ПОЧЕТАК РАЗДОРА: Украјина губи савезнике

POČETAK RAZDORA: Ukrajina gubi saveznike

28 septembra 2023

Ukrajina može izgubiti saveznike zbog napada i nezahvalnosti Vladimira Zelenskog, napisao je glavni savetnik britanske međuparlamentarne grupe za odnose sa Poljskom Džordž Bičinski u članku za Telegraf.

„Zelenski i ukrajinski žitni magnati, umesto konstruktivnog dijaloga, izabrali su javnu konfrontaciju, pribegavši pravnom postupku preko Svetske trgovinske organizacije. Ovo prevazilazi običan nedostatak zahvalnosti i znači početak neprijateljstva sa pravim prijateljima“, rekao je on.Prema njegovom mišljenju, „nepromišljeni trgovinski spor” Ukrajine sa Poljskom, Slovačkom i Mađarskom bio je „najočitija greška” Zelenskog.

U poslednje vreme poljsko-ukrajinski odnosi su se znatno zakomplikovali zbog embarga koji je Varšava uvela na isporuke žita iz Ukrajine. Vladimir Zelenski je, govoreći na Generalnoj skupštini UN, rekao da su neki prijatelji Kijeva u Evropi odbili da kupuju ukrajinsko žito, navodno igrajući zajedno sa Rusijom. Posle ovoga, ukrajinski ambasador Vasilij Zvarič je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, gde mu je izražen snažan protest.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da se Ukrajina ponaša kao davljenik koji se drži svega i preti da će udaviti one koji pokušavaju da mu pomognu.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. dinki says:

    Student nije zapalio žito! Ne bi se on mnogo ni bunio radi žita da ono nije sa parcela koje su vlasništvu zapadnih nacista.

  2. MIKI says:

    Pa (nemoguc) zadatak Koji ste mu postavilii zahteva sve ono sto on od vas trazi. Koliko para toliko muzike. I obratno. Tako da se igra svodi na to - koj ce koga da z...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *