ПОЧЕО „НИШВИЛ“: Велико интересовање „џезера“ за музичке експонате

POČEO „NIŠVIL“: Veliko interesovanje „džezera“ za muzičke eksponate

5 avgusta 2018

Svečanim otvaranjem prvog Džez muzeja u Srbiji, dvema pozorišnim predstavama iz Grčke i Egipta i vatrometom sinoć je počeo Internacionalni džez festival Nišvil.Po prvi put ove godine Nišvil traje 10 dana sa 250 programa na 20 scena i hiljade izvođača.

Nakon predstave u Hamamu pri Niškoj tvrđavi svečano je otvoren Muzej džeza koji je ne samo u Srbiji već i u Evropi prvi sa takvim konceptom. Na nekoliko nivoa i na dve stotine kvadrata posetioci mogu da osete čaroliju muzike sa svih kontinenta. Muzej će u punom kapacitetu moći da funkcioniše tek za dve godine, do kada će se „puniti“ eksponatima. Međutim, prvi utisak mnogobrojnih posetilaca je da „muzej obećava“.

– – Svoj deo u njemu će imati osim Bajramovića i Solomon Bark i Duško Gojković. U Muzeju se nalazi i džuboks sa muzičkim numerama svih izvođača sa Nišvila, kao i džuboks sa numerama Bajramovića. Posetiocima će na raspolaganju biti i posebna soba sa džez instrumentima na kojima će moći da sviraju, kaže Ivan Blagojević, direktor „Nišvila“

Inače, na Nišvilu su sinoć odigrane i prve predstave u okviru pozorišnog festivala „Najbolje južno od Bitefa“- „Orfej i Euridika“ sa Krita iz Grčke i „Plavi slon“ Nacionalnog baleta i opere iz Kaira u Egiptu.

–  Od 3. do 12. avgusta biće prikazane pozorišne i baletske predstave 16 trupa sa četiri kontinenta – Evrope, Azije, Afrike i Severna Amerike), a uz tri nacionalna teatra- iz Egipta, Rumunije i Srbije. Publika će biti u prilici da između ostalog pogleda i predstave „Bolivud“(Narodno pozorište Beograd), „Erotizam“(grupa VROOOM, Beograd), „Isplači se”(New Orleans), „Sve o Moro“(Marsej), „Legenda o beloj dami“(Šangaj), “Nacionalna čarolija”(Nacionalni Teatar Bukurešt), najavljuje umetnička direktorka Nišvil džez teatarskog festivala Maja Mitić.

Glavni program Nišvila počeće 9. avgusta i trajati četiri dana. U okviru tog programa nastupiće između ostalih Menhetn transfer, Keni Geret, Omar Hakim, Mat Bjanko, Liza Simon i Džipsi kingsi. Festival će imati 20 stejdževa, 250 programa i 1.000 izvođača, a organizatori očekuju da će neki njegov segment u Tvrđavi videti oko 200.000 posetilaca.

PRIHOD

Blagojević dodaje da je program urađen u skladu sa budžetom festivala, te da prihod od prodatih karata neće biti veći od 15 odsto, za šta najviše para izdvaja Grad Niš, Ambasada SAD i Ministarstva kulture i turizma.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *