ПОЧЕО KРВАВИ СУKОБ ЈЕРМЕНИЈЕ И АЗЕРБЕЈЏАНА: Оборена два хеликоптера, бомбе падају на насеља, људи беже у склоништа (ФОТО/ВИДЕО)

POČEO KRVAVI SUKOB JERMENIJE I AZERBEJDŽANA: Oborena dva helikoptera, bombe padaju na naselja, ljudi beže u skloništa (FOTO/VIDEO)

27 septembra 2020

Jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Prema njenim rečima, ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.Stepanjan kaže i da su azerbejdžanske snage tokom borbi ostale bez tri tenka.

„Protivnik je pretrpeo gubitke i u živoj sili i u tehnici. Ostali su bez tri tenka. Borbe se nastavljaju“, navela je ona.

Predstavnik za medije nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vagram Pogosjan rekao je artiljerijski napad izvršen na više naselja, uključujući centralni grad Stepanakert. Pozvao je stanovništvo da se sakrije u skloništa.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode.

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da jermenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

„Rano jutros vojska Jermenije otvorila je vatru na azerbejdžanske pozicije, naselja i objekte duž linije razdvajanja… I sada intenzivno napadaju pozicije azerbejdžanske vojske“, navodi se u saopštenju Gadžijeva.

Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici izbili su prethodno 12. jula. Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog tih događaja, a o tome su u telefonskom razgovoru diskutovali i predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. Iz Kremlja su tada saopštili da su se lideri složili da diplomatsko rešenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu.

Putin je naglasio važnost sprečavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. Predsednici su tada izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije

Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz Azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Jedan Jermen i ja. Rusi izvoze oružje u Azerbejdžan. Negde prošle godine Azerbejdžan je primio nekoliko stozina tona naoružanja i opreme iz Rusije. Biznis je...ponekad sranje. Ruske mirovne trupe su na ponekim linijama razgraničenja Nagorno Karabaha i Azerbejdžana, ali su tako postavljene da Jermenija ne može nikako proći sa trupama i pružiti pomoć Nagorno Karabahu. Jermeni su zavisni od Rusije a zadnjih godina skoro potpuno. Jermeni rade neprekidno kao sezonci u Rusiji i tako deo Jermena preživljava a Ruse smatraju braćom. Nezadovoljni sa ponašanjem Rusije, Jermeni se zadnjih dve tri godine polako okreću Americi. Ja nemam šta da kažem i nisam ništa rekao samo sam napisao šta mi brat Jermen pričao o braći Rusima negde sredinom prošle godine.

  2. milorad3 says:

    Ovo će da potraje ako su proglasili mobilizaciju sa obe strane ovo će biti duži rat.Nemam pojma ko je ko tu i zašto ali je svakako prednost na strani jermenije pošto su u odbrani.Azerbejdžan napada, i mislim da njihova armija nije u stanju da sama dobije taj rat.Onog momenta kada se umešaju NATO "savetnici" tog momenta će se i rusi umešati,ta granica zajedno sa gruzijskom granicom je proglašena NATO južnim krilom i predstavlja liniju prodora na kavkaz prema rusiji i zato su i vežbe bile tu pre neki dan jer kompletna kavkaska armija rusije je sada tu pod punom uzbunom rasporedjena na položaje za "vežbu".Slučajnost?Rusi su videli prirpeme zanapad i znaju ko stoji iza toga a u azerbejdžanu su potpuno nesvesni činjenice da će izgubiti i državu i nezavisnost i to potpuno nevezano ,pobedili oni ili izgubili ovaj rat(vrlo verovatno će izgubiti).Možđe doći do prevrata kada počnu da gube i biće instalirana ili pro-ruska ili pro-NATO garnitura.Mislim da NATO i gura rat da bi svrgnuli posotjeću garnituru i doveli na vlast svoje ljude i time zadobili dozvolu za izgradnju baza u azerbejdžanu jer sad oni to još ne mogu tamo da rade slobodno i po volji a tu su i naftna polja:)Azerbejdžan može da doživi sudbinu libije, vrlo lako a jermeni će se braniti uz rusku pomoć do poslednjeg ivrlo teško da azerbejdžan može da ih porazi.Znači napadaće dok ne istroše resurse a onda sledi slom i urušavanje trenutne vlasti u azerbejdžanu,koliko ja vidim to će im se desiti.Bolje da nisu čačkali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *