ПОЧЕО РАТ У НАТО ПАКТУ: Немци напали Турке! Џихадисти пуцали на Французе и Американце! Умешали се Холанђани и Швеђани

POČEO RAT U NATO PAKTU: Nemci napali Turke! Džihadisti pucali na Francuze i Amerikance! Umešali se Holanđani i Šveđani

13 oktobra 2019

Nemačka je juče donela odluku da zabrani izvoz oružja u Tursku zbog njene ofenzive na severu Sirije protiv kurdske milicije YPG, objavio je nemački nedeljnik Bild Am Sontag prenoseći izjavu ministra spoljnjih poslova u subotu.

„U kontekstu turske vojne ofenzive na severoistoku Sirije, savezna vlada neće izdavati nove dozvole za vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji“, rekao je za list šef diplomatije Heiko Maas.Nemačka je prošle godine izvezla u Tursku oružje u vrednosti 243 miliona evra, što čini gotovo jednu trećinu svog nemačkog izvoza oružja, navodi list.

Osim toga, valja spomenuti da Turska vojska raspolaže s više od 700 tenkova nemačke proizvodnje, od čega je njih 350 Leopard 2A4, koji se smatraju među najboljima na svetu. Ili je to barem bio slučaj do pre koju godinu kad su upravo Turci izgubili nekoliko desetina tih tenkova u borbi s džihadistima za grad Al Bab krajem 2016. i 2017. godine.

Berlin nije prvi koji obustavlja izvoz oružja u Tursku. Nizozemska je u petak privremeno suspendovala izvoz oružja u Tursku zbog vojne ofenzive protiv Kurda na severoistoku Sirije.

Potpredsednik vlade Hugo de Jonge rekao je u petak kako će biti zabranjen nizozemski vojni izvoz za vreme trajanja turske ofenzive.

U sredu je Švedska najavila kako će zatražiti da Europska unija uvede embargo na prodaju oružja Turskoj. Švedska vlada nije izdala dozvolu za izvoz vojne opreme u Tursku 2018. i 2019. I Francuska obustavila izvoz oružja u Tursku

Francuska je u subotu objavila da obustavlja prodaju oružja Turskoj i upozorila Ankaru da njena ofenziva u severnoj Siriji ugrožava evropsku bezbednost.

„U očekivanju okončanja ofenzive Francuska je odlučila suspendovati sve planove izvoza oružja u Tursku koje bi moglo biti upotrebljeno u ofanzivi. Odluka odmah stupa na snagu“, kaže se u zajedničkom saopštenju francuskih ministarstava odbrane i spoljnjih poslova.U saopštenju se kaže da će ministri spoljnjih poslova članica Evropske unije koordinirati svoje stavove u ponedeljak na sastanku u Luksemburgu.

Inače juče se društvenim mrežama proširila vest da je Tursja vojska napala pozicije francuskih jedinica na severu Srije, koji se bore protiv Islamske države kod grada Kobani i da je francuska artiljerija odogvorila na ovaj napad. Kasnije je ta vest iz nepoznatog razloga ukinuta, ali je Pentagon potvrdio da su delovi njihovi jedinica napadnuti i da su oni dogovorili na vatru kada su granate počele da padaju blizu njihovih položaja.

(Jutarnji)

KOMENTARI7 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Tako im treba tako ce se i zavrshiti da se medjusobom ubivaju sto pre sto bolje.

  • Gardista says:

   Sta je to nizozemska, vrsta salame?...grad u Dzibutiju?...

 2. teoretičar says:

  Muvanje. Kao Nemci neće izvoziti oružje u Tursku ali se dodaje "ono koje Turska može iskoristiti protiv sirijskih Kurda". I onda Turci kažu "Nećemo koristiti vaše oružje protiv kurda, majke mi" i dobiju sve kao i ranije. A to za nekoliko stotina miliona i nije neko oružje. Pola od toga uzmu liferanti i država. Nemci su politički korektno odbili da napadnu Libiju sa NATO snagama, jer je Libija bila saveznik Hitlera. Neće ni Tursku napasti iz istih razloga. A neće je napasti ni zbog turskog toka ruskih gasova i nafte. I tu će Rusija pasti u zavisnost od volje Zapada, jer sve što radi je da prodaje Zapadu gasove i naftu preko Turske, Nemačke i Kine. Jednostavno, Rusija nije u stanju da živi samostalno jer ima polpuparazitski narod zaražen zapadnim ljubavima i parazitsko rukovodstvo. Nemaju muda ni ko peto. Kako su Nemci branili i stvarali hrvatsku državu, tako isto vode računa i o ostalim naci saveznicima i imaju podršku celog NATOa. Ovo što evropa trtlja je samo da malo smire američka trtljanja koja su javno protiv Turaka a ustvari im sve to odgovara i ulazak Turske u Siriju je dogovoren sa Amerikom i NATOm. Sva ta pucanja su dim.

 3. teoretičar says:

  Samo još Rusija nije pročitala Trampa koji se još uvek nije zvanično sastao sa Putinom, nego samo kao i Tuđman što je lovio Klintona na putu u klozet i tamo se rukovao sa njim a možda mu malo i istresao a hrvatski mediji pisali da se Tuđman sastao sa Klintonom. Tako se i Rusi bore da organizuju makar ve-ce sastanak sa Trampom " na marginama" trčkanja u klonju. Za sada čekaju da se Putin potpumo stiški a imaju vremena. Nije u stanju da oslobodi Siriju a kada mu to dozvole, Sirija će već naveliko biti spremna da sledeći zahtev Zapada ispuni srdačno i široke ruke. Čak i da Rusi na neki volšeban način i oslobode Siriju, Sirija je dobila lekciju suprotstavljanja Zapadu a vreme će odraditi svoje. Slabo će Sirija kroz tamo nekih 10 do davdeset godina, ako se uopšte oslobodi, opet ponoviti istu grešku ako Zapad bude nešto tražio od Sirije ispod žita. Neće se prevariti ni na Rusku pomoć. Ruska pomoć nije oslobodila Siriju i nema tu snagu da bi se Sirijci uzdali u tako nešto ponovo kroz neko vreme. Može se slobodno reći da Rusija nije uspela ono što smo svi očekivali, da Sirija to debelo oseća i da je Zapad opet pobednik. A to što sada malo glume neke sukobe među sobom je samo malo prašina u oči Rusima. Rusi neka nastave sa partnjorisanjem. To im najbolje ide. Izgubili su 20 miliona Rusa koje nisu uspeli da zaštite oko današnjih ruskih granica, predali sve sporne teritorije Kini sa svim stanovništvom koje je tamo živelo..Tužna priča današnja Rusija. U tim spornim teritorijama je živelo podosta Rusa i posle predaje Kini, Rusi zaspali kao Rusi a probudili se kao Kinezi. Tužna priča današnja Rusija. Tužna priča je i današnja Kina koja ima najsjajnije zapadno najlon pakovanje od kada je Zapad koristi kao svoju mašinu. Kina se više uopšte i ne čuje i ne vidi na svetskoj sceni. Potpisuje tritije Amerima još od septembra prošle godine. Ali to je već druga priča. Uglavnom, Zapad polako steže omču oko Rusije a Kina beži od sukoba sa hiljadugodišnjom kineksom mudrošću "Bešte noge, usraću vas" (prašćajte na slikovito senzitivnim opisima)

  • Roy says:

   Ti lupas. Koji ti je to zakljucak da su Rusi dosli braniti Siriju. Rusija radi na razbijanju Sirije i totalnom unistenju kako bi se mogao stvoriti Veliki Izrael. Putin je jesovan kao i Lavrov i Medvedev i ostala ekipa oko njih. Oni rade u interesu Izraela, a ne da brane i cuvaju Siriju.

  • Mile says:

   Lupetanje kao Maksim po divizije ! Da je Amerika tako moćna već bi napala Venecuelu, Severnu Koreju, Iran.... Samo kruže oko Severne koreje kao mačka oko vrelog kačamaka. Amerika je Siriju rešavala godinama a za to vreme se Islamska deržava samo širila. I tada dođoše Rusi sa svojom ratnom mašinerijom. Najveće dostignuće Amera je arapsko proleće. Evo sada dozrevaju plodovi tog njihovog proleća. A njihovo svijetlo oružje se pokazalo u Saudijskoj Arabiji pre nekoliko dana !

 4. Republika Srpska says:

  Aaaaaahahahahahaha, pa ovi NATO kokošari su potpuno ludi :-))) Kolju se oko plena :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *