ПОЧЕЛО ЈЕ ДА СЕ КУВА: Американци најављују самосталну РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

POČELO JE DA SE KUVA: Amerikanci najavljuju samostalnu REPUBLIKU SRPSKU

27 februara 2021

AMERIČKI stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je vreme da Republika Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredeljenju, kao i da BiH i dalje neće biti ništa drugo do fiktivna država, što je oduvek i bila.

– Vreme je da priznamo realnost. Amerika će se držati mita o BiH, ali vreme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere Republike Srpske da porazmisle o organizovanju referenduma u budućnosti – rekao je Mejer.On je u video-obraćanju na tribini „Republika Srpska pred novim izazovima“, koju je u Beogradu organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, naveo da bi na tom referendumu bile ponuđene opcije – da li stanovništvo Srpske podržava nezavisnost, integrisanje sa Srbijom ili opstanak Srpske u okviru BiH.

– To je pravo na samoopredeljenje. Vlast u Banjaluci bi trebala da ispita mogućnost šta narod želi. Takođe, predlažem da zakonodavno telo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je deo istorije i nije više neophodan, kao ni Savet za primenu mira – istakao je Mejer.

NAPETOST OPET VLADA NA BALKANU

Mejer je ocenio da na Balkanu trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog veka, što je posledica kombinacije vrlo loše zapadne politike, posebno iz SAD, nemogućnosti da se prevaziđu etnička pitanja i neuspeha rukovodstava u velikom delu regiona sa izuzetkom srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

On misli da, osim Dodika, lideri u regionu nisu snažni, te da nema onih koji će doneti neophodne odluke, koje su nekada teške.

Mejer smatra da politika Dejtona ne uzima u obzir interese regiona, već SAD i Zapadne Evrope, te da Amerika nikada nije razumjela prirodu etničkog sukoba u regionu.

On je rekao da zemlje u regionu ne trebaju da razmišljaju toliko šta o njima misli Amerika ili Evropa, već moraju da misle o sopstvenim interesima i počnu da deluju u vlastitom interesu.

– Morate da imate snažne rukovodioce. Trenutno niko ne poštuje rukovodstva na Balkanu. Dodika se plaše i ne vole ga zato što se on vrlo često protivi. Ne kažem ovo zato što dugujem bilo šta Dodiku, nego zato što mi se dopada njegov način rukovođenja – naveo je Mejer.

Odgovarajući na pitanje kako treba da odgovore Republika Srpska i zemlje Balkana, Mejer smatra da bi najveća greška bila da zemlje regiona i Srpska suviše ozbiljno shvate SAD i dodaje da trebaju da počnu da deluju u svom vlastitom interesu.

SAD SADA PODELJENE VIŠE NEGO IKADA

Mejer ocenjuje da Balkan neće biti glavni prioritet tokom mandata nove administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali podseća da se glavna američka politika prema regionu neće promeniti i da se uglavnom radi o američkim interesima.

– Zato će Vašington i dalje forsirati NATO i integracije u EU, insistirati da Balkan bude što dalje od Rusije, Kine ili Irana i da će više biti zainteresovan za Rusiju i Kinu – kaže Mejer.

On navodi da su SAD sada podeljene više nego ikada, kao i da nikada nisu prebolele kraj Hladnog rata, za razliku od Rusije.

Organizator tribine je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i portal „Sve o Srpskoj“.

KOMENTARI20 komentara

 1. Archelay says:

  Sudeci po dosadasnjim stavovima ovih mesetara vise bi voleo da izrazi obrnuti stav nego to sto je rekao.To se dokazuje cinjenicom sto nije propustio da kaze da je Balkan americka sfera i da balkan da bezi sto dalje od Rusije i Kine.Ali,na srecu balon im se sve vise izduvava tako da ce balkanski narodi ipak ce opstati.

 2. Žarko says:

  U'se i u svoje kljuse! Lepo čovek kaže.

 3. Srba says:

  Ja sam Srbin ali protiv toga deliti Bosnu. Samo zajedno možemo da gradimo budućnost a ne jedan pored drugih. Stvarno je dosta nacionalizma. Mi smo skoro isti narod. Ajmo da gradimo mostove mesto zidova.

  • Duca says:

   Za početak secni malo kožice i idi u džamiju, jer sa drugima oni ne grade ni kućicu za pse, a ne mostove. Onda idi da se izviniš kod mudžahedina, prođi obuku, pa malo u izis da se ispraksiraš. Ako preživiš, bićeš kao oni i mostove ćeš loše graditi, ali dobro rušiti.

  • Velika Metla says:

   Srba, ti, bistroumniče, da pođeš do "bosne i rvacke" i da njima držiš slovo o tome da smo " skoro isti narod", a da se maneš nas Srba. Nisi ti ni S od Srbina. Nijednog iole normalnog Srbina nećete više prevariti s time " isti smo narod", kao ni sa vašim lažnim bratstvom i jedinstvom. Prema tome...., šetaj malo.

  • Rista says:

   Ma Srbo brate, jel tebi mama Tereza nešto u rodu? Eto, reko sam sam sebi, ma neću ga više oslovljavati, ali ne ide mi od ruke. A gde si se povukao kad te nema nego svake prestupne nedelje? U ilegalu ili izolaciju? A to Srba stvarno ne zahteva da nas ubeđuješ da si Srbin. Niko na svetu nema ime Srboljub osim Srbina.

   • Cp6a says:

    Matori, zar stvarno misliš da mogu da odvalim toliku glupost? Razočarao si me.

  • Ja says:

   ti si budala

  • Rafmanjinov says:

   Jedini opstanak Srba je ujedinjenje svih Srba u jednu državu, nikada više nikakve Jugoslavije, ili unije, Republika Srpska nema nekakvu budućnost u toj nakaznoj tvorevinu zvanoj Bi H, isto važi i za fašističku Hrvatsku.

   • Velika Metla says:

    Rafmanjino, dok su glupi i do bola naivni Srbi verovali u bratsvo i jedinstvo "region" je pravio plan, i ostvario ga, da naprave nacionalno, etnički, čiste države. I NIKO se u Srbiji ne pita, " kako je moguće da svi imaju etničke države, jedino Srbija ostala mutli-kulti NjeSra"? Eeee, da bi se to pitao neko prvi je uslov da se mozga ima, kojega Srbi nikada dovoljno nisu imali. Eno u vrhu policije su bili postavili ustašicu Dijanu Hrkalović. Nije bilo Srbkinje da postave nego DIJANU postavili. Eeeee, Srbi 100KO !

    • Rafmanjinov says:

     Ne možemo i ne treba uvek kriviti druge, mi nosimo epitimiju 100 godina, jer smo u Prvom Svetskom Ratu dali trećinu muškog stanovništva, i za tu žrtvu smo sa pravom bili pozvani za okrugli sto, i nudjena nam je Velika Srbija, ali na našu nesreću, onaj nosati kralj je stvorio Jugoslsviju, i sve naše junake i žrtve, pogazio, zato smo posle imali Jasenovac, Gradisku, Kragujevac, i Kosare, i Oluju, to su samo posledice, a naša boles je komunizam i satanisticki zapad, i Srbi koji si izrodi, dok se ne rešimo izroda, i ne okrenemo Svetom Savi neće nam biti bolje.

   • dusanka says:

    Tako je bravo za komentar

  • gago says:

   Lažnim predstavljem nećeš prevariti nikoga; nismo krvarili za tzv BiH nego za Republiku Srpsku!

  • Miraš says:

   "Trava iva od mrtva pravi živa", tako i ti od leš države hoćeš da napraviš zdravog mladića (ili devojku). Bosna je odavno podeljena iznutra, prethodni XIX vek i ceo XX vek pokazuju da su to tri različita i medjusobno veoma suprotstavljena naroda, bez obzira na fizičku sličnost, sličnost jezika, itd.

   • Gagi says:

    Miras.... To je pravi pristup, u pravu si. U vise navrata je pokusano a potom i izginulo mnogo Srba da se napravi drzava zajedno sa odrodima. Uspeha nije bilo, jednom odrod UVEK odrod. Pre ce da prihvate neku sasvim novu ideologiju, mozda i marsovsku pre nego li se vrate u svoj rod. Posle tolikog istorijskog lutanja i eksperimentisanja, doslo je valjda vreme da se probudimo iz hipnotickog sna i da prestanemo da rasipamo nasu nacionalnu energije u sulude projekte i eksperimente. Za onoga ko zeli realno i iskreno da sagleda situaciju, sve je kristalno jasno. Samo je delotvorna cvrsta i neprobojna granica prema nasim "susedima" a ako bude bilo nekih para, da se ozida Hadrijanov zid kao u Britaniji. Da se jednom i zauvek omedjimo sa dusmanima zbog buducih narastaja i sprecimo mogucnost da im opet neka "braca" seku vratove.

    • Miraš says:

     Ne razumem kako može da predlaže "jovo nanovo" (tobožnji suživot) kad slika ove naše ispaćene i mrtve dečice strašno opominje. Plus žrtve iz poslednjeg ratnog sukoba. Ne možemo ih oživeti, jedino možemo ozbiljno da povedemo računa šta ostavljamo budućim naraštajima. Kakvu sigurnost će imati da se njima ne desi nešto slično?

 4. Rista says:

  Ovo je opasno, ali i moja mašta može svašta, pa sam ja oma odmašto malo dalje. Ameri se spremaju da "kupe" Republiku Srpsku, pojačaju svoje vojno prisustvo, reše se dela Srba kojima će malo podići standard a kasnije iseliti na Zapad i naseliti Amerikance. Po šiptara su već iselili sa KiM, Srbe proterali i sada idu dalje. A onda će Amerikanci dođoši smandrljati muslimane i hrvate i oduzeti po Jadrana za sebe. A ondak će napraviti novu saveznu meričku državu od RS i KiM i južne Srbije, a onih nekoliko desetina hiljada preostalih Srba će nagovoriti da zatraže saveznu državu sa merikom. Posle toga će oma dobiju vize za usu. Ne misli valda neko da Ameri okupiraju ove terene da naprave Veliku Albaniju i Ilamsku Republiku Sarajevo??? Lepo sam kazo, moja mašta može svašta. Ja sam najnoviji teoretičar zavera, mada zakasnio svetlosne godine a inspiraciju sam dobijo od onih prepotopnih mangupa koji tvrde da KGB vlada Svetom. Mada još nisam tako snažan kao oni. Inače, ako vam nije poznato, a nije ni meni, ovaj Stiven je lobista RSrpske, što znači da priča za pare. U Americi je ta profesija privilegovana, negovana i zahvalna i mogu da pričaju šta god im volja za dobru lovu. Čak i u sred američkog kongresa. Onda svi senatori i kongresmeni samo slušadu i pucaju od muke što nisu oni uzeli pare nego ovi, jer smatraju da bi oni još bolje pričali. Nelojalna konkurencija ali kopiranje posla je u merici zakonom zabranjeno i zato samo uzdanu i slušaju a u sebi kažu "Mamicu mu...kad ih je zbario i dobio lovu? Mora da je dobio bar 500 iljade jenki dolar i 100 za troškove puta." E sad, zavisi kome više verujete. Meni ili Stevi merikancu? Mada ni jedan ne govorimo celu istinu ali se nazire.

  • Gardista says:

   Bas mi je zao procerdanih 2 minuta zivota,citajuci ovu nebulouzu.

 5. Rista says:

  Ma kad vidim ovako jednorečne tupavce kao gardista ili kao jednocreva patka, pa ne mogu da sastave dve tri ideje, misli ili bar da shvate nešto, onda moram da se naprežem. Ovde je jedino Srba u pravu ali ja volim da budem antiprotivan njemu i malo da ga mlatnem, mada to nije nikakvo mlaćenje nego jednostavna teoretska antiprotivnost iz zabave. Ovako moji Srbi. Zaboraviste istoriju, zaboraviste udare protiv pravoslavnih naroda što mu znači uglavnom Slovenskih naroda. Zaboravili ste da nas vekovima svađaju, podmićuju, napadaju i uništavaju. To je otišlo toliko daleko da Zapad i islam ne treba više ni da nas napadaju i uzimaju države i parčiće našeg životnog prostora, jer mi se međusobno ubijamo i mrzimo do besvesti. Pogledajte primer Ukrajine, Poljske, Gruzije, Hrvatske, Srpskih muslimana i biće vam sve jasno. Ukrajinci su Rusi, Srpski muslimani su Srbi, Hrvati su najbliže rusko i srpsko pleme a ipak te skupine kolju svoju braću nemilosrdno. Kad bi se našao dovoljno moćan čovek da sastavi plan i program povratka Slovena na nekadašnje odnose, Slovenski narodi bi preživeli a ovako im ne cvetaju ruže ni pod razno. Rasturaju nas vekovima i eto vam odgovora kako su uspeli da stvore toliki broj ljudi kao što su to većina komentatora na ovom tekstu, koji uopšte ne shvataju da idu, shvataju i žive po planu koji je put u nestanak, da jednostavno misle i putuju putem u jednom pravcu koji im napravili Zapad i islam. To bre turska kaldrma i mi smo već zakoračili na nju. Nema više šanse da neko objasni sve to čak ni do juče razumnim Srbima a ne još i Hrvatima. Za to su neophodni vekovi. Rusi generalno tako nešto pokušavaju sa svim slovenskim narodima, pokušavaju čak i poltronisanjem, mada sam i ja ponekad taj koga nervira rusko odlikovanje Mesića, Vučića i neprekidne ponude pregovora, dogovora i sličnih napora koje Rusija ulaže. Izgleda da joj ne ide od ruke, ali ipak uporno produžava i nadam se da ćemo sve više shvatati šta to Rusija radi a ne skakati na prvu loptu i vikati "Nikad više". Ostavite to, prijatelji moji, takvima kao što je gardista, jer to su limitirani ljudi koji ne vide dalje od nosa. Razmislite samo malo i biće vam jasno šta treba Srbi da rade bez obzira na sve promašaje. Rusija to upravo radi i Srbi treba da je podrže. Zapad i islam nas nisu rascepali i posvađali preko noći, pa tako ni ono što Rusija radi ne može da se uradi preko noći, ali malo razuma sa Srpske strane, ipak bi bilo vrlo korisno.

 6. Rista says:

  Uostalom, skrenuo sam vam pažnju na svoj način da je Stiv plaćen da ovako govori ali nas cepa koliko može a tu su vidljivi tragovi sveopšteg udara Amerikanaca na ove prostore. Čak ni kao plaćen čovek sa čudnom nastupom prema R Srpskoj, on nije rekao da RS treba da se ujedini sa Srbijom i da budemo jezgro i osnov daljeg ujedinjenja slovenskih narod na Balkanu, nego zagovara "samostalnost" RS. Aj ne bude toliko naivni i ne ite putem koji je najprovidnija podmetačina. A zašto ga RS platila je druga tema. Tek da nabacim jedan od razloga a to je da kupi vreme. Ako imate mozga da razmislite i na ovaj način, onda sam nešto uspeo, ali ako ostanete stava jednog gardiste, onda ste već potonuli. Ostaje samo da povade leševe ili da vas ostave somovima da vas počiste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *