Почело режирано рушење Виктора Орбана

Počelo režirano rušenje Viktora Orbana

2 februara 2015

orban-in-brussels2Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Budimpešti, tražeći za smenu svog premijera Viktora Orbana podršku nemačke kancelarke Angele Merkel, dan uoči njene posete Mađarskoj.

Oko 4.000 demonstranata, okupilo se ispred zgrade parlamenta, kako bi se usprotivilo Orbanovoj desničarskoj politici i potezima kojima se, kako smatraju, premijer približava Moskvi, a udaljava od Brisela.

Slični, manji protesti održani su istovremeno u još 11 gradova širom Mađarske, kao i u šest gradova Evrope, uključujući London i Amsterdam, preneo je AFP.

Tokom kratke posete Mađarskoj, prvoj od kada je 2010. Orban došao na vlast, Merkelova će održati govor na Andraši univerzitetu i posetiti sinagogu.

Premijer Orban podržao je sankcije uvedene Rusiji zbog uplitanja u situaciju u Ukrajini, ali je, takođe, ocenio da je njihovim uvođenjem i prekidom trgovinskih veza s Moskvom EU „pucala sebi u nogu“.

Demonstranti, okupljeni danas u Budimpešti, nadaju se da će Merkelova kritikovati Orbana zbog, kako smatraju, slabljenja demokratije i vladavine zakona.

Skup je nazvan „Proleće dolazi, Orban odlazi – Demonstracije za evropsku Mađarsku“, a organizovale su ga grupe na Fejsbuku – Sto hiljada protiv poreza na internet i 60.000 za privatne penzije.

Balaš Guliaš, aktivista grupe Sto hiljada protiv poreza na internet, rekao je u obraćanju okupljenima, da su se, zahvaljujući demonstracijama, oni koji se na vlasti povukli u određenim oblastima, prenela je agencija MTI.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *