ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О УКРАЈИНИ! Зеленски се хитно огласио, КЉУЧНИ ИГРАЧ ОДБИО ДА ПРИСУСТВУЈЕ

POČELI PREGOVORI O UKRAJINI! Zelenski se hitno oglasio, KLJUČNI IGRAČ ODBIO DA PRISUSTVUJE

29 oktobra 2023

Pregovori o ukrajinskom planu za mir biće nastavljeni danas na Malti, uz učešće predstavnika više od 65 zemalja, ali ne i Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu, prvog dana konferencije, da čezne za danom kada će ljudska istorija biti samo istorija mira, navodeći da je ta težnja precizirana u međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija.– Ali da li Povelja UN funkcioniše? – postavio je Zelenski pitanje na Jutjubu, navodeći da je svet video „previše krvi“ u Ukrajini i na Bliskom istoku i da svet mora dati drugačiji odgovor.
Dvodnevni sastanak zvaničnika za nacionalnu bezbednost je treća runda ovakvih razgovora u poslednjih nekoliko meseci, preneo je AP.

Kijev smatra da je to prilika da pridobije podršku za mirovni plan predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka, posebno zbog toga što sukob na Bliskom istoku pomera pažnju međunarodne zajednice sa rata u Ukrajini.

Rusija, koja nije pozvana ni na jedan od sastanaka, odbacila je tu inicijativu kao pristrasnu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak naveo je na konferenciji da će, pošto se sve više država uključuje u razvoj plana Zelenskog, Rusija morati da popusti međunarodnoj zajednici i da prihvati zajedničke uslove.

Jermak je rekao da će se tokom vikenda diskutovati o pet od 10 tačaka plana: nuklearnoj i energetskoj bezbednosti, sigurnom snabdevanju hranom, oslobađanju ratnih zarobljenika i deportovanih, kao i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Malte Ijan Borg rekao je u uvodnom obraćanju da njegova zemlja podržava Ukrajinu.

U prvoj rundi pregovora u Kopenhagenu u Danskoj u junu bilo je samo 15 učesnika, dok je u drugoj rundi u Džedi u Saudijskoj Arabiji u avgustu taj broj povećan na 43.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Jo samo da se ukljuci i Svazilend i nacice se neko resenje.

  • Zeka says:

   Persido, dobri su ti komentari, nego samo jedna korekcija. Kraljevina Svazilend je promenila svoj zvanični naziv u Kraljevinu Esvatini u aprilu 2018. godine. Ova promena naziva je usledila nakon što je kralj Mswati III odlučio da se zemlja vrati svom izvornom imenu, koje se često koristi na lokalnom jeziku. Esvatini znači “zemlja Swazi” na jeziku Swazi.

 2. Ficko says:

  Bez Rusije to su ćorava posla.

 3. Cp6a says:

  Usladilo im se da galamom dižu fazane, al' kod mečke je to opasno.

 4. Milutin says:

  Rusija nije u ratu sa međunarodnom zajednicom po da treba da popusti pred njenim zahtevima. Naravno ne stvarne međunarodne zajednice već Zapadne zajednice. Rusija je u ratu samo sa Ukrajinom i to samo u delu koji se odnosi na zaštitu ruskog naroda u toj zemlji. Rusija je pokušala mirnim, diplomatskim putevima i dogovorima da obezbedi poštovanje osnovnih ljudskih prava Rusa u Ukrajini. Kao odgovor je dobila samo još žešći napad ukrajinskog rukovodstva na ukrajinske državljane koji su ruskog porekla. Tada je Rusija pokrenula specijalnu operaciju zaštite ruskog naroda u Ukrajini. Kada Zapadna zajednica bude sagledala stvari takvim kakve jesu i na tim osnovama bude pokrenula mirovni proces onda može da očekuje rešavanje. Čak šta više, samo u takvom razvoju događaja može da očekuje i uspešnu opciju izlaska iz krize koju je ona svojim pogrešnim predviđanjima izazvala. Svaka druga opcija će predstavljati njen potpuni krah.

 5. Beli Orao says:

  Pokušaj zapada da natjera vodu na svoju vodenicu , ćorava posla ćoravaca !

 6. Beli Orao says:

  Račun bez krčmara , ili trla baba lan da je prođe dan.

 7. milos says:

  pregovori na Malti, ciji MSP izjavio da podrzava Ukrajinu.he, he,, pa jer oni misle da su rusi idioti?a nastavak moze da bude u SAD ili Nemackoj? ha hah

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *