ПОЧЕЛО ЈЕ – СВИ АЛАРМИ УПАЉЕНИ! Доказ да је свет на ивици катастрофе! Овај сценарио је био предвиђан за 2070. годину, не сад! (ВИДЕО)

POČELO JE – SVI ALARMI UPALJENI! Dokaz da je svet na ivici katastrofe! Ovaj scenario je bio predviđan za 2070. godinu, ne sad! (VIDEO)

19 avgusta 2019

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina, do poslednje sedmice jula topljenje je dostiglo nivo koji su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu i to po najpesimističnijem scenariju.

Ledena ploča Grenlanda izgubila je 1. avgusta 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli da mere topljenje leda 1950. godine, izvestio je „Vašington post“.Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje nivoa mora progutalo bi obalske gradove širom sveta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava se u avgustu, a vrhunac topljenja beleži se u julu.

Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove godine premašila je rekorde, preneo je portal Indeks.

Od 30. jula do 3. avgusta otapanje je zabeleženo na 90 odsto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom pet dana.

Ekstremno topljenje usledilo je tokom najtoplijeg meseca u istoriji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično nadprosečno topljenje zabeleženo je u Švajcarskoj, ledenjaci su tamo izgubili 800 miliona tona leda tokom toplotnih talasa u junu i julu. Na Aljasci je, takođe, u julu zabeleženo rekordno otapanje leda.

(Alo)

KOMENTARI20 komentara

 1. milorad2 says:

  ništa bitno mi tu ne možemo da uradimo,to se topi zbog dugotrajne i duboke heliopauze i prava opasnost nije toliko od topljenj leda koliko od popuštanja pritiska ledenih ploča sa polova na tektonske ploče i promena tektonike koja će nastati.Zato su učestali zemljotresi i zato će biti sve više velikih erupcija.Te erupcije hlade atmosferu lokalno a neke bi to mogle da izazovu i globalno.Heliopauza je pri kraju ali se ne zna tačno kada će se to završiti i koja će snaga početno biti na suncu.Jer predvidjanja su neprecizna a procesi u sunčevom magnetnom polju su sistemi koji funcionišu u ritmovima od više decenija ili vekova ili milenijuma i greške od 10-15 god su marginalne:)Mi u ovom regionu smo bezbedni od oba scenarija ali neki delovi mogu da budu gadno pogodjeni pre svega od zemljotresa i erupcija porast mora će daim bude zadnja briga definitivno.Procene su da će za 5 god.početi ciklus sunčeve aktivnosti i tada bi trebao a pada sneg na polovima i to dugo-dugo nekoliko god.možda bude mećava tamo bez prekida ali videćemo jerr sve je to jako teško precizno predbvideti, mi nemamo dovoljno podataka o tom PRIRODNOM ciklusu koji je u suštini kosmičkog porekla i pripada domenu astrofizike.

  • teoretičar says:

   (mogao bi ti i malo češće da se osvrneš na obrazovne teme) E drago mi da neko razbija iluzije. Ja ti apsolutno verujem i smatram da si korektno jasno pisao da i mi nestručnjaci razumemo, ali smatram da nisi rekao baš sve, pa moram da pitam. Jel u taj naš sigurnosni region spadaju Albanija i Turska?

   • milorad2 says:

    bukvalno 80% srbije sem toplih leta neće osetiti probleme ali baš nikakve kao što i vidite sami zadnjih par god.Sem poplave u obrenovcu i manjih poplava u pomoravlju(koje su pre svega nastale zbog toga što ne postoji ZAŠTITA od poplava i besmislene gradnje u vodoplavnim zonama)ništa se bitno nije desilo.Ostatak balkanskog poluostrva može imati gadne oluje i ekstremne temperature u + i - a južni balkan turska i deo albanije zajedno sa južnom italijom će imati sve veći broj zemljotresa tu spada i CG i dalmatiska obala.Naročito je opasno oko zakintosa jer izgleda da tamo može da se pojavi novi podvodni vulkan a takodje su svi tamo ugroženi potencijalnim opasnim cunamijima.Ima još jedna anomalna zona u južnom jadrnu i tu se takodje nešto tektonski dešava ali nije jasno o čemu se radi,pretpostavka je da je upravo iz te tektonske zone došlo do zemljotresa koji je sravnio dubrovnik u srednjem veku.Sve je to sada vrlo aktivno ali mi smo daleko od toga. Jedino su opasne za nas erupcije etne ili vezuva koje mogu da izazovu opasna zahladjenja ako budu većih razmera, takodje niko ne zna šta će se desiti sa podvodnim supervulkanom (nešto manji od jelustona) koji se nalazi izmedju sicilije i korzike, ako to eksplodira onda-nema evrope i severne afrike ali mislim da je to preterivanje i trenutno je tu situcija manje-više normalna.Mi se nalazimo (centralna srbija) tačno na obodima ciklona i anticklona sa sve 4 strane sveta i svaka oluja koja bude tutnjala ( a biće ih dosta i biće jake) u tim ciklonima do nas će stizati znatno oslabljena ili je neće ni biti tako da će biti ovde sasvim uredni meteorološki uslovi i to ti je to.

  • Simeon says:

   Milorade2,Grand Solar Minimum je poceo ove godine,sunceve pege su TOTALNO nestale,to se poslednji put desilo pre oko 500 godina i prouzrokovalo je mini ledeno doba.Potpuni nestanak suncevih pega nije obicni Solarni Minimum,koji se ponavlja svakih 11 godina,nego je najvece moguce hladjenje Sunca, moze da traje 5 godina a moze i do 50-60 godina.Mozda ce ovo zagrevanje pomoci da sneg ne napada mnogo i da se leti topi, Ima on lajn izvestaji o ovome i jutub videi.

 2. ARMAGEDON says:

  Oladite te HAARP-ove malo, pregoreće.Kakvo globalno otopljavanje...

  • persida says:

   Americki HAARP radi 24 sata, a Rusi gledaju i cute.

 3. Kosovac says:

  Blago Grenlanđanima, dočekaše i oni svojih pet minuta. I bio je red da se sneg istopi, pa da oni opet dobiju malo trave i poneku voćku, i tu svoju zelenu boju iz naziva zemlje. ……….Ovi svetski hohštapleri preterali sa ovom mantrom „globalno zagrevanje“, sve gledaju da izvuku neku korist na olovku bez motike. Neodoljivo podsećaju na lov na veštice. Obični pljačkaši koji prvo ubede žrtve da je to u žrtvinu korist. To obrađivanje vrše čitave divizije ekoloških bandi, formiranih po principu NVO, kao i podmićeni profesori, kao i dekan šumarskog fakulteta. Naravno, bez učešća novinara se nikada ne bi postigli tako dobri rezultati.

  • Cp6a says:

   Tako je. Očigledno se radi o cikličnom prirodnom procesu, čim se to ostrvo tako zove. A kao i za "ljudska prava", svako ko ne bude poštovao ekološke naredbe sa naci-zapada, dobiće batine. Zapadno stanovništvo će se mnogo lakše ubediti da im neka neposlušna zemlja ugrožava život dece i da treba da bude nemilosrdno kažnjena, od ekonomskih sankcija, do istrebljenja najnovijim čudima za masovno uništenje. Sve će biti lako opravdano "Ili mi, ili oni".

   • Kosovac says:

    @ Srba,….. Drago mi je da si i ti uočio te „ekološke naredbe sa naci-zapada“. To je toliko očigledno, svakog dana nas bombarduju nekim ekološkim naučnim rezultatima sa ciljem da naplate ekološke takse, i da unište elektroprivredu i ostalu privredu malih zemalja. Nekim Direktivama koje evropski komesari donose. Ali ne na svoju štetu. …..Ovo što ti i ja pričamo kao komentatori je važno, ali sitno. Jedan se komentator žalio da mu N1 briše i ne objavljuje komentare ovog tipa kritike „globalnog zagrevanja“. I moji komentari imaju tešku prolaznost, naročito je interesantno ako je članak naručen od ministarstva ekolologije. Umesto da se stave u zaštitu zemlje čiji su ministri, oni otvoreno rade za tu ekološku svetsku mafiju i slepo slede njihove direktive. Pa zato i mogu da razumem što nema ni jednog novinara koji bi se usudio da piše o očiglednim činjenicama, plaši se za posao, ili prima pare da ne piše, ili i tamo cenzura. Sorošoidi su zavladali većinom medija. Zato mi se sviđa ova parola koju je dao kolega „doktrina soka“. Ja bih je samo malo modifikovao: „MEDIJI U SLUŽBI NVO bande zelene“.

  • doktrina soka says:

   Bravo! MEDIJI U SLUZBI NVO.

  • teoretičar says:

   Kažu da su Al Goru dali nobelovu nagradu i mogućnost da se zamara oko globalnog zagrevanja i on se čovek, očiju punih suza tešio godinama da nešto pametno radi. Bio bi i on precednik amerike, ali još nema mogućnosti da amerika ima dva precednika odjednom. Biće uskoro i to demokratski rešeno i ameri će sigurno prvi imati po nekoliko precednika u isto vreme. Biće sve veselije na ovom svetu.

 4. teoretičar says:

  Ne sećam se tačno, ali mislim neki šveđanin bio proteran kao terorista iz švedske na Island pre milion godina, a island bio prekrasna zelena livada pa je on nazove Ledena zemlja da ne bi i drugi došli za njim, a ostrvo koje je bilo pod ledom nazove Zelena zemlja da bi ljudi obišli njegovu Ledenu zemlju i naseljavali Grenland. Naravno, nije dugo prošlo i sve se otkrilo. Nema veze, on ipak proživeo kao Tarzan ceo život u svom prekrasnom zatvoru koji je danas država Island.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Taj Šveđanin je sigurno krio da je Ajsland pun banana za čegovog Čitu. A Greenland je nazvao onaj silni led koji se video kroz durbin. Kažeš da se Vlasi ne sete. A jel' si čuo onu narodnu pesmu: „Lažu te draga svi, momci i oženjeniiii….“. Ako su ovi za Ajsland lagali tebe, onda i ti lažeš nas. ……….Nego pusti te sladolede, bolje bi ti bilo da primetiš ove grdne aktivnosti što zelena banda sprovodi kroz ceo svet. Počelo je i u Srbiji da biva gusto, vidiš da je čak i ministar životne sredine upregnut da nas urniše. Dobio direktivu od evropskog Komesara da nam pogasi termoelektrane, e da bi sačuvali ugalj za evropsku civilizaciju ako nekad bude stani-pani. A mi ćemo struju da uvozimo po povlašćenoj duplo većoj ceni. Ajde što će da ih pogasi, nego ćemo mi još da mu aplaudiramo, zahvalni što nas je rasvestio.

   • teoretičar says:

    E sad sam se uvredio za sladoled. A nije majke mi sladoled, samo ja nisam teo da rijem po arhivama. Tako bar stoji zvanična priča o imenu ajslenda i grinlenda. A ovo za termoelektrane, šta da pišem kad si sve rekao. Evo dodaću samo - Vučić izdajnik koji danas drma Svetom i Srbijom doneo odluku da nam odglumi negro odžadžara grla i sada nam zatvara termonuklearne elektrane. I saznao sam iz pouzdanih izvora da su mu platili za to 350 miliona evra na privatni ofšor račun gde i Srđa drži pare, mislim da je to benk of america, ali da prepusti uvoz i raspodelu električne enrgije(to bila moja dr disertacija ali nikad nisam stupio na dužnost. Proterali me jugosloveni jer sam bio pravi đavo od srpskog rodoljuba dok sam bio mlađan momak ja) gospodinu Mileru, a đerdap će preuzeti Đovani Džipsi rumun(rumuni su svi indijski džipsi pobegli ispred džingis kana) za ratnu otštetu što su nas morali gađati 99. sa američki UFO. Ne znam tačno, ali čini mi se da su te elektrane zatvorene i u Rumuniji. Eto, jel dosta? Ako nije...

   • teoretičar says:

    Eto tu gore sam napisao zašto Vučić ide pod hitno u ameriku. Trećina milijarde dolara nije šala. Pošto je Vučko gospodar sveta, naredio je američkim marionetema da ga javno pozovu da se vlasi ne dosete za termonuklearne srpske elektarne i biznis transakciju. E sad, može lako biti da će vučko narediti svojim posilnim amerikanima da odmah i pod hitno izgrade vetrovske elektarne u Srbiji i da mu plate još koju milijardu dolara. Ameri volu te vetrenjače i rado će ga poslušati, ma kolko ih koštalo. Gadan je bre Vučić. Ceo zapad se trese od njega.Ima još, dragi učitelju...

   • teoretičar says:

    kodža

    • Kosovac says:

     @ teoretičar, …..Šalio sam se – znao sam da nećeš da se uvrediš. Jer ti si čovek kodža dobar za nadgovaravanje. Turci bi rekli „Bir bučuk adam“ = „Čovek i po“.

 5. Predrag says:

  Sta ima cudno u tome sto se leti topi led.danas je sve senzacionalno. Izazvati tucu kako bi se svi okupili a onda im nesto prodati. Danas je sve marketing to jest magla. I ako je neka katastrofalna nepogoda koja ce unistiti svet onda je to magla.

  • Kosovac says:

   @ Predrag, …..Pratim portale, svaki dan se pusta po neki članak gde neki naučnici svetskog glasa, profesori, novinari, objašnjavaju neke „klimatske promene“. I laik kao ja, primećujem da se nešto menja vreme, ali se nisam setio uopšte da to unovčim, i naplatim od nekog stanovništva, e da bi se tako sprečila neka kataklizma. Svi vidimo da je to „marketing“, odnosno oblikovanje pismenih ljudi (onih koji znaju da čitaju) da prihvate neku „istinu“ i da počnu da se bore da te „klimatske promene“ spreče. Ili ublaže. To indoktrinisanje zvano Klimatske Promene vrše belosvetske zelene bande, kao one u Londonu i one u Parizu. I naše „ekološke“ NVO ne zaostaju mnogo, nego sve postupaju po naređenju. Naravno da su tu najviše upregnuti novinari koji začas napišu srceparajući članak o opasnosti koju CeO2 stvara izlazeći iz dimnjaka termoelektrana. A CeO2 iz takvih dimnjaka u Nemačkoj uopšte nije strašan, zato što je on nastao iz gasa metana butana propana, ali nije iz uglja lignita. E, oni koji proizvode CeO2 iz uglja, Oni će plaćati Ekološku Taksu, a Oni koji proizvodite CeO2 iz gasa, Oni neće plaćati Ekološku Taksu. Oni koji plaćaju, uplaćivaće to na račun EU a pare će biti raspoređene humano na sve članice.

 6. Miroslav says:

  Nama u Kanadi su uveli karbon takse na benzin pa eto klima se nije poboljšala a ujedno niko ne kaže kome te pare idu. Sve lopov do lopova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *