ПОЧЕО РАТ ИЗМЕЂУ АЗЕРБЕЈЏАНА И ЈЕРМЕНИЈЕ

POČEO RAT IZMEĐU AZERBEJDŽANA I JERMENIJE

12 jula 2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštili su o borbama na granici sa Jermenijom, ima gubitaka na obe strane.

„Počevši od podne 12. jula jedinice vojske Jermenije grubo su narušile režim prekida vatre u delu Tovuskog regiona, azerbejdžansko-jermenske granice. One su granatirale naše pozicije iz artiljerijskih oruđa. Postoje gubice sa obe strane“, saopštio je Sputnjiku u pres-službi vojnog resora.

Prema rečima sagovornika agencije, azerbejdžanska strana je izgubila dvojicu vojnika, dok je pet ranjeno.

Mediji javljaju da ima gubitaka i među jermenskim vojnicima. Međutim, portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštio je na fejsbuku da jermenska vojska nema gubitaka.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR). Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto NKR nije strana u pregovorima.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Vidi sreće. Sputnjik navija za Azerbejdžan. Zato što Rusija prodaje oružje Azerbejdžanu. Rusi su postavili svoje snage između NKR i Jermenije tako da Jermeni ne mogu da priđu NKR. Jermeni su bili do pre nekako potpuno na strani Rusa a onda se dogodio preokret sa Ruske strane zbog toga što je Rusija imala više koristi od Azerbejdžana nego od Jermenije. Azerbejdžan je islamska republika. Jermeni zavise od Rusije taman koliko i Srbija od gastarbajtera i dobar deo Jermena radi u Rusiji. Jermeni su pravoslavni narod kome je Rusija okrenula leđa. Zadnjih godina Jermeni se polako okreću protiv Rusije i pitanje je vremena kada će Amerika preuzeti i Jermeniju. Ne bi me čudilo da se u Jermeniji pojavi novi Sakašvili. Otprilike takve utiske sam ja nakupio zadnjih godina prateći medije. Pošto su to čudne i crne vesti za mene, gotovo sam siguran da su tačne. Ništa dobro je najverovatniji događaj u pravoslavnom svetu danas. Jermenski narod je takođe osetio taj crni deo ruskog uticaja i nije manje iznenađen od mene. Zato na izborima u Jermeniji sve više pobeđuju "proameričke demokrate". Opet kažem, takav utisak sam dobio zadnjih godina. Prošle godine sam razgovarao sa nekoliko Jermena i bio zaprepašćen koliko su ti ljudi kivni na Rusiju. A Francuska je pre nekako proglasila Turske i Kurdske zločine nad Jermenima genocidom. Zašto tek sada, nije teško pogoditi. Rusija je na dobrom putu da izgubi još jednu pravoslavnu državu. Ako je moj utisak pogrešan, sam sam kriv i radosno ću se izviniti prvi put u životu.A čitajući početak teksta Sputnjika, gotovo sam siguran da je Sputnjik antipravoslavni medij. Počinje sa navođenjem optužbi protiv Jermenije, države koja je od Srbije siromašnija dva puta, koja je pravoslavna i koja je zavisna od Rusije...Takođe sam stekao utisak da Amerika naveliko radi u Jermeniji. Rusi su zajedno sa Amerikom, uveli sankcije Srbiji pa sada izvode vratolomije da to nekako ublaže. Kanda istu grešku prave i sa Jermenima.

  • Čukarić says:

   Uglavnom niste u pravu. Takođe, Jermeni nisu Pravoslavni. Oni su drevni narod sa ozbiljnom tradicijom, koju poštuju za razliku od nas. Generalno, imam dobra iskustva sa njima kao ljudima. Elem, zajedničko za nas i njih je to što je genocid nad njima, nama i Jevrejima obeležio 20-ti vek....

   • Ana says:

    Uglavnom sve je to laz..Jermenija nije napala..Jermeni nisu narod ,koji napada na mirno stanovniste..nije narod koji vrsi genocide..ubija decu,zene i starije ljude..samo brani svoje granice od huligana i agresora..Jermenska vojska nema gubitke..A a___n preko 17 ako ne vise,ne racuajuci tehniku..bezpilotnike..tenk itd itd..pritom Jermenija ne gadja njohova sela...A psi-azeri naravno su zveri...gadjaju mirno stanovnistvo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *