Početak kraja američke tragedije

Početak kraja američke tragedije

8 septembra 2013

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

Prema zvaničnim podacima SAD regularne oružane snage Sirije su se 21. avgusta 2013. godine usred ofanzive u kojoj su uspešno slamale otpor terorista, odlučile da upotrebe bojne otrove i to u predgrađu Damaska pri čemu je navodno ubijeno 1700 ljudi. Međutim još pre nekoliko meseci ruski, britanski i kanadski mediji upozorili su svetsku javnost da SAD preko terorista koje podržavaju u Siriji imaju nameru da upotrebe hemijsko oružje i taj zločin pripišu regularnim oružanim snagama Sirije, pa čak i Rusiji.

U junu 2012. godine TV Rusija danas je objavila da su pripadnici opozicije u Siriji došli u posed hemijskog oružja iz Libije i da je njihova namera da bojne otrove upotrebe protiv civilnog stanovništva i za to optuže vlast Bašara el Asada. Teroristi su obučavani u Turskoj kako bi naučili da pravilno rukuju hemijskim oružjem. Par dana pre objavljivanja ove vesti britanski novinar Aleks Tomson je optužio sirijsku opoziciju da su njeni pripadnici imali nameru da organizuju ubistvo njega i njegove novinarske ekipe, a nakon toga za sve optuže vladine snage.

Zatim je 29. januara 2013. godine popularni britanski list Dejli mejl javio da su SAD podržale plan napada na civilno stanovništvo Sirije hemijsklim oružjem kako bi se za taj zločin optužio Asadov režim. Par dana nakon toga, tekst je obrisan sa zvanične internet prezentacije Dejli mejla bez ikakvog objašnjenja. Autor je u njemu tvrdio da je Vašington isplanirao celu akciju kako bi imao povod za oružani napad na Siriju. U celu operaciju podmetanja su pored terorista u Siriji bili uključene i privatne vojne kompanije sa Zapada među kojima i Britam difens. Visoki funkcioneri ove organizacije koja sarađuje sa oružanim snagama SAD, Velike Britanije i NATO paktom, bili su uključeni u operaciju dopremanja hemijskog oružja iz Libije u Siriju. Plan je predviđao da se stare sovjetske granate napune bojnim otrovima i upotrebe protiv civila. Čak je planirano da se napravi video zapis sa mesta na koje će oružje biti dopremljeno i na kojem bi plaćenici iz Ukrajine trebali da govore na ruskom jeziku kako bi se za isporuku hemijskog oružja optužila Moskva. U skladu sa tom strategijom ministar odbrane SAD Čak Hejgel je optužio Rusiju da je snabdela Siriju hemijskim oružjem koje je korišćeno u napadima 21. avgusta 2013. godine. Međutim nakon što su regularne sirijske oružane snage otkrile zalihe hemijskog oružja kod terorista i sve to snimile, Pentagon je brže – bolje demantovao svog šefa.

Global risrč je takođe objavio podatke da su pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Sirije koristili hemijsko oružje protiv civila.

Da je koalicija okupljena oko vlasnika krupnog kapitala u SAD sve unapred isplanirala potvrđuju izveštaji prema kojima su velike zapadne korporacije međusobno podelile sirijske prirodne resurse koje nameravaju da eksploatišu. Prema podacima iz Velike Britanije Izrael je odobrio eksploataciju nafte na okupiranoj Golanskoj visoravni preduzećima pod kontrolom Ruperta Murdoka i lorda Jakoba Rotšilda. Njihova kompanija ima nameru da proširi svoju delatnost i na druge sirijske teritorije.

Ruski stručnjaci koji su analizirali uzorke bojnih otrova korišćenih u Siriji utvrdili su da opozicione snage uveliko koriste ovo oružje. Sirijske vlasti su svim međunarodnim posmatračima dostavile dokaze o upotrebi hemijskog oružja od strane terorista 22, 24 i 25. avgusta. Još pre toga u predgrađu grada Alepo 19. marta ove godine upotrebljeni su otrovi. Rezultati analize uzoraka, koja je obavljena na molbu sirijskih vlasti u ruskoj laboratoriji koja poseduje sertifikat Organizacije za zabranu hemijskog oružja, 9. jula su predati generalnom sekretaru UN. Ruski stručnjaci su došli do zaključka da sarin koji je korišten nije industrijski proizveden dok je municija napravljena u improvizovanim uslovima. Takvo oružje spada u grupu reaktivnih neupravljivih punjenja, koja na severu Sirije proizvede teroristi takozvane brigade „Bašir el Nasr“.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da ni građani SAD ne nasedaju na propagandu svoje vlade. Skoro 60 odsto Amerikanaca je protiv vazdušnih udara na Siriju, iako je američka administracija „utvrdila“ da je režim te zemlje upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, pokazali su rezultati najnovije ankete koju su sproveli „Vašington post“ i „ABC njuz“. I neki od najvernijih saveznika Vašingtona na Zapadu su protiv novog rata.

Međutim, jasan i odlučan stav Rusije je ono što je stvarno zaprepastilo stratege u Vašingtonu. Njega je izneo predsednik Vladimir Putin. Rusija će pomagati Siriji u slučaju da dođe do vojne operacije protiv nje – izjavio je on na konferenciji za medije po završetku samita G-20 u Sankt Peterburgu. „Hoćemo li pomagati Siriji? Hoćemo“ – tvrdim glasom je saopštio šef ruske države. Pritom je naglasio da će to biti kao i dosad – isporukama oružja, ekonomskom saradnjom, slanjem humanitarne pomoći i pružanjem svake druge pomoći mirnom stanovništvu. Zamoljen da odgovori na pitanje – koja bi još zemlja u svetu mogla da bude žrtva agresije kakva sada preti Siriji – Putin je naglasio: „Ne bih ni da pomišljam da bi se još neka zemlja mogla suočiti sa spoljnom agresijom“. Ruski lider je, u nastavku, ponovo upozorio SAD i njihove saveznike da nemaju pravo na upotrebu sile protiv suverene države i da će vojna akcija protiv Sirije „krajnje negativno uticati na međunarodnu bezbednost u celini“. Citirao je reči južnoafričkog predsednika da se mnoge zemlje danas osećaju nezaštićenima pred takvim akcijama najmoćnijih država. „Pokušajte da u ovakvim okolnostima ubedite Severnu Koreju da se odrekne atomskog programa. Kad bi pristali da svoje oružje stave u skladišta – sutradan bi ih razneli. Stabilnost u svetu može obezbediti jedino bezuslovno poštovanje normi međunarodnog prava“ – podvukao je ruski lider. Ove reči Vladimira Putina su istorijske jer pokazuju spremnost Rusije da štiti međunarodno pravo, stane u zaštitu slabih i jednom zauvek zaustavi američki hegemonizam koji ugrožava poredak uspostavljen nakon stravičnog Drugog svetskog rata. Rusija zahvaljujući odlučnosti svog predesnika i njegovoj moralnoj snazi preuzima vodeću ulogu u svetu.

U međuvremenu pojavile su se rasprave u javnosti da li Sirija ima PVO sistem S 300 i da li je to oružje dovoljno moćno da je odbrani. Da li S 300 može da obori najnovije rakete iz aresenala SAD jeste važno pitanje ali nije najvažnije. Mnogo važnija od toga je činjenica da je jedan svetski lider – Vladimir Putin otvoreno i jasno rekao NE gordim Sjedinjenim državama, da je ustao u odbranu pravde, istine i međunarodnog prava bez obzira na snagu protivnika i da je na taj način postao simbol slobodnog sveta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Nikola says:

    Sve je manje-više poznato i za imalo obavještenog čitaoca.Blago rečeno "nasilna" politika i dominacija SAD prisutna je desetljećima unazad. Zabrinjava odsustvo javnoe osude običnih građana u zemljama u kojima je demokratija odavno zaživjela. Kada jedna zvanična politika Francuske podržava vazdušne udare na suverenu zemlju kakva je Sirija i ta podrška ne doživi burnu reakciju javnosti, onda to postaje zabrinjavajuće. Očigledno je da je svijet postao zatočenik krupnog kapitala i da svijetom vlada par porodica, tako da Rusija i gospodin Vladimir Putin predstavljaju jednu od malog broja presotalih svjetlih putokaza u svjetskom mraku kojeg nameću SAD i NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *