Početak pregovora sa EU 2014. godine

Početak pregovora sa EU 2014. godine

23 juna 2013

eu-flagPočetak konkretnih pregovora Srbije o članstvu u EU mogao bi da usledi najranije sredinom januara iduće godine.

„Realnije bi bilo očekivati da će do otvaranja pristupnih pregovora doći tek u martu 2014. godine”, kaže izvor „Politike” u vrhu Spoljnopolitičkog odbora demohrišćanskih poslanika u Bundestagu.

U krugu odbornika vladajuće koalicije – od čijeg stava zavisi i stav koji će zauzeti kancelarka Angela Merkel idućeg četvrtka, na junskom samitu EU u Briselu, ističe se postojanje principijelne spremnosti da se pregovori sa Srbijom o članstvu pokrenu.

Poslanici vladajuće koalicije, međutim, i predstavnici opozicije kažu da Srbiji ne može biti dodeljen datum za početak pregovora dok se ne ispune svi neophodni uslovi koji se odnose na primenu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, ali i oni koji su „tehničke prirode”.

„Pre određivanja datuma neophodne su konsultacije stručnih odbora Evropske komisije i Beograda o redosledu tema pregovora i o scenarijima usklađivanja zajedničkih pozicija”, objašnjeno je u Berlinu i ukazano da nije reč o novom uslovljavanju pregovora s Beogradom, već o ustaljenoj praksi u EU koja je primenjivana kod svih potencijalnih članica.

Konsultacije radnih grupa Beograda i Brisela još nisu pokrenute, do konačnog usaglašavanja stavova moralo bi da prođe najmanje dva ili tri meseca. Nije realno, kaže se, očekivati da Beogradu bude dodeljen datum početka pregovora pre decembarskog samita EU.

Na sednici nemačkog parlamenta 27. juna ove godine, poslanici vladajuće koalicije, ipak, izići će u susret Srbiji.

„Daćemo punomoć saveznoj kancelarki Angeli Merkel da na samitu EU u četvrtak, u večernjim satima ili u petak pre podne, da principijelnu saglasnost za početak pregovora. Naravno, ukoliko Beograd ispuni sve uslove koji se odnose na normalizaciju odnosa s Prištinom – dodeljivanje konačnog datuma za početak pregovora bilo svedeno na ’tehnički nivo’”, rečeno je „Politici” uz objašnjenje da bi jedino preostalo da ministri spoljnih poslova i Evropski komesarijat za proširenje provere (uoči decembarskog samita EU, 10 i 11. decembra ove godine) dokle se došlo u pripremama za početak pregovora.

Takođe, moralo bi se razmotriti da li ti pregovori mogu da počnu u januaru, ili tek u martu 2014. godine – zavisno od postavljenih i ostvarenih ciljeva.Zacrtana „trasa” je lako objašnjiva: Srbija će – ukoliko odredi svoj plan pregovora preko leta – već u okviru posete parlamentaraca Nemačke i nekih drugih zemalja EU, 11. septembra u Beogradu, moći da doprinese određivanju datuma za početak preliminarnih konsultacija.

Dalji tok će zavisiti od brzine primene implementacije Briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

„Očekujemo da će lokalni izbori na nivou opština severnog Kosova biti sprovedeni u oktobru”, ističu izvori „Politike” i dodaju da usvajanje izborne procedure nije dovoljan dokaz primene briselskog sporazuma:

„Novoizabrani predstavnici će morati da dobiju odgovarajuća ovlašćenja kako posle izbora njihova imena ne bi ostala mrtvo slovo na papiru.

Savet Nemaca: Manje obećavajte, više radite

Uz pregršt pohvala za ispoljenu odvažnost u donošenju ključnih odluka koje se tiču implementacije sporazuma s Prištinom i pokretanja inicijativa za usklađivanje domaćih sa standardima EU, nemački poslanici su naveli i konkretne primedbe.

„Svrsishodnije je da srpski političari manje obećaju i odrede duže rokove za sprovođenje sporazuma, nego obrnuto”, rekao je naš izvor iz nemačkog parlamenta.

Pri tom je naveo dve negativne stavke koje stavljaju dosadašnje uspehe i napredak u zasenak:

„Prvo, srpska vlada se obavezala da će do 31. maja ove godine dostaviti Briselu detaljni izveštaj dosadašnjeg finansiranja paralelnih institucija na severu Kosova. Taj izvešaj je – pismeno – dostavljen tek prošlog četvrtka, s tronedeljnim zakašnjenjem, a informacije su bile krnje, što će reći nepotpune. Drugo, obećano je da će biti dat konačan predlog za imenovanje novog šefa policije. Umesto toga, navedena su četiri imena među kojima bi trebalo da je i ime budućeg prvog čoveka bezbednosnih struktura u budućoj zajednici srpskih opština.”

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *