Počeli lokalni izbori na KiM

Počeli lokalni izbori na KiM

3 novembra 2013

glasanje_620x01170642527Glasačka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, na kojima će građani birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, otvorena su jutros u 7 časova.

Glasačka mesta se zatvaraju večeras u 19 časova. Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju lokalni izbori, na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike. Centralna iznorna komisija Kosova je saopštila da pravo glasa na izborima ima 1.779.357 građana koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.Izbore će pratiti, osim lokalnih, i posmatrači iz međunarodne zajednice, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora.

O normalnom funkcionisanju izbora staraće se 5.500 kosovskih policajaca, a zvaničnici policije su izjavili da su, na osnovu ranije usvojenog operacionog plana, preduzete sve mere da ne bude bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije u izbornom danu. Izbore prati i oko 30.000 posmatrača, lokalnih i stranih.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *