ПОЧЕО ПУЧ: Тенкови кренули на престоницу

POČEO PUČ: Tenkovi krenuli na prestonicu

14 novembra 2017

Četiri tenka uputila su se prema Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, dan nakon što je vojska poručila da je spremna da se umeša u “čistku ratnih veterana”.

Kako se navodi, vlast Zimbabvea uklanja sve pristalice svrgnutog potpredsednika Emersona Mnangagve.

Mnangagva (75), veteran rata za oslobođenje iz sedamdesetih godina prošlog veka, smatran je mogućim naslednikom Roberta Mugabea (93) pre nego što ga je on smenio 6. novembra.

Mediji ističu da je smena Mnangagve deo čistki kako bi Mugabe mogao da vlast preda svojoj supruzi Grejs (52).

Komandant vojske Konstantino Čivenga izjavio je u ponedeljak da će intervenisati ako ne prestane čistka ratnih veterana.

Inače, Grejs Mugabe ima veliku podršku u moćnom krilu mladih vladajuće stranke ZANU-PF i njen nagli uspon doveo ju je u sukob s ratnim veteranima.

Robert Mugabe Zimbabveom vlada od 1980. godine, a najavio je i da će se kandidovati i na izborima 2018. godine „jer nema ko da ga zameni“.

Emerson Mangagva (75), čiji je nadimak Krokodil, već više nedelja je pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da izmišlja da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

Pristalice smenjenog potpredsednika su nagovestile da je taj pokušaj trovanja organizovala gospođa Mugabe, koja je to vrlo žustro demantovala.

„Postalo je očigledno da je ponašanje Emersona Mangagve u obavljanju njegovih funkcija postalo neusklađeno sa njegovim zvaničnim odgovornostima. Potpredsednik je sistematski i konstantno pokazivao nedostatak lojalnosti, nedostatak poštovanja, nepoštenje i nedostatak ozbiljnosti“, rekao je zimbabveanski ministar informisanja obrazlažući odluku šefa države.

Mnangagva je već početkom oktobra izgubio svoj resor ministra pravde, ali tada je zadržan na funkciji potpredsednika, na kojoj je od 2014.

Inače, policija Zimbabvea optužila je nedavno američku državljanku Martu O’Donovan za zaveru za svrgavanje sa vlasti ustavno izabrane vlade.

Navodi se da je O’Donovanova, koja radi za „Magamba TV“, televiziju koja sebe opisuje kao lidera u političkoj satiri Zimbabvea, već ranije optužena zbog poruke na Tviteru koja je naizgled vređala predsednika te zemlje Roberta Mugabea.

Početkom oktobra Mugabe je imenovan za ambasadora dobre volje Svetske zdravstvene organizacije, ali je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus tu odluku povukao nakon brojnih kritika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *