ПОЧЕО РАТ НА ФИЛИПИНИМА: Исламска држава започела рат против Дутертеа (ВИДЕО)

POČEO RAT NA FILIPINIMA: Islamska država započela rat protiv Dutertea (VIDEO)

23 maja 2017

Veća grupa teško naoružanih pripadnika Islamske države izvršila je juriš na grad Maravi i ušla u žestoke borbe sa vojnim snagama te zemlje na gradskim ulicama.

U grad su hitno poslata pojačanja vojnim i policijskim snagama.

Prema izveštaju info-službe ID-a, agencije Amak, teroristi su uspeli da zauzmu gradsku bolnicu i na njoj se sada viori crna zastava.

Veći broj građevina u blizini bolnice je zapaljen, javljaju lokalni aktivisti.

Prema procenama filipinskih medija, u napadu učestvuje više od 500 terorista, a primećen je i poznati „emir“ ID-a.

Do sada je, prema zvaničnim informacijama, zabeleženo ubistvo 3 vojnika, dok je najmanje 12 ranjeno.

Kako izveštavaju lokalni mediji, borbe se i dalje vode, iako je na Filipinima sada već noć, a u borbama je zapaljena i zgrada zatvora.

Teroristi su proširili kontrolu do reke u severnom delu grada, i postavili barikade na svim mostovima koji vode u Maravi sa severa, a ne dozvoljavaju ni lokalnom stanovništvu da napusti područje borbi.

Filipini, koji su i do sada bili česta meta lokalnih ispostava terorističkih grupa (u zemlji je zabeleženo delovanje preko 100 terorističkih organizacija), nisu se skoro susreli sa napadom ovakvog obima Islamske države. Da li je ovo samo upozorenje terorističkih sponzora predsedniku Duterteu, koji je od preuzimanja vlasti u potpunosti preokrenuo politiku koju je vodila „51. članica SAD-a“ decenijama unazad, ili početak novog rata koji je pokrenut pod islamističkom maskom, a u svrhu svrgavanja legitimno izabranih predsednika jedne države, biće jasno u narednim danima.

Duterte je, takođe, zašao i u sferu još jednog poznatog interesa svetskih moćnika – trgovinu narkoticima – i ozbiljnim radom na svom najvažnijem predizbornom obećanju, naneo za kratko vreme ogromne štete narko-kartelima na Pacifiku.

 

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Satanisti gube kontrolu, pa koriste bradate zlikovce za svoje ciljeve.

  2. pirus says:

    Pozovi Ruse dok je vreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *