ПОЧЕО РАТ ДРЖАВА против америчких интернет-монструма – ГУГЛА, ФЕЈСБУКА…

POČEO RAT DRŽAVA protiv američkih internet-monstruma – GUGLA, FEJSBUKA…

27 decembra 2021

Autor: Dmitrij MIHAJLIN

USKORO će budžet Rusije biti puniji za 9 milijardi rubalja. Ukoliko mu se isplate tu sumu – Gugl i Fejsbuk moraće da napuste njeno internet-tržište.Gugl je u RF kažnjen odlukom suda sa više od sedam milijardi rubalja, Meta (bivši Fejsbuk) – sa bezmalo dve milijarde.

U suštini, ovo što se dešava veoma je ozbiljno. Ne radi se o visini izrečenih kazni – pomenute sume su sića za američke monstrume.

Vlasti Rusije pokušavaju da i takvim merama prisile obe globalne platforme da otvore svoja predstavništva u Rusiji i da plaćaju porez na novac zarađen u RF. Što je još važnije: da se pridržavaju ruskog, a ne nekog svog internog – zakonodavstva.

Sve ovo uopšte nije ruski izum – sve velike zemlje pokušavaju da `prizemlje` ta mega-čudovišta i da ih nateraju da rade na ravnopravnoj osnovi sa drugima – to jest, pre svega, da poštuju zakone zemlje.

Zato mislim da se ni Gugl ni Meta neće previše džilitati. Jer, čemu rizik gašenja i gubitka ruskog tržišta ako će sutra isto tražiti druge države. Pogotovo što sigurno ne žele da im svuda zalupe vrata.

Rusko tržište nije samo više od 100 miliona korisnika Interneta, to je i skoro 300 miliona ljudi širom sveta koji koriste ruski jezik na Internetu.

S druge strane, sve zavisi od stepena bezobrazluka šefova Gugla i Mete – oni „ruski slučaj“ mogu iskoristiti da vaspitaju druge zemlje. U smislu: Rusija se prema nama ponela grubo, pa smo u toj zemlji prekinuli aktivnosti. Ako nam budete nametali – napustićemo i vašu zemlju.

Rusija, generalno, ne treba da brine jer ima i nacionalni pretraživač Jandeks, skrojen posebno za ruski jezik, i nacionalne platforme poput VKontakte i Telegrama – koje, inače, imaju znatno više korisnika nego segment Fejsbuka na ruskom.

Rusija već ima sve, osim što još nije dovoljno razvila video-platformu – „Rutjub“. A Nemačka i Francuska – nemaju ništa svoje.

Duboko sam uveren da će transnacionalni monstrumi pre ili kasnije biti nasilno fragmentisani, štaviše – po zajedničkoj odluci svih vodećih zemalja. Jednostavno zato što predstavljaju pravu opasnost po čovečanstvo.

Kada vlast jedne zemlje prestane da utiče na situaciju u svojoj zemlji, pa još na nju počnu da utiču neke korporacije, a preko korporacija – bilo ko – to je, najblaže rečeno, nenormalno.

Uostalom, prisetite se kako je Donald Tramp bio naprosto „obrisan” sa svih zapadnih platformi. A to je bioviše nego živopisan primer njihovog direktnog uticaja na veliku politiku.

Braneći suverenitet svojih zemalja od drugih zemalja, svi su odjednom otkrili da prava pretnja ne dolazi toliko od država koliko od korporacija. Uključujući, uzgred, i SAD, o kojima je i sam Tramp više puta govorio.

Sada svi pričaju o Trećem svetskom ratu. U suštini, jedna od njegovih stvarnih manifestacija je rat država protiv korporacija.

Taj rat je počeo.

KOMENTARI2 komentara

  1. Jedan tamo says:

    Nema se puno šta dodati. Osim, možda - šta ste svi vi do sada čekali?!!! Ona splačina od FB je promenila svest milionima nesrećnika. Gugl je priča za sebe. Potreba za regulisanjem ovih segmenata, na nivou nacionalnih zakoonodavstava je od suštinske važnosti.

  2. Crbija cveta says:

    Tako će i Srbi da naprave svoj "Jandeks" i "Jendek" konfigurisan samo za srpska posla i biće jako zgodan za Srbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *