ПОЧИЊЕ ХАОС НА КОСМЕТУ! СРПСКЕ ОПШТИНЕ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ У КОСОВСКОМ СИСТЕМУ

POČINJE HAOS NA KOSMETU! SRPSKE OPŠTINE VIŠE NE POSTOJE U KOSOVSKOM SISTEMU

27 novembra 2018

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova podneli ostavke. Potpisana i deklaraciju, po kojima se prekida komunikacija s Prištinom.

Na danas zakazanim vanrednim sednicama gadonačlenici tih opština podneli ostavke. Najpre je to učinio gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, a potom su to učinili predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović i predsednik opštine Zvečan Vučina Janković.

Na sednicama skupština srpskih opština potpisana je i deklaracija kojom se prekida svaka komunikacija sa vlastima u Prištini. Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sednice u Kosovskoj Mitrovici, u deklaraciji su u četiri tačke navedeni razlozi odluke o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini.Kako tačka jedan navedeno je da je takva odluka donesena zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu, čime je kosovskim Srbima ugroženo pravo na život, lečenje i opstanak i što vodi u još dublju krizu.

U drugoj tačci je navedeno da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu.

Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba.

U obrazloženju svoje ostavke, Goran Rakić je naveo da je razlog kontinuirana institucionalna represija koju sprovode kosovske institucije iz Prištine, kao i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda.

„Ostavku podnosim zbog anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi na srpsku robu od 100 odsto, koje ugrožavaju pravo na život, lečenje, javno informisanje, opstanak i ostanak Srba na svojim ognjištima“, rekao je Rakić.

Razlog za ostavku je, dodaje, i „kontinuirano institucionalno nasilje kosovskih institucija, prebijanje političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovana hapšenja građana i pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića“, kao i kršenje svih međunarodnih sporazuma i pravnih akata kojima se garantuju prava Srba na ovim prostorima.

Stevan Vulović, koji je podneo ostavku na mesto gradonačelnika Zubinog Potoka, rekao je za RTS da će tražiti od predsednice parlamenta da raspiše izbore po srpskom sistemu. Ovim postupkom, kaže, pokazuje da je sa srpskim narodom. „Ovih pet godina trpeli smo torture i od međunarodne zajednice i od privremenih kosovskih institucija. Sve ima kraj pa i to“, rekao je Vulović.

Vlada Kosova, kako piše Gazeta ekspres, nema još informacije da su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke kao reakciju na odluku o uvođenju taksi od 100 odsto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Inače, nagoveštaj ovakvog razvoja situacije dao je jutros direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je izjavio da su ga predstavnici Srba s Kosova obavestili da napuštaju funkcije gradonačelnika srpskih opština, odnosno da se povlače sa svih funkcija, čime praktično prestaje komunikacija za prištinskim vlastima.

U međuvremenu, Tanjug javlja da je danas su sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali sa radom danas u 9 sati.

Oni su se na taj način solidarisali sa građanima i protestima koji se organizuju zbog mera Priština i kršenja ljudskih prava Srba na KiM. Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM.

KOMENTARI6 komentara

 1. Taipova Češma says:

  briselski sporazum - toalet papir.

 2. Zoran says:

  Kasno ste se setili, Vucic to potpisao za vas.

 3. ARTILJERAC says:

  Treba da pišete zoki da ubrza izgradnju autoputa za tiranu jer joj je to strateški san kako bi pomogla neprijateljima Srbije da brže stignu do Beograda.

 4. ARTILJERAC says:

  Zašto ste dozvolili gašenje institucija Srbije na Kosovu i Metohiji? Sad će opet mene da šalju da obnavljam institucije Srbije a vi da ih gasite. Zašto se prave planovi samo 5 minuta unapred, zašto podržavate izdajnika Srbije pa ste sada iznenađeni što vam priča kako mu je važnija nacievropa od vas.

  • Jovo Veselinovic says:

   Srbija Ne Postoji Dok Je Tito Zgazijo Cizmom Svojom u Srbiju 1944 godine sad njegova deca Potpisuju ustasama sve Srpsko srbi su lud narod

 5. test01 says:

  Pod hitno vratiti Srpsku policiju na Sever Kosmeta da stiti Srbe u SVOJOJ drzavi - sto je u skladu sa rezolucijom UN 1244 koji je jedini pmedjunarodno pravno priznati dokument. Ukinuti sve sto je sadasnji predsednik RS samovoljno i bez-ustavno potpisao u Briselu u tzv Briselskom Sporazumu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *