ПОЧЕО РАТ! Пакистан оборио два индијска авиона и ухватио пилоте! ИНДИЈА ОБОРИЛА Ф-16 (ВИДЕО)

POČEO RAT! Pakistan oborio dva indijska aviona i uhvatio pilote! INDIJA OBORILA F-16 (VIDEO)

27 februara 2019

Pakistanska vojska tvrdi da je u sredu ujutru oborila dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor zemlje u spornom regionu Kašmira.

„Kao odgovor na napade vojnih vazduhoplovnih snaga Pakistana jutros je indijska avijacija narušila liniju kontrole (faktičku granicu koja deli dve susedne zemlje u Kašmiru). Vojne vazdušne snage Pakistana oborile su dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor Pakistana. Jedan od aviona pao je na teritoriju Azad Kašmira, a drugi u delu linije kontrole“, napisao je portparol pakistanskih oružanih snaga, general-major Asif Gafur na svom nalogu na Tviteru.Gafur je kasnije na brifingu izjavio da Pakistan ne želi eskalaciju napetosti u odnosima sa Indijom.

„Kada smo dobili priliku da otvorimo vatru, postupali smo odgovorno i sa sigurne udaljenosti. U stanju smo da preduzmemo sve mere, ali ne težimo eskalaciji (napetosti). Ne želimo da situacija dovede do rata“, naglasio je Gafur komentarišući incident sa dva aviona indijskog vazduhoplovstva koji su navodno oboreni u sredu na teritoriji Kašmira pod kontrolom Islamabada.

Pakistanska vojska uhapsila je dva pilota indijskih vazduhoplovnih snaga, čiji su avioni oboreni nakon narušavanja vazdušnog prostora Pakistana, dodao je on.

„Oborena su dva (indijska) aviona. Jedan od njih pao je na našu teritoriju, a drugi na njihovu (deo Kašmira pod kontrolom Indije). Uhapšena su dva pilota. Jedan od njih je povređen i on je hospitalizovan. Drugi je u pritvoru“, precizirao je Gafur.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je da je cilj vazdušnih napada na indijske avione u Kašmiru bio demonstracija „želje i spremnosti na samoodbranu“.

„Danas su pakistanske vazduhoplovne snage izvele napade na liniju kontrole iz pakistanskog vazdušnog prostora. To nisu bili recipročni napadi na kontinuiranu agresiju Indije. U vezi sa tim, Pakistan nije izveo napad na vojne ciljeve, izbegavajući ljudske žrtve i kolateralnu štetu. Jedini razlog bio je da pokažemo naše pravo, želju i spremnost na samoodbranu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

​Ministarstvo je takođe naglasilo da eskalacija konflikta nije cilj, ali u isto vreme Pakistan je za to potpuno spreman „ukoliko bude prisiljen“.

​Ranije je agencija Rojters javila da su najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla u vazdušni prostor iznad indijskog dela Kašmira.

Ubrzo nakon toga, objavljeno je da je indijsko vazduhoplovstvo oborilo je pakistanski borbeni avion „F-16“, koji je navodno ušao u indijski vazdušni prostor.

KOMENTARI6 komentara

 1. Roy says:

  Kina je na strani Pakistana, a Filipini, Japan, Tajvan, Juzna Koreja i Vijetnam na strani Idije. Al ce biti talambusa kad se cigani potuku.

  • Slobodanka says:

   Brzo će u ovom delu sveta napraviti liniju razgraničenja. Otprilike biće još neko vreme sukoba, a pravog rata da će biti manje je verovatno.

 2. Zoran says:

  Indija oborila F-16, a KOJA dva aviona je oborio Pakistan? Da nije slucajno neki RUSKI, recimo MIG-21?

 3. padre says:

  Kad vojska postupa "odgovorno" to obično znaći, da je odgovorila!

 4. Zoran says:

  Kako stvari stoje Indija nema dokaz da je oborila F16, a Pakistan ima. Oba snimka su od Pakistana. A naslov....:)

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  iiiiiihihihihihihihihi, zveri jedne azijatske :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *