ПОЧЕО САМИТ лидера Русије, Турске, Немачке и Француске о Сирији

POČEO SAMIT lidera Rusije, Turske, Nemačke i Francuske o Siriji

27 oktobra 2018

Multilateralni sastanak o Siriji na kom učestvuju lideri Turske, Rusije, Nemačke i Francuske, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Angela Merkel i Emanuel Makron, započeo je u Istanbulu.

Samit se održava u glavnoj sali dvorca „Vahdedin“ koja je pripadala poslednjem sultanu Osmanskog carstva, Mehmedu VI Vahidedinu, a sada se koristi kao jedna od radnih kancelarija turskog predsednika.

Predsednik Turske izjavio je na početku sastanka da se nada će ovaj samit opravdati nade celog sveta o rešavanju sirijske krize.

Predsednici Rusije i Francuske kratko su porazgovarali na marginama samita u Turskoj. Pre toga, Putin je održao posebne bilateralne sastanke sa predsednikom Turske i nemačkom kancelarkom.

Ovo je prvi samit o Siriji u ovom formatu. Turska strana planirala je da održi ovakav sastanak još početkom septembra, ali tada to nije bilo moguće zbog obaveza lidera. Očekuje se da će glavne teme samita biti situacija u sirijskoj provinciji Idlib, nastavak političkog procesa u Siriji, kao i posleratna obnova ove zemlje.

Kako je za Sputnjik izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, od ovog sastanka ne bi trebalo očekivati nikakve revolucionarne odluke. Prema njegovim rečima, strane će morati da usaglase stavove o rešenju sirijske krize.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio je da Ankara očekuje da se strane usaglase o smernicama za Siriju i strukturi nacrta Ustava. „Naš prioritet na ovom samitu je da razgovaramo o tome koje nove formate političkog, a ne vojnog, rešenja u Siriji možemo da razvijemo. U okviru toga možemo da očekujemo sporazum o mapi puta za Siriju i osnovne odredbe nacrta ustava“, rekao je Kalin.

Očekuje se da se na samitu obrati specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura. On planira da liderima Francuske, Nemačke, Rusije i Turske ispriča o svojim naporima u vezi sa sirijskim pitanjem i podseti da je katastrofa u Idlibu uspela da se izbegne. Misturina misija bila je da formira ustavni odbor koji treba da razmotri moguću reformu osnovnog zakona Sirije, ali on dosad to nije bio u mogućnosti da učini.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. SLAVKO-KNIN says:

    Sta god se dogovore Rusi Turci Ljemci i Francuzi to im Amerika nece dozvoliti.Sve te njeve dogovore Amerikanci ce minirati i nista im vaka sastancenja neznace.Ja sam danas napisa u jednom mom komentaru sta Amerika nikad u Evropi dozvoliti nece.Prvo nikad nece dozvoliti po cjenu rata pravljenje osovine Berlin Moskva.I drugo nikad nece dozvoliti gasifikaciju Evrope od strane Rusa i da Evropa bude Ruski ovisnik.Ovo su dvije stvari koje Amerika nikad dozvoliti nece.Ljemcima je receno nakon drugog Svjetskog rata da zaborave na pravljenje osovine Berlin Moskva ako misle opstati ki narod.Ljemci su tu Americku sugestiju pruhvazili a onda su im Amerikanci dali novce iz Marsalovog fonda da se izgrade.Ljemcima visi Americki mac nad glavom od 1945 i tu nema nike samse da Ljemci smiju bilo sta mjenjati od onoga sto im je jasno saopsteno 1945.Inace ima da nestanu ki narod ukoliko krenu Jopet u avanturu gradnje osovine Berlin Moskva.Francuzi i Turci su marginalni u svakom pogledu nji necu ni da komentarisem.

  2. Budi Bog s nama says:

    Lideri Rusije i Turske su trenutno jako uvučeni i zainteresovani da se konflikt reši jer se nalaze u Siriji i oko nje, Nemačkoj još više jer je nju preplavila crno siva rasa. Adolf je na vreme hteo da napravi samo plavu rasu pa da idemo kod njih na bir fest a plavuše da služe, međutim Adi je zezno stvar a ove sive ne služe pivu, samo traže socijano i zato rađaju što više kao štanc mašinen. Čak će i Angela da pukne zbog ovih sivih. E sad vidite tu jedino Francuska nema šta da traži. Francuzi su postali ljigavi isto kao i Englezi samo špijuniraju, podrivaju i čmare se silma zla koje su rođene u Engleskoj da bi stigle do Amerike. No videćemo, ali teroristima se loše piše zbog Rusije, a kurdi će biti kolateralna šteta za tursku vojsku. Samit je u stvari dobar samo da se okrene po koje prasence.

  3. Nina says:

    SAD će ponovo ostati usamljen! Najbliži i tradicionalni saveznici SAD već su ga ostavili kada su u pitanju sankcije protiv Irana koje je predložio i zagovarao SAD. Na ovom sastanku u Turskoj dogovorili su se izmedju ostalog da će se održati medjunarodna konferencija za rešavanje problema sirijskih izbeglica sa ciljem da se obezbede uslovi za njihov povratak. Po pitanju sirijskih izbeglica SAD se ranije već izjasnio da ne interesuju ih problemi sirijskih izbeglica i da SAD neće za njih izdvajati sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *