Počele vežbe NATO za brzo reagovanje

Počele vežbe NATO za brzo reagovanje

2 novembra 2013

alg-tank-jpgSevernoatlanski savez započeo je u subotu u Evropi, uključujući baltičke zemlje i Poljsku, jednonedeljne vežbe „Nepokolebljivi džez“ (Steadfast Jaž), najobimnije manevre NATO-a od 2006. godine.

U vežbama će, prema najavi Alijanse, učestvovati svih 28 saveznika, kao i Finska, Švedska i Ukrajina.

„Svrha ovih vežbi je da obezbedimo da naše Snage za brzo reagovanje (NATO Response Force, NRF) budu spremne za odbranu bilo kog saveznika, raspoređuju se bilo gde i odgovaraju na svaku pretnju“, rekao je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

U manevrima će, kako prenose agencije, učestvovati približno 6.000 vojnika, kao i vazduhoplovne, kopnene, mornaričke i specijalne snage. Agencija Interfaks-Zapad navodi da će te snage biti razmeštene u Dravsko-Pomorskoj oblasti na severozapadu Poljske i u bazi blizu glavnog grada Letonije, Rige.

Prema izveštaju agencije Itar-Tass, angažovano je oko 350 oklopnih vozila, 57 borbenih aviona i helikoptera, kao i 11 brodova i dve podmornice. Ruska agencija navodi da bi ovi manevri trebalo da predstavljaju kulminaciju ovogodišnjih priprema i da su posvećeni uvežbavanju sadejstva između različitih rodova vojske, kao i među kontingentima različitih zemalja.

Posle vežbi, jedinice treba da budu sertifikovane za gotovost NRF od sledeće godine.

Scenario glavne aktivne faze vežbi predviđa, između ostalog, odbijanje upada na teritoriju baltičkih zemalja, navodi Itar-Tass i podseća da se potencijalni agresor ne naziva, a da Letonija, Litvanija i Estonija već duže od pet godina predlažu zajedničke vežbe NATO-a na njihovoj teritoriji, kako bi se uverili da je Alijansa u stanju da osigura njihovu bezbednost u „uslovima regionalne krize“.

„‘Nepokolebljivi džez’ nam je važan jer su to prve vežbe na kojima zaista uvežbavamo odbranu naše teritorije“, rekao je Rojtersu letonski ministar odbrane Artis Pabriks.

Itar-Tass navodi da od suseda baltičkih zemalja ne učestvuju samo Rusija i Belorusija, ali da su Rusija i NATO uložili ne malo napora da manevri ne unesu dodatnu napetost u njihove odnose, tim pre što su u septembru Rusija i Belorusija održale u tom regionu obimne vežbe „Zapad-2013“.

Moskva i Brisel, dodaje ruska agencija, pozvali su međusobno posmatrače radi praćenja tih vežbi.

„Vojnici uvek vežbaju. Problemi se ne pojavljuju kada se održavaju vežbe, nego ako su te vežbe nedovoljno transparentne. Ove godine smo sa Rusijom napravili veoma važne korake na planu povećanja uzajamnog poverenja, ali još ima potencijala za dalji rad“, rekao je ranije generalni sekretar Alijanse u intervjuu Itar-Tassu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *