ПОЧЕО ПАКАО: Иран напао турску војску у Сирији балистичким ракетама – УНИШТЕН ТУРСKИ СИСТЕМ ПРОТИВВАЗДУШНЕ ОДБРАНЕ

POČEO PAKAO: Iran napao tursku vojsku u Siriji balističkim raketama – UNIŠTEN TURSKI SISTEM PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE

3 marta 2020

Nakon što je Iran dao ultimatum Turskoj, zahtevajući hitan prekid okupacije Sirije, a Ankara je ignorisala takav zahtev, snage koje podržavaju Iran izvele su raketni udar na turske trupe na granici koristeći balističke rakete.

Iranske snage koristile su unapređenu verziju sovjetske balističke rakete kratkog dometa. Izvori takođe komentarišu da su balistički projektili uništili turski sistem protivvazdušne odbrane.Kako se navodi, raketni udar je pokrenut sa teritorije koju kontrolišu iranske snage, međutim, prema službenoj verziji turskih vlasti, Damask stoji iza tog udara.

„Proiranske snage koje se bore na strani režima Bashara al-Assada ispalile su balističke rakete na položaje turske vojske na severu provincije Idlib. Izrael tvrdi da se radi o raketama srednjeg dometa koja je identična onoj koju su jemenski Huti koristili protiv saudijskih snaga. Izveštava se da su rakete gađale sistem protivraketne odbrane raspoređen na granici Turske i Sirije“.

Stručnjaci ne isključuju da bi iranske snage mogle ponoviti napad, ali ovog puta na tursku vojsku u Siriji.

Podseća da je rano danas iransko rukovodstvo prekršilo tišinu i na kraju upozorilo turske oružane snage da je strpljenje Teherana pri kraju.

Poruka je poslata u Ankaru preko Iranskog vojnog savetodavnog centra (MAC) u Siriji. U njemu je posebno naznačeno da Turska nastavlja da izvodi masovne artiljerijske napade na položaje proiranske milicije, uprkos neverovatnoj uzdržanosti Teherana.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Udri Turadiju i njihovog klovna Erdogana.

 2. marinko says:

  POCINJE 4 RAJH

  • Kiki NS says:

   IV Rajh je počeo još 1945. kada su ameri pokupili nemačke naučnike i tehnologiju ...

 3. M says:

  Dobar razlog da se i drugi počnu umiješavati...na strani Turske!Jednim udarcem više muha!

  • Mile says:

   Taj film nečeš gledati. Da li će Francuska, Italija, Nemačka, itd. poslati svoje vojne snage da pomognu Turskoj? Neće to uraditi ni kao članice NATO-a u slučaju kolektivne odbrane, jer i u tom slučaju članice same odlučuju kakvu i koliku konkretnu vojnu pomoć će poslati. Dakle ostavljena im je mogućnost da pošalju 0 (nula) vojne pomoći. Nisu ludi da pošalju svoje vojnike tamo gde ih mogu efikasno umlatiti Rusija-Iran-Sirija.

 4. Slobodanka says:

  A tek sa ruske strane ispaljeno je 14 krstarećih raketa (objavljeno 02 marta, a izgleda da se desilo 01 marta) > "Confirmed: Russia fires 14 Kaliber cruise missiles at EAQ (Erdogan Al Qaeda) Strongholds inside Syria" Prevod - Potvrdjeno: Rusija ispaljuje (ispalila je) 14 krstarećih raketa na uporišta EAQ (Eroganove Al Kaide) unutar Sirije. Rakete su ispaljene iz morske baze Tartus na položaje džihadista u Idlibu dana 01 marta. Otprilike poklapa se sa vremenom kad je oslobadjan Sarakib. Interesantno je da od strane Rusije o ovome nema zvaničnih komentara. Koliko god da pratimo vesti uvek su mogući i neki dogadjaji o kojima se ne priča/ne piše. Rat je, treba umeti iznenaditi drskog neprijatelja, te baš o svemu poštovanu čitalačku publiku neće ni obaveštavati. ...

 5. Slobodanka says:

  Dok Erdogan u svojim izjavama ponavlja da Turska ne želi sukob sa Rusijom i Iranom, dakle on očekuje da će odraditi aktuelnu vojnu operaciju "Prolećni štit " bez ulaženja u sukob sa Rusijom i Iranom, i samo želi da se obračuna sa "uljezom" Asadom i njegovim snagama SAA, ali Erdogan je već dobio veoma konkretne poruke na terenu i od Rusije i od Irana da to neće biti moguće. Ni Rusija ni Iran neće mirno sedeti dok Erdogan umlaćuje snage SAA, nego će im pomoći u borbi. Erdoganu je sad jedino preostalo da ucenjuje Putina da se snage SAA vrate na položaje dogovorene u Sočiju još u septembru 2018 godine i da nastupi primirje u Idlibu. Rusija neće pristati ni da se snage SAA vrate na prvobitne položaje, a ni da se obustavi borba protiv najgorih terorista u Idlibu. Dakle Erdoganova Al Kaida biće vojnički umlaćena u Idlibu i to će trajati onoliko vremena koliko mora da traje.

 6. Slobodanka says:

  Ucenjivački kapacitet Erdogana obuhvata: 1) Nadu da će Rusija ostaviti sirijski Idlib Erdoganu zbog značajnih poslova koje je Rusija sklopila s Turskom )prodaja S-400, gasovod Turski tok, izgradnja nuklearne elektrane, itd, 2) Astanski format (Rusija-Iran-Turska) čiji rad su prihvatile i UN i važan je za budućnost Sirije nezgodno je da se raspadne zbog neslaganja Rusije i Irana sa Turskom nego prve dve će morati da progutaju tursku "knedlu" 3) Ni Rusiji ne odgovara da udje u direktan ratni sukob sa Turskom zbog Bosfora i Dardanela i zbog toga što je Turska još uvek članica NATO-a. Rusija ne želi tako veliku eskalaciju sukoba na tlu Sirije, niti želi sukob sa celim NATO-om.

  • Slobodanka says:

   4) Računa i na dodatni pritisak na Rusiju od strane EU od Merkelove i Makrona, a zbog izbeglica koje je baš sada pustio u Europu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *