Почео 67. филмски фестивал у Берлину

Počeo 67. filmski festival u Berlinu

11 februara 2017

Tan2017-2-9_192836580_1_620x0

Međunarodni filmski festival – Berlinale počeo je danas u glavnom gradu Nemačke sa političkom konotacijom jer su na otvaranju glumci pomenuli američkog predsednika Donalda Trampa.

Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo građana koji su spremni da pruže otpor novom predsedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

„Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu“, rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.

Festival je otvorio francuski film „Đango“ o džez gitaristi Đangu Rejnhartu reditelja Etijena Komara, muzičaru koji je 1943. bežao od nacista.

Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medveda koji će biti uručen 18. februara, poslednje dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja.

Žirijem predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima „Robokap“ i „Niske strasti“.

Na festivalu će biti prikazan i flm „Rekvijem za gospođu J.“, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije „Panorama Specijal“.

Ove godine festival, osnovan neposredno posle Drugog svetskog rata, ponovo pruža veliko mesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medveda 2013. za film „Pozicija deteta“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *