje ukrajinskih utvrđenih linija oko Marjinke.

Naveo je da su savezničke jedinice već presekle autoput Jasinovataja-Konstantinovka, što može biti presudno za ishod bitke za Avdejevku.

Po logici stvari, ova tri ukrajinska utvrđenja, koja se nalaze zapadno od Donjecka, treba da padnu do početka gitke za Kramatorsk i Slavjansk. Glavne „bitke za Donbas.“

Po njenom okončanju – verovatno do kraja avgusta – ruska vojska i snage donbaskih republika krenuće ka Harkova, Nikolajevu i Odesi. Možda i Černigovu.

Aktiviranje „severnog fronta“ već nagoveštavaju dejstva ruskih raketaša i avijacije.

Portparol Ministarstva odbrane RF, general-potpukovnik Igor Konašenkov, saopštio je da su u Harkovu visokopreciznim raketnim udarima uništena dva američka lansera višecevnih raketnih bacača HIMARS.

Na isto način su pored Harkova razoreni položaji ukrajinske 92. mehanizovane brigade koja je izgubila do 200 vojnika i sedam oklopnih vozila.

Zbog velikih, nenadoknadivih gubitaka počelo je masovno dezertiranje iz ukrajinske 93. mehanizovane brigade, koja je takođe raspoređena „oko Harkova“, i iz 128. brdsko-jurišne brigade razmeštene oko Zaporožja.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rista Bre says:

  Najzad smo počeli da dobijamo vrlo precizne i tačne informacije na ovom portalu. (Kašte fala, bre! Nije lako to sve saznati) Sprema se nešto veliko, iako još nije jasno šta Rusi imaju nameru. Jedinice oko Severska, na liniji Seversk - Soledar - Bahmut koja je predzadnja utvrđena linija Ukrajinske vojske u Donbasu su delom prebačene u Herson a deo je sada već oko Kijeva. Nakon te linije ostaje zadnja prepreka za Ruse, a to je teško naoružana i utvrđena linija Slavjansk - Kramatorsk. Ali i to je već izloženo artiljerijskim napadima. Za ruske jedinice oko Severska koje su prebačene u Herson, Ukrajinci tvrde da su Rusi morali da pojačaju odbranu te oblasti jer su ih Ukrajinci desetkovali. Međutim, Rusi su prebacili deo jedinica i prema Harkovu, samo to Ukrajinski izveštaji još ne spominju. Kao što ne spominju da su Rusi izvršili proboje kroz liniju Soledar - Bahmut i sada opkoljavaju ukrajince sa severa, koliko se sećam. Prve borbe su već počele oko Bahmuta jer su rusi prišli predgrađu Bahmuta. Bahmut je po nekim izveštajima jedna od najutvrđenijih tačaka u ovom delu. Neka famozna Ukrajinska ofanziva na Herson, koja se najavljuje već mesec dana, nikako da se dogodi iako su Ukrajinske snage dosta povećane zapadno od Dnjepra. S druge strane, ruska artiljerija tuče po Krivom Rogu(rodnom mestu Zelenskog) i gradu Zaporožje. Mislim da je to glavna smetnja da se Ukrajinci organizuju i krenu u neku vrstu kontraofanzive, pošto Rusi ovde nisu pravili nikakve šire akcije. Kakva je to ofanziva kada se najavljuje svake nedelje već mesec dana a nikada da krene? Čini mi se da su je Rusi već uništili a nije ni krenula. Međutim, ima i nekih drugih pomalo i žalosnih vesti.

  • Rista Bre says:

   Izvinjavam se. U brzini sam napisao da je deo ruskih jedinica oko Severska prebačen prema Kijevu. Nije, nego prema Harkovu. I Hersonu. Kasnije sam to tačno ponovio, ali ipak da ispravim prvu grešku. Kijev još nije toliko aktuelan.

 2. Čudoser iz Nazareta says:

  Naciste, zapadne ljubimce čeka surova sudbina i to veoma brzo. Nikada neću zaboraviti kako je Konan odgovorio na postavljeno pitanje "šta je za ratnika najbolja stvar?" "To je mrtav neprijatelj i plač njegove žene i dece".⚰️🇪🇺🇺🇸🇮🇱🇩🇪 😁

 3. Rista Bre says:

  Nezgodna i pomalo tragična vest. Ruski pritisak na liniju Soledar - Bahmut je bio toliko jak, da su Ukrajinci jednostavno počeli da beže iz Soledara a neki od njih su se i predali. Ima nekoliko videa gde Ukrajinci pričaju zašto su napustili položaje oko Soledara i kakva je strahota tamo. I sada dolazi jedan mučki potez Ukrajinaca oko Soledara ili malo dalje, nema izveštaja odakle, da se oslabi napad Rusa makar na nekoliko sati i tako da šansu Ukrajincima da se povuku čitavi. Ukrajinci su gađali grad Donjeck klaster bombama i to je trajalo prilično dugo. Ne znam koliko, ali kažu otprilike pola sata. Istog momenta kada su Rusi saznali za ovakvo zločinačko bombardovanje Donjecka, neke tenkovske jedinice su povučene direktno sa liniji Soledar - Bahmut i ušle su u donjeck da čiste klastere razbacane po gradu pre zore. Digla se velika prašina, jer to je po svim klasifikacijama Ratni zločin i nema medija koji to nije javio. Normalno, korporativni mediji su to malo zavili u celofan, ali povela se žestoka rasprava čak i na Zapadu zbog ovog zločina. Čini mi se da su Rusi kasnije sravnili sa zemljom sve što je ostalo od ukrajinske vojske oko Soledara, ali ti izveštaji nisu najjasniji. Rusi nisu objavili broj žrtava u Donjecku do sada. Tačno je da Ukrajinci sve masovnije dezertiraju, ali to još nije galop. A ta 128. brdska brigada je po nekim izveštajima većinom Azov brigada i oni dezertiraju šaljući poruke Zelenskom da će ga pronaći "zbog izdaje i zato što ih je ostavio na milost i nemilost..." itd. Te poruke su Azovci poslali Zelenskom već nekoliko puta. Građani Donjecka su naravno odmah saznali šta ih je strefilo i današnje slike pokazuju da su zaista pažljivi i da znaju šta rade. Svako ko vidi taj cvet od klastera, pokrije ga nekom kartonskom kutijom i napiše da je bombica ispod. Ovi donjecki klasteri imaju težinu svega 80 grama i ofarbani su kao trava ili kao cvet u crvenu ili zelenu boju. Odrasla osoba će retko poginuti, ali ostaće bez stopala i ko zna čega sve još ali deca, ptice ili kućni ljubimci su u smrtnoj opasnosti ako nagaze ili uzmu u ruku te stvarčice. Mi Srbi znamo šta su klaster bombe. Dobili smo ih na poklon od NATOa. (Doduše, srećem mnogo naziva na izveštajima na internetu, ali sam ja upotrebio "klaster" kao naziv, mada nisam nikad u životu tako nešto video osim na fotografijama)Ne znam šta su tenkisti radili, nema izveštaja, ali verovatno su gazili te bombice na otvorenim putevima tokom noći.

 4. Rista Bre says:

  O Seversku sam dosta pisao, na primer da su Ukrajinci poslali tamo Gruzijske i Beloruske dobrovoljce i još neka vrlo jaka pojačanja, jer tada je neki "optimizam" uvatio Zelenskog i izjavio je da Rusi više neće osvojiti ni jedan grad posle Lisičanska. Verovatno propagandni optimizam naređen iz zapadne komande. Rusi mu ispunili 1% želje i odustali od opsade Severska, ali ipak danas više niko i ne spominje te izjave Zelenskog koje su ipak relativno sveže. Valjda ih sramota, šta li. Seversk i jeste jedan od onih gradova koji je utvrđen pod nadzorom Zapadnih instruktora. Ako zaboravili, da vas podsetim. Zapad je ušao u Ukrajinu sa svojim instruktorima i agentima nedugo posle raspada SSSRa. a posle 2014 aktivno je spremao Ukarjinske jedinice za sukob sa Rusijom oko Donbasa i Krima. Oružanje je Ukrajina dobijala počev od 2016 a kao što znamo, zadnjih meseci se to i ubrzalo i pojačalo. Rusi jesu odustali od direktnog napada na Seversk, i povukli deo svojih jedinica od kojih je pola(ne znam tačno) poslato u Herson a drugi deo u Harkov. Po tim izveštajima, možemo zaključiti da su posle Slavjanska i Kramatorska na redu Harkov oko koga Rusi još od početka imaju zauzete neke položaje a na jugoistoku, ili čak se može reći skoro pa u centralnoj Ukrajini, verovatno Krivi Rog i grad Zaporožje. Nisam tačno saznao koji su to položaji, ali Ukrajinci nisu uspeli ni jednom da potisnu Ruse oko Harkova. Mislim da su locirani uglavnom na severozapadnoj strani Harkova, ali po trenutnim izveštajima trupe iz Severska neće ići na te položaje, nego će prići sa jugoistoka. Znači da će Harkov biti u poluokruženju, iz koga je lako opkoliti grad, što zavisi od razvoja situacije na terenu. Oko Hersonske oblasti koju Rusi drže od početka intervencije, a takođe i grad Herson, malo dalje su Krivi Rog i grad Zaporožje. Deo Zaporoške oblasti je već mesec-dva u ruskim rukama. Odatle će, prema analizama izveštača, pokrenuti deo ofanzive na Odesu. Rusi nisu potvrdili te kalkulacije, a nije ni čudo, jer nikada nisu izjavili "naša sledeća meta je taj i taj grad". Kad osvoje grad, onda daju izveštaj. Ništa unapred. Što se tiče Severska, da završim, Seversk nije ostavljen da na miru spava. Izložen je neprekidnoj artiljerisjkoj paljbi, mada smanjenog kapaciteta, ali nakon pada Soledara i Bahmuta, Seversk više nema čemu da se nada. Nešto se tako nazire , ali aj da sačekamo. Nemoš baš uvek razumeti šta Rusi rade trenutno, a o onome što sledi... Iako imaju neku šemu, koja je već vidljiva, ipak ta vidljivost je nekako promenljivog karaktera i uvek je bolje sačekati. To je ono što...naše koke. (Ne znam gde sam i kada to pročitao, možda čak i negde među ovim člancima, ali Beloruska vojska je po nekim izveštajima, već aktivna u Ukrajini. To je sledeće što ću pokušati da saznam.)

 5. Kulak says:

  Kreću li banderovci na Herson? Ili odlaze u jamu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *