ПОЧЕО ХАОС НА КОСОВУ: Тачи испитиван у Приштини, а онда изашао…

POČEO HAOS NA KOSOVU: Tači ispitivan u Prištini, a onda izašao…

25 jula 2019

Ostavkom i odlaskom u Hag, Ramuš Haradinaj je održao “moralni čas” Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, poručujući da mu funkcija nije bitna već da ide da se bori za Kosovo, ocenila je u Danu uživo Rada Trajković. Dodaje da je Tačiju važno da se nastavi dijalog s Beogradom, jer je to način da se odloži proces za trgovinu organima.

Komentarišući Haradinajev odlazak u Hag, Rada Trajković kaže da je tim potezom kosovski premijer u ostavci uradio dve stvari – odložio pritiske da se ukinu takse na robu iz Srbije. S druge strane, prihvatanjem odlaska “stvorio je uslove za mirnu predaju procesu koji se protiv njega vodi u Hagu”.“Ostao je samo taj institucionalni vakuum koji koristi Tači… Tačiju je važno da se nastavi dijalog jer se on se boji za svoju političku i institucionalnu budućnost. On je prvooptuženi za trgovinu organima. U tom kontekstu mislim da im je Haradinaj održao moralni čas”, rekla je Trajković.

Ona kaže da je više od 40 osoba na Kosovu dobilo pozive da se pojave u Hagu u svojstvu osumnjičenih ili svedoka, a da je srpskoj zajednici najinteresantnije kada će početi proces protiv takozvane dreničke grupe, koja je u izveštaju Dika Martija osumnjičena za kidnapovanje Srba i trgovinu organima.

Gošća Dana uživo potvrdila je navode poslanika Samoopredeljenja Dževada Svecla da su Tači i Veselji već saslušani, ali ne u Hagu.

“Sigurno znamo da je i Kadri Veselji bio pozvan. Ja iz međunarodnih izvora imam informaciju da je u Sloveniji dao izjavu, ali krijući to od javnosti. Sa Tačijem je, dok je trajala istraga, razgovor vođen u njegovom kabinetu u Prištini i trajao je više sati. Priča se da je odatle izašao potpuno zbunjen od načina i argumenata sa kojima je suočen tokom istrage. I za njega se govori da je pozvan i da je dao izjavu, ali se to krije”, objašnjava Trajković.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, Trajković ocenjuje da su oni neizbežni.“Kosovska vlada nema premijera. Ako bi Tači kao predsednik predložio novog mandatara, onda bi imali problem jer Ramušova partija najverovatnije ne bi bila u vladi u kojoj on ne bio njen predsednik. Opozicija se izjašnjava da ne žele u stvaranje nove vlade, već da idu na izbore. Ima nekih informacija da je Srpska lista prihvatila predlog Tačija da formira novu vladu. Ali sve zavisi od međunarodnih predstavnika”, rekla je Rada Trajković i dodala da ni međunarodna zajednica više nije jednoglasna po pitanju Kosova, već da u njoj postoje različite strategije.

Ona ponavlja da Tači pregovore kostisti kako bi odložio proces za trgovinu organima i sačuvao sopstvenu poziciju.

“Haradinaj je pokazao albanskom glasačkom telu koliko mu fotelja nije prioritet, a koliko Tačiju jeste. Zna se da materijal o trgovini organima poseduju mnoge zelje, a između ostalog i Rusija. I s obzirom na njenu tradiciju i želju da bude prisutna na Balkanu, ne verujem da neće koristiti to za uticaj na lidera za sledeći pregovarački proces. Tu vidim i pritisak na Tačija. Da bi ostao politički aktivan on prihvata transparentne i manje transparentne dogovore sa svima, lišavajući se tradicionalne lojalnosti Americi”, smatra Trajković.

(N1)

KOMENTARI8 komentara

 1. Cp6a says:

  Znači, Ramuš šmeker, moralna gromada, a Rado? Sviđa ti se. Ti li, ti li vragolanke!

 2. test01 says:

  Ubice i teroristi i dokle god se stvari ne stave na pravo mesto i ne nazivaju pravim imenom Srbija ce da tone! Kakve su ovo izjave, zna se ko stoji iza svega i rezira ovu predstavu... Srpske zrtve se vise i ne spominju dok je 2000 oavkvih koljaca pusteno od strane Srpskih "demokrata",Zauzvrat su shiptarski teroristi pobili 2000 Srba i prodavali njihove organe. SRAMOTA od tzv drzave Srbije!!! I jos pricate o moralu i "drzavnicima".

  • Ivana says:

   Ma pričaju o petokolononašima stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima kojih je prepuna Srbija dok kukavički narod ćuti.

 3. da se zna says:

  Rado Trajkovic pa ti si za u muzej i da se napisu knjige koje si ti sve transformacije cinila i uvek se odrzala u vrhu BRAVOoooo ma nema kad je stolica u pitanju uvek si u vrhu stvarno BRAVO

 4. teoretičar says:

  Gotovo nikad ne otvaram članke o šipcima. To rade mazohisti i sami nesvesni šta rade. Svi znamo o čemu se radi i džaba čitati. Recimo, ovo je jedan od vrlo retkih članaka o šipcima koji sam otvorio, ali nisam ni slovce pročitao. Hteo sam da vidim šta moji Srbe rade, komentarišu li i da li se žderu bezveze. Možda sam pre nekoliko godina i ostavio jedan komentar, ali teško da će iko kasnije pročitati ijedan moj komentar na članke o karadinaju ili ovom tačiju. O kandilovićki i milićki nikada ništa ne čitam, osim pre nekoliko godina kada sam hteo da vidim šta romore a posle samo pričitam naslov i produžim.

 5. Gane says:

  Jeste, bas jo onn lako zbunjive prirode, kao neka devojcica! Ajde Rado ne prosipaj maglu!

 6. Kulak says:

  Rada Trajković priča o šiptarskim ratnim zločincima i trgovcima ljudskim organima kao da su oni nekakvi relevantni političari.Oni su zadnje smeće i ništa drugo.

 7. padre says:

  I ovoj Radi poneki čas i to ne samo moralni!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *