ПОЧЕЛО ЈЕ ДА СЕ КУВА: Американци најављују самосталну РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ПОЧЕЛО ЈЕ ДА СЕ КУВА: Американци најављују самосталну РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

27 фебруара 2021

АМЕРИЧКИ стручњак за Балкан Стивен Мејер изјавио је да је време да Република Српска размисли о организовању референдума о својој будућности и самоопредељењу, као и да БиХ и даље неће бити ништа друго до фиктивна држава, што је одувек и била.

– Време је да признамо реалност. Америка ће се држати мита о БиХ, али време је за лидере БиХ да преузму другачији курс, посебно за лидере Републике Српске да поразмисле о организовању референдума у будућности – рекао је Мејер.Он је у видео-обраћању на трибини „Република Српска пред новим изазовима“, коју је у Београду организовало Представништво Републике Српске, навео да би на том референдуму биле понуђене опције – да ли становништво Српске подржава независност, интегрисање са Србијом или опстанак Српске у оквиру БиХ.

– То је право на самоопредељење. Власт у Бањалуци би требала да испита могућност шта народ жели. Такође, предлажем да законодавно тело Републике Српске усвоји закон којим ће високог представника сматрати непостојећим. Он је део историје и није више неопходан, као ни Савет за примену мира – истакао је Мејер.

НАПЕТОСТ ОПЕТ ВЛАДА НА БАЛКАНУ

Мејер је оценио да на Балкану тренутно влада највећа напетост још од времена ратова деведесетих година прошлог века, што је последица комбинације врло лоше западне политике, посебно из САД, немогућности да се превазиђу етничка питања и неуспеха руководстава у великом делу региона са изузетком српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

Он мисли да, осим Додика, лидери у региону нису снажни, те да нема оних који ће донети неопходне одлуке, које су некада тешке.

Мејер сматра да политика Дејтона не узима у обзир интересе региона, већ САД и Западне Европе, те да Америка никада није разумјела природу етничког сукоба у региону.

Он је рекао да земље у региону не требају да размишљају толико шта о њима мисли Америка или Европа, већ морају да мисле о сопственим интересима и почну да делују у властитом интересу.

– Морате да имате снажне руководиоце. Тренутно нико не поштује руководства на Балкану. Додика се плаше и не воле га зато што се он врло често противи. Не кажем ово зато што дугујем било шта Додику, него зато што ми се допада његов начин руковођења – навео је Мејер.

Одговарајући на питање како треба да одговоре Република Српска и земље Балкана, Мејер сматра да би највећа грешка била да земље региона и Српска сувише озбиљно схвате САД и додаје да требају да почну да делују у свом властитом интересу.

САД САДА ПОДЕЉЕНЕ ВИШЕ НЕГО ИКАДА

Мејер оцењује да Балкан неће бити главни приоритет током мандата нове администрације америчког председника Џозефа Бајдена, али подсећа да се главна америчка политика према региону неће променити и да се углавном ради о америчким интересима.

– Зато ће Вашингтон и даље форсирати НАТО и интеграције у ЕУ, инсистирати да Балкан буде што даље од Русије, Кине или Ирана и да ће више бити заинтересован за Русију и Кину – каже Мејер.

Он наводи да су САД сада подељене више него икада, као и да никада нису преболеле крај Хладног рата, за разлику од Русије.

Организатор трибине је Представништво Републике Српске у Србији и портал „Све о Српској“.

KOMENTARI20 коментара

 1. Archelay says:

  Sudeci po dosadasnjim stavovima ovih mesetara vise bi voleo da izrazi obrnuti stav nego to sto je rekao.To se dokazuje cinjenicom sto nije propustio da kaze da je Balkan americka sfera i da balkan da bezi sto dalje od Rusije i Kine.Ali,na srecu balon im se sve vise izduvava tako da ce balkanski narodi ipak ce opstati.

 2. Žarko says:

  U'se i u svoje kljuse! Lepo čovek kaže.

 3. Srba says:

  Ja sam Srbin ali protiv toga deliti Bosnu. Samo zajedno možemo da gradimo budućnost a ne jedan pored drugih. Stvarno je dosta nacionalizma. Mi smo skoro isti narod. Ajmo da gradimo mostove mesto zidova.

  • Duca says:

   Za početak secni malo kožice i idi u džamiju, jer sa drugima oni ne grade ni kućicu za pse, a ne mostove. Onda idi da se izviniš kod mudžahedina, prođi obuku, pa malo u izis da se ispraksiraš. Ako preživiš, bićeš kao oni i mostove ćeš loše graditi, ali dobro rušiti.

  • Velika Metla says:

   Срба, ти, бистроумниче, да пођеш до "босне и рвацке" и да њима држиш слово о томе да смо " скоро исти народ", а да се манеш нас Срба. Ниси ти ни С од Србина. Ниједног иоле нормалног Србина нећете више преварити с тиме " исти смо народ", као ни са вашим лажним братством и јединством. Према томе...., шетај мало.

  • Риста says:

   Ма Србо брате, јел теби мама Тереза нешто у роду? Ето, реко сам сам себи, ма нећу га више ословљавати, али не иде ми од руке. А где си се повукао кад те нема него сваке преступне недеље? У илегалу или изолацију? А то Срба стварно не захтева да нас убеђујеш да си Србин. Нико на свету нема име Србољуб осим Србина.

   • Cp6a says:

    Матори, зар стварно мислиш да могу да одвалим толику глупост? Разочарао си ме.

  • Rafmanjinov says:

   Једини опстанак Срба је уједињење свих Срба у једну државу, никада више никакве Југославије, или уније, Република Српска нема некакву будућност у тој наказној творевину званој Би Х, исто важи и за фашистичку Хрватску.

   • Velika Metla says:

    Рафмањино, док су глупи и до бола наивни Срби веровали у братсво и јединство "регион" је правио план, и остварио га, да направе национално, етнички, чисте државе. И НИКО се у Србији не пита, " како је могуће да сви имају етничке државе, једино Србија остала мутли-култи ЊеСра"? Ееее, да би се то питао неко први је услов да се мозга има, којега Срби никада довољно нису имали. Ено у врху полиције су били поставили усташицу Дијану Хркаловић. Није било Србкиње да поставе него ДИЈАНУ поставили. Еееее, Срби 100КО !

    • Rafmanjinov says:

     Ne možemo i ne treba uvek kriviti druge, mi nosimo epitimiju 100 godina, jer smo u Prvom Svetskom Ratu dali trećinu muškog stanovništva, i za tu žrtvu smo sa pravom bili pozvani za okrugli sto, i nudjena nam je Velika Srbija, ali na našu nesreću, onaj nosati kralj je stvorio Jugoslsviju, i sve naše junake i žrtve, pogazio, zato smo posle imali Jasenovac, Gradisku, Kragujevac, i Kosare, i Oluju, to su samo posledice, a naša boles je komunizam i satanisticki zapad, i Srbi koji si izrodi, dok se ne rešimo izroda, i ne okrenemo Svetom Savi neće nam biti bolje.

  • gago says:

   Лажним представљем нећеш преварити никога; нисмо крварили за тзв БиХ него за Републику Српску!

  • Miraš says:

   "Trava iva od mrtva pravi živa", tako i ti od leš države hoćeš da napraviš zdravog mladića (ili devojku). Bosna je odavno podeljena iznutra, prethodni XIX vek i ceo XX vek pokazuju da su to tri različita i medjusobno veoma suprotstavljena naroda, bez obzira na fizičku sličnost, sličnost jezika, itd.

   • Gagi says:

    Miras.... To je pravi pristup, u pravu si. U vise navrata je pokusano a potom i izginulo mnogo Srba da se napravi drzava zajedno sa odrodima. Uspeha nije bilo, jednom odrod UVEK odrod. Pre ce da prihvate neku sasvim novu ideologiju, mozda i marsovsku pre nego li se vrate u svoj rod. Posle tolikog istorijskog lutanja i eksperimentisanja, doslo je valjda vreme da se probudimo iz hipnotickog sna i da prestanemo da rasipamo nasu nacionalnu energije u sulude projekte i eksperimente. Za onoga ko zeli realno i iskreno da sagleda situaciju, sve je kristalno jasno. Samo je delotvorna cvrsta i neprobojna granica prema nasim "susedima" a ako bude bilo nekih para, da se ozida Hadrijanov zid kao u Britaniji. Da se jednom i zauvek omedjimo sa dusmanima zbog buducih narastaja i sprecimo mogucnost da im opet neka "braca" seku vratove.

    • Miraš says:

     Ne razumem kako može da predlaže "jovo nanovo" (tobožnji suživot) kad slika ove naše ispaćene i mrtve dečice strašno opominje. Plus žrtve iz poslednjeg ratnog sukoba. Ne možemo ih oživeti, jedino možemo ozbiljno da povedemo računa šta ostavljamo budućim naraštajima. Kakvu sigurnost će imati da se njima ne desi nešto slično?

 4. Риста says:

  Ово је опасно, али и моја машта може свашта, па сам ја ома одмашто мало даље. Амери се спремају да "купе" Републику Српску, појачају своје војно присуство, реше се дела Срба којима ће мало подићи стандард а касније иселити на Запад и населити Американце. По шиптара су већ иселили са КиМ, Србе протерали и сада иду даље. А онда ће Американци дођоши смандрљати муслимане и хрвате и одузети по Јадрана за себе. А ондак ће направити нову савезну меричку државу од РС и КиМ и јужне Србије, а оних неколико десетина хиљада преосталих Срба ће наговорити да затраже савезну државу са мериком. После тога ће ома добију визе за усу. Не мисли валда неко да Амери окупирају ове терене да направе Велику Албанију и Иламску Републику Сарајево??? Лепо сам казо, моја машта може свашта. Ја сам најновији теоретичар завера, мада закаснио светлосне године а инспирацију сам добијо од оних препотопних мангупа који тврде да КГБ влада Светом. Мада још нисам тако снажан као они. Иначе, ако вам није познато, а није ни мени, овај Стивен је лобиста РСрпске, што значи да прича за паре. У Америци је та професија привилегована, негована и захвална и могу да причају шта год им воља за добру лову. Чак и у сред америчког конгреса. Онда сви сенатори и конгресмени само слушаду и пуцају од муке што нису они узели паре него ови, јер сматрају да би они још боље причали. Нелојална конкуренција али копирање посла је у мерици законом забрањено и зато само уздану и слушају а у себи кажу "Мамицу му...кад их је збарио и добио лову? Мора да је добио бар 500 иљаде јенки долар и 100 за трошкове пута." Е сад, зависи коме више верујете. Мени или Стеви мериканцу? Мада ни један не говоримо целу истину али се назире.

  • Gardista says:

   Bas mi je zao procerdanih 2 minuta zivota,citajuci ovu nebulouzu.

 5. Риста says:

  Ма кад видим овако једноречне тупавце као гардиста или као једноцрева патка, па не могу да саставе две три идеје, мисли или бар да схвате нешто, онда морам да се напрежем. Овде је једино Срба у праву али ја волим да будем антипротиван њему и мало да га млатнем, мада то није никакво млаћење него једноставна теоретска антипротивност из забаве. Овако моји Срби. Заборависте историју, заборависте ударе против православних народа што му значи углавном Словенских народа. Заборавили сте да нас вековима свађају, подмићују, нападају и уништавају. То је отишло толико далеко да Запад и ислам не треба више ни да нас нападају и узимају државе и парчиће нашег животног простора, јер ми се међусобно убијамо и мрзимо до бесвести. Погледајте пример Украјине, Пољске, Грузије, Хрватске, Српских муслимана и биће вам све јасно. Украјинци су Руси, Српски муслимани су Срби, Хрвати су најближе руско и српско племе а ипак те скупине кољу своју браћу немилосрдно. Кад би се нашао довољно моћан човек да састави план и програм повратка Словена на некадашње односе, Словенски народи би преживели а овако им не цветају руже ни под разно. Растурају нас вековима и ето вам одговора како су успели да створе толики број људи као што су то већина коментатора на овом тексту, који уопште не схватају да иду, схватају и живе по плану који је пут у нестанак, да једноставно мисле и путују путем у једном правцу који им направили Запад и ислам. То бре турска калдрма и ми смо већ закорачили на њу. Нема више шансе да неко објасни све то чак ни до јуче разумним Србима а не још и Хрватима. За то су неопходни векови. Руси генерално тако нешто покушавају са свим словенским народима, покушавају чак и полтронисањем, мада сам и ја понекад тај кога нервира руско одликовање Месића, Вучића и непрекидне понуде преговора, договора и сличних напора које Русија улаже. Изгледа да јој не иде од руке, али ипак упорно продужава и надам се да ћемо све више схватати шта то Русија ради а не скакати на прву лопту и викати "Никад више". Оставите то, пријатељи моји, таквима као што је гардиста, јер то су лимитирани људи који не виде даље од носа. Размислите само мало и биће вам јасно шта треба Срби да раде без обзира на све промашаје. Русија то управо ради и Срби треба да је подрже. Запад и ислам нас нису расцепали и посвађали преко ноћи, па тако ни оно што Русија ради не може да се уради преко ноћи, али мало разума са Српске стране, ипак би било врло корисно.

 6. Риста says:

  Уосталом, скренуо сам вам пажњу на свој начин да је Стив плаћен да овако говори али нас цепа колико може а ту су видљиви трагови свеопштег удара Американаца на ове просторе. Чак ни као плаћен човек са чудном наступом према Р Српској, он није рекао да РС треба да се уједини са Србијом и да будемо језгро и основ даљег уједињења словенских народ на Балкану, него заговара "самосталност" РС. Ај не буде толико наивни и не ите путем који је најпровиднија подметачина. А зашто га РС платила је друга тема. Тек да набацим један од разлога а то је да купи време. Ако имате мозга да размислите и на овај начин, онда сам нешто успео, али ако останете става једног гардисте, онда сте већ потонули. Остаје само да поваде лешеве или да вас оставе сомовима да вас почисте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u