ПОЧЕО ХАОС У КАТАЛОНИЈИ: Полиција на улицама; Почели нереди; Хеликоптер изнад Барселоне (ВИДЕО)

POČEO HAOS U KATALONIJI: Policija na ulicama; Počeli neredi; Helikopter iznad Barselone (VIDEO)

1 oktobra 2017

Biračka mesta širom Katalonije su otvorena za glasanje o nezavisnosti tog španskog regiona. Policija je na biračkim mestima, a Barselonu nadleće helikopter.

Na nekim biračkim mestima, kako se navodi, policija pokušava da spreči ljude da glasaju, a na pojedinim mestima zabeleženi su incidenti.

Španska policija zaplenila je kutije i glasačke listiće na biračkim mestima, javlja AFP.

Na pojedinim mestima, kako se navodi, zabeleženi su manji incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju „Mi smo narod mira“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su nacionalna policija i civilna garda počele da plene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji, prenosi Rojters.

Španska policija za razbijanje demonstracija počela je raspoređivanje policijaca u jednom delu Barselone uoči otvaranja birališta za referendum na kojem Katalonci žele da glasaju o nezavisnosti, a što Madrid smatra neustavnim.

Video snimak objavljen na sajtu El Paisa pokazuje da specijalci sa šlemovima na glavi stoje naspram jedne grupe gnevnih birača nedaleko od glasačkog mesta u jednoj školi u Barseloni.

Na snimku se vidi kako su birači podigli ruke uzvikujući „Napolje“.

Pojedini mediji prenose da su na ulici izbini neredi, odnosno sukobi između policije i aktivista koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Kako se može ustanoviti na osnovu nekih fotografja objavljenim na društvenim mrežama, ima povređenih.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u poslednjih nekoliko decenija i izazvao strahove od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barselone.

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još pre svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijskih vozila, prenosi Rojters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

KOMENTARI7 komentara

 1. Taipova Češma says:

  Da li će i sada intervenisati nato i bombardovati španiju jer ugrožava slobode i prava naroda Katalonije.

 2. ARTILJERAC says:

  Raspad nacievrope ulazi u završnu fazu, samo se naši politički diletanti nadaju ulasku.

 3. goran says:

  Ako je odvajanje pre svega stvar ustava, cemu tuce po ulicama i ucesce policije? Neko zuri da Spaniju baci u gradjanski rat. Katalonci imaju izvesne istorijske motive za otcepljenje, ali nemojmo gubiti iz vida da su njhovi bankari vec isisali ostatak Spanije. Njima Spanija vise ne treba. Zato spanska policija treba da uhapsi petnaest vodecih katalonskih bankara, a ne da tuce glasace.

 4. Vojna I ojdeSe says:

  Slava Bogu za vse! Amin! Dojdi Gospodi Isus Hristos, I voznesine vo neboto.

 5. ARTILJERAC says:

  nacievropa je finansirala građanski rat u jugoslaviji a nisu svesni da im se sada taj bumerang vraća otpozadi.

 6. Take Care says:

  Eto, obojena revolucija, i šta će kome nezavisnost kada smo uvek zavisni od nečega. A sada sami od sebe? Pa i tako zavisni. Ali i nismo svoji jer nas je Gospod otkupio i svi Njemu pripadamo kroz ime izbavitelja Isusa Hrista.

 7. hristina says:

  Help Catalonia/ Zanimljivo. U zutoj torbici verovatno se krije zuta patkica! Soros, Soros, ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *