Počeo referendum u Luganskoj i Donjeckoj oblasti uz pucnjavu u eksplozije

Počeo referendum u Luganskoj i Donjeckoj oblasti uz pucnjavu u eksplozije

11 maja 2014

606x340_266622U Donjeckoj i Luganskoj oblasti danas se održava referendum o samoopredeljenju u uslovima nastavka „specijalne operacije“ kijevskih vlasti protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, javljaju svetske agencije.

Kako je ruskoj agenciji rekao rukovodilac Centralne izbore komisije samoproglašene Donjecke narodne republike Roman Ljagin, „biračka mesta otvorena su tačno u 8 časova (po lokalnom vremenu).

Stanovnici Luganske oblasti odgovaraće na pitanje „Podržavate li akt državne samostalnosti Luganske narodne republike“.

Biračka mesta će biti otvorena do 22 časa (po lokalnom vremenu), a rezultati glasanja biće objavljeni u ponedeljak, 12. maja.

Itar- tas s podseća da su pristalice federalizacije u Donjecku i Lugansku proglasile Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku u aprilu ove godine.

Referendum se održava uprkos apelu ruskog predsednika Vladimira Putina da glasanje na istoku Ukrajine bude odloženo.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksander Turčinov upozorio je stanovništvo istočnih regiona da će izazvati katastrofu ako na referendumu budu glasali za otcepljenje od Ukrajine.

POVREMENA PUCNjAVA OKO SLAVJANSKA

Na periferiji Slavjanska u regionu Donjeck danas se čula intenzivna pucnjava uz povremene eksplozije iz artiljerijskog oružja, mada je trenutno situacija mirna, javio je Glas Rusije.

Intenzivne borbe su tokom noći vođene i kod sela Andrejevka, u oblasti postrojenja za preradu hrane na periferiji grada pod kontrolom pristalica federalizacije.

„Narodni gradonačelnik“ Vjačeslav Ponomarjov potvrdio je da nema žrtava među pripadnicima narodne vojske posle noćnih i jutarnjih artiljerijskih napada naoružanih jedinica lojalnih Kijevu.

Dopisnik ruske agencije sa lica mesta danas javlja da bi vojni predstavnici Kijeva u blizini sela Andrejevka, kod TV tornja, mogli da započnu juriš posle granatiranja i da nema podataka o žrtvama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *