POČEO HLADNI RAT: Obama uveo sankcije ruskim i krimskim funkcionerima

POČEO HLADNI RAT: Obama uveo sankcije ruskim i krimskim funkcionerima

17 marta 2014

russia-vs-us-29215-20090515-3 - CopyAmerički predsednik Barak Obama potpisao je ukaz o uvođenju „ličnih sankcija“ protiv nekih ruskih državnih funkcionera i visokih činovnika.

Kako je objavljeno u Vašingtonu, SAD će blokirati svojinu spikera gornjeg doma ruskog parlamenta (Saveta Federacije) Valentine Matvijenko, vicepremijera Dmitrija Rogozina i Putinovog savetnika Sergeja Glazjeva. Na istom spisku su se našli još: predsednica komiteta Državne Dume za pitanja porodice Jelena Mizulina, predsednik dumskog komiteta za pitanja ZNS Leonid Sluckij i predsednik komiteta SF za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas.

Amerikanci su najavili da će ista mera biti primenjena i protiv nekih ključnih figura ruske odbrambene industrije.

„Obamine sankcije“ su uvedene i protiv predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, premijera Krima Sergeja Aksjonova i predsednika Državnog sovjeta Krima Vladimira Konstantinova.

Svima njima je istovremeno zabranjen ulazak u SAD.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je – posle samita ministara spoljnih poslova u Briselu – objavio da je Evropska unija na svoj sankcioni spisak stavila 8 krimskih političara, 10 poslanika ruskog parlamenta i tri visoka oficira.

Ministar spoljnih poslova Litvanije, Linas Linkjavičjus, objasnio je da se radi o zabrani izdavanja viza i zamrzavanju računa u bankama.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *