Početak vojne kontrole SAD na Balkanu

Početak vojne kontrole SAD na Balkanu

21 maja 2013

ana-filimonovaPiše: Ana Filimonova

Srbi sa severa Kosmeta čvrsto brane pozicije neprihvatanja tzv. Briselskog sporazuma koji ih pretvara u «kosovare» (državljane «Republike Kosovo») i koji ih indirektno registruje kao deo kvazidržavne tvorevine, u skorijoj budućnosti će se morati lice u lice sresti sa vojnim scenarijem rešavanja situacije. Američka 525 diverzantsko-teroristička brigada sprovodi masovnu vojnu vežbu tokom tri nedelje na vojnom poligonu Hohelfels (Hohenfels) u Nemačkoj, sa radnim zadacima, kako navode izvori, koji je očekuju na Kosovu. Ova 525 brigada predstavlja prvu čisto američku brigadu koja je ušla u sastav KFORA. Ona će biti raspoređena u istočnom sektoru KFORA (Kosovska Kamenica, Vitina, Gnjilane, Uroševac, Štimlje, Kačanik i Štrpce). Istovremeno, na Kosmet dolazi i 38. motorizovani streljački puk koji je, kako je bilo prvobitno planirano, trebalo da bude dislociran u Avganistanu, ali je potom promenjena destinacija. Na vojnim vežbama se uvežbavaju sledeći zadaci: gušenje nereda, uzajamno sadejstvo sa civilima, evakuacija ranjenika, planiranje vojnih operacija. Ali što je najinteresantnije, moramo primetiti da će zajedno sa KFOROM i EULEKS osiguravati slobodu kretanja – to jest, demontiranje srpskih barikada koje blokiraju pristup albanskoj policiji i specijalnim jedinicama na sever Kosmeta. Dolazak 525 brigade očekuje se krajem maja – početkom juna 2013. godine. Vojne snage te brigade zameniće personal američke Nacionalne garde.

Na taj način SAD u ovom trenutku prelazi na etapu direktnog vojnog upravljanja regionom sa verovatnom primenom vojne sile protiv Srba na severu Kosmeta, sa ciljem da se oni apsorbuju pod vlast Prištine. Treba reći da moćno zaleđe 525-oj brigadi , predstavlja američka baza «Bondstil» (okolina Uroševca) koja je u stvari kamen temeljac vojno-strateške dominacije na Balkanu radi uspostavljanja pune kontrole nad putevima koji vode na Bliski Istok, Severnu Afriku i Zakavkazje. Izvan granica SAD, «Bondstil» predstavlja najkrupniju vojnu bazu. (Baza je dobila ime po Džejmsu Bondstilu – veteranu Vijetnamskog rata). Baza se nalazi na zemljištu otetom od Srba, a sagrađena je u rekordnom roku od juna do oktobra 1999. godine. Baza predstavlja centar istočnog sektora KFOR-NATO i zauzima površinu od oko 800 hektara. U njen sastav ulazi 25 km puteva, 300 objekata, 14 kilometara zemljanih i betonskih ograda srednje debljine 2,5 metra, opasana je bodljikavom žicom i ima 11 kula stražara.

Ovde se nalaze hangari, helikopteri, artiljerija, tenkovski centri. Personal u bazi može da živi potpuno izolovano – voda i struja su autonomni, postoje mnogobrojne prodavnice, bioskopi, biblioteke, gimnazije, dve crkve i bolnica (najsavremenija u čitavoj Evropi). Prisutna su čak i sopstvena izdanja novina i časopisa, roba stiže direktno iz SAD. Da napomenemo da je najvažnija karakteristika «Bondstila» da njena snaga daleko prevazilazi potrebe Kosova, pa čak i regiona, ona omogućava da se održi kontrola u pravcu tri mora: Jadranskog, Sredozemnog i Crnog mora. Logističku podršku mogu pružiti relativno blizu raspoređeni aerodromi u Tirani, Prištini, Bolonji, Draču, Skoplju, Tuzli.

Pored neposrednih borbenih zadataka «Bondstil» ima i zaštitnu funkciju čiji su cilj između ostalog i gasovodi, trasa tzv Transbalkanskog naftovoda koji treba da zameni «Nabuko». Njegova maršruta treba da obezbedi isporuke nafte iz Kaspijskog mora (kako bi se prevazišle mogućnosti snabdevanja preko Bosfora) i preko Burgasa prelazi na Bugarsku crnomorsku obalu, Makedoniju do albanske luke Vlora na Jadranu. Dalja distribucija nafte planira se pomoću super-tankova – u Zapadnu Evropu i SAD. Indikativno je da su «Bondstil» i trans balkanski naftovod izgradili jednu zajedničku firmu «Halibarton» koja je tesno povezana sa bivšim potpredsednikom SAD Dikom Čejnijem.

Alvaro Hil Robles Evropski komesar za ljudska prava Saveta Evrope posetio je «Bondstil» tokom 2002 godini. On je u svom izveštaju iz novembra 2005. godine, opisao bazu kao «mali Gvantanamo», kritikujući krajnje negativnim izrazima američku vladu zbog uslova u kojma se drže zatvorenici. Prema raspoloživim izveštajima, baza predstavlja tranzitnu tačku u prebacivanju zatvorenika.

Baza SAD «Bondstil» sagrađena na tuđoj teritoriji, na tuđoj krvi i mukama, ima ulogu da služi uspostavljanju vojne kontrole SAD nad regionom Balkana, između ostalog i nad trasama gasovoda.

U vezi sa tim, generalni kurs SAD na Balkanu usmeren je ka inkorporaciji Balkana u evroatlanske strukture. Ukoliko je i bilo sumnje da će Srbija nastaviti put po datom vektoru, predstavnici SAD te sumnje nisu glasno ispoljavali. Naprotiv, Stejt department je izražavao čvrstu uverenost u nepromenjivost svojih osvajanja na Balkanu i «pripajanja» Srbije procesima stvaranja nove realnosti, ne samo na jugu, nego i na severu Kosmeta. Tako je Filip Gordon, zamenig Generalnog sekretara Stejt departmenta, u julu 2012. godine tokom svoje posete Prištini, a uoči formiranja nove srpske vlade posle izbora iz maja 2012. godine, više puta istakao da «SAD čvrsto podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova», «bez obzira kakva će vlada biti formirana – ona će morati u potpunosti da primenjuje sporazume postignute u dijalogu do ovog trenutka i u perspektivi…». Kancelariju Prištine u Kosovskoj Mitrovici on je ocenio kao «težnju vlade da svim građanima zemlje obezbedi usluge».

Povodom ključnog pitanja – priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije kao uslova za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju u EU – Filip Gordon je još na hrvatskom samitu 7. jula 2012. godine kristalno jasno na jezuitski sofisticiran način objasnio nemilosrdne zahteve prema Srbiji. «Ni mi, ni EU ne očekujemo – rekao je Gordon – da Srbija prizna Kosovo. Ona to ne mora da radi. Međutim, Srbija mora da prizna realnost postojanja demokratskog, suverenog, multietničkog Kosova u njegovim današnjim granicama. I na kraju, Beograd mora da uskrati podršku nelegalnim paralelnim bezbednosnim strukturama i pravosuđu na severu Kosova i da obezbedi slobodu kretanja za sve. Pored toga, Beograd ne bi trebalo da blokira pokušaje sprovođenja mera o decentralizaciji Kosova. Vitalan deo tog procesa prdstavlja obezbeđenje prava svim zajednicama na Kosovu – uključujući i kosovske Srbe…» (podvlačenje A.F.).

Srpska vlada je u ovom trenutku kao životno važan zadatak postavila dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU, i u vezi sa tim početak primene takozvanog Briselskog sporazuma tretira se kao odluka koja je od najvećeg nacionalnog i državnog značaja za Srbiju. Sa ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom koji je 19. maja tekuće godine boravio u poseti Beogradu, postignut je dogovor o razvijanju plana oko primene Briselskog sporazuma od strane Srbije, a tokom sledećeih nekoliko nedelja treba da bude i «opipljivih rezultata» u realizaciji primene sporazuma. U slučaju «opipljivih rezultata» Vestervele je obećao da će se pred Bundestagom i u vladi Nemačke založiti da Srbija dobije datum za početak pregovora o stupanju u EU. Prepreka na putu (po definiciji Vestervelea hrabre odluke), predstavlja nespremnost Srba sa severa da se rastvore u narkokriminalnoj albanskoj tvorevini. Međutim, «sredstvo za ubeđivanje» u vidu 525 posebne brigade već se sprema za dolazak na Kosmet.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *