ПОЧЕО ПРОЦЕС који ће одредити будућност Македоније

POČEO PROCES koji će odrediti budućnost Makedonije

13 marta 2017

zaev-siptar-parlament-pravda

Lider makedonske prozapadne SDSM i partije makedonskih Albanaca na korak su od preuzimanja poluga vlasti u Skoplju.

U Skoplju su otpočele konsultacije za izbor predsednika parlamenta, a prema nezvaničnim informacijama, sednica bi mogla da bude zakazana za sredu ili četvrtak.

Parlamentarne stranke koje čine većinu u Sobranju danas su otpočele konsultacije o izboru predsednika Skupštine, a nakon njihovog završetka će inicirati sazivanje sednice parlamenta, preneli su lokalni mediji.

Od konstituisanja parlamenta prošlo je više od 70 dana.

Parlament sa 120 poslanika čini devet partija — 51 koalicije VMRO-DPMNE, 49 koalicija koju predvodi SDSM, 10 iz DUI, 5 Besa, tri iz saveza Albanaca i dva DPA.

Tri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora, Makedonija je pala u duboku političku krizu, nakon što je predsednik Đorđe Ivanov odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade opozicionom lideru SDSM-a Zoranu Zaevu koji je podršku dobio od dve albanske partije — DUI i Besa.

Zaev je, odbivši podršku za manjinsku vladu bez učešća albanskih partija, koju mu je ponudio vođa VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, najavio da će nakon izbora predsednika parlamenta sprovesti proceduru za svoj izbor za premijera i bez učešća predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

(Tanjug, Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. X oks says:

    Ako smo pametni i patriote učićemo iz iskustva Makedonaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *