Počeli napadi na donjecki aerodrom i na Mariupolj, na nekim tenkovima piše „NA KIJEV“ (VIDEO)

Počeli napadi na donjecki aerodrom i na Mariupolj, na nekim tenkovima piše „NA KIJEV“ (VIDEO)

4 septembra 2014

12328Odredi i borbene udarne grupe Armije Donjecke Republike započeli su napad na Mariupolj, drugi po veličini i značaju grad DNR.

Krenuli su sa napadom na naselje Širokino koje je od Mariupolja udaljeno 22 kilometra. Bitka još traje. U njoj učestvuje oko 30 oklopnih vozila – tenkova, oklopnih transportera i kamiona sa improvizovanim oklopom.

Radi se o pokušaju proboja dve utvrđene linije odbrane kojima su snage kijevske hunte opasale Mariupolj.

Drugi čovek kijevskog režima za bivšu Donjecku oblast, Konstantin Batozskij, izjavio je da se snage hunte „dobro drže“ i da su onesposobile četiri tenka „separatista“.

Ubrzo potom je kijevski gubernator Donjecke oblasti, tajkun Sergej Taruta, saopštio da „separatisti“ napadaju i sa istoka. Sa četiri tenka i oko 40 komandosa. Ocenio je da je to najverovatnije „izviđački napad“, ali je naglasio da su neke fabrike i škole prestale da rade.

Taruta je posvedočio da se „moćne eksplozije i pucnjava čuju na periferiji grada“.

Pripadnici ukrajinskog bataljona „Azov“ istovremeno su javili svojoj komandi da je počeo i manji napad i sa strane sela Bezimenoje koji „ne može ugroziti Mariupolj“.

Taruta se oglasio ponovo i objavio da su ona četiri tenka i 40 komandosa DNR prošli Bezimenoje i da se nalaze između Širokina i Berdjanskog.

Mediji lojalni Kijevu prenose da snage hunte ne samo drže sve pozicije, nego i da pokušavaju da probiju obruč. Navodno upravo kod mesta Bezimenoje.

Proukrajinski gradski sajt Mariupolja upravo je objavio da ukrajinsska vojna obaveštajna služba ima podatke da je i kroz mesto Kominternovo prošlo 10 tenkova „separatista“ na kojima piše „Na Kijev“ i „Na Lavov“, plus šest drugih oklopnih vozila.

Napad je došao sa strane Novoazovska čija je milicija u međuvremenu – gotovo kompletno – prešla na stranu Donjecke Republike.

POČELO OSLOBAĐANJE DONJECKOG AERODROMA

Ministar odbrane DNR Vladimir Kononov objavio je da je upravo počeo napad na preostale ukrajinske snage na donjeckom aerodromu.

U napadu učestvuju komandosi Donjecke Republike, specijalne udarne grupe i artiljerija.

Kononov je otkrio da su se Ukrajinci zabarikadirali u zgradi „starog terminala“ i da im je bilo ponuđeno da se predaju, ali da je njihova komanda to odbila. Uprkos tome što je to – kako je naglasio – za njih jedina šansa da ostanu živi.

Prema rečima Kononova, ostaci ukrajinskog garnizona su potpuno otsečeni od snabdevanja i hranom i municijom.

Snimak koji može da pogledate napravila je kamera bespilotne letelice „Pčolka“ („Pčelica“). A ceo video-klip napravili su novinari visokotiražnog dnevnog lista „Komsomolska pravda“ Aleksandar Koc i Dmitrij Stešin.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *