ПОЧЕО „НИШВИЛ“: Велико интересовање „џезера“ за музичке експонате

ПОЧЕО „НИШВИЛ“: Велико интересовање „џезера“ за музичке експонате

5 августа 2018

Свечаним отварањем првог Џез музеја у Србији, двема позоришним представама из Грчке и Египта и ватрометом синоћ је почео Интернационални џез фестивал Нишвил.По први пут ове године Нишвил траје 10 дана са 250 програма на 20 сцена и хиљаде извођача.

Након представе у Хамаму при Нишкој тврђави свечано је отворен Музеј џеза који је не само у Србији већ и у Европи први са таквим концептом. На неколико нивоа и на две стотине квадрата посетиоци могу да осете чаролију музике са свих континента. Музеј ће у пуном капацитету моћи да функционише тек за две године, до када ће се „пунити“ експонатима. Међутим, први утисак многобројних посетилаца је да „музеј обећава“.

– – Свој део у њему ће имати осим Бајрамовића и Соломон Барк и Душко Гојковић. У Музеју се налази и џубокс са музичким нумерама свих извођача са Нишвила, као и џубокс са нумерама Бајрамовића. Посетиоцима ће на располагању бити и посебна соба са џез инструментима на којима ће моћи да свирају, каже Иван Благојевић, директор „Нишвила“

Иначе, на Нишвилу су синоћ одигране и прве представе у оквиру позоришног фестивала „Најбоље јужно од Битефа“- „Орфеј и Еуридика“ са Крита из Грчке и „Плави слон“ Националног балета и опере из Каира у Египту.

–  Од 3. до 12. августа биће приказане позоришне и балетске представе 16 трупа са четири континента – Европе, Азије, Африке и Северна Америке), а уз три национална театра- из Египта, Румуније и Србије. Публика ће бити у прилици да између осталог погледа и представе „Боливуд“(Народно позориште Београд), „Еротизам“(група ВРОООМ, Београд), „Исплачи се”(Неw Орлеанс), „Све о Моро“(Марсеј), „Легенда о белој дами“(Шангај), “Национална чаролија”(Национални Театар Букурешт), најављује уметничка директорка Нишвил џез театарског фестивала Маја Митић.

Главни програм Нишвила почеће 9. августа и трајати четири дана. У оквиру тог програма наступиће између осталих Менхетн трансфер, Кени Герет, Омар Хаким, Мат Бјанко, Лиза Симон и Џипси кингси. Фестивал ће имати 20 стејџева, 250 програма и 1.000 извођача, а организатори очекују да ће неки његов сегмент у Тврђави видети око 200.000 посетилаца.

ПРИХОД

Благојевић додаје да је програм урађен у складу са буџетом фестивала, те да приход од продатих карата неће бити већи од 15 одсто, за шта највише пара издваја Град Ниш, Амбасада САД и Министарства културе и туризма.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u