ПОЧИЊЕ ХАОС! Тачи предао Нацрт закона за формирање косовске војске

ПОЧИЊЕ ХАОС! Тачи предао Нацрт закона за формирање косовске војске

7 марта 2017

1037692969 tachi taci 45

Косовски председник Хашим Тачи предао је данас нацрт Закона о трансформацији безбедносних снага Косова у Војску Косова председнику косовске скупштине Кадрију Весељију.

Овај Нацрт закона се не односи на уставне промене, преноси портал Коха.нет, већ се њиме мењају ингеренције Косовских безбедносних снага.

Тачији је изјавио да је иницијатива за трансформацију БСК од суштинске важности, преноси РТК2.

„Желим да вас обавестим да сам на основу мојих уставних овлашћења као врховног команданта КБС дао председник Скупштине предлог закона за транформацију КБС. Ова иницијатива је неопходно и има за циљ очување територијалног суверенитета и има за циљ очување мира на Косову и регион,“ рекао је Тачи.

„Нисмо успели да формирамо Војску Косова јер су српски посланици јасно ставили до знања да они никада не би гласали за промену уставних амандмана. Косово не може да остави своју судбину на милост и немилост било кога. За мене је суштина важнија од симболике са именом,“ додао је Тачи.

Тачи је такође рекао да ова трансформација нећ утицати на овлашћења или мисију Кфора.

Председник Скупштине је рекао да ће сутра сазвати председништво скупштине како би шефови посланичких група распављали о овом закону. Весељи је рекао да ће ова трансформација допринети миру у региону.

„Ово је добар дан за грађане Косова. Председник је наступио у складу са својим уставним овлашћењима. Ја ћу сутра сазвати председништво како би испоштовали све процедуре. Кроз ову трансформацију, Косово ће да допринесе миру у регион, „- рекао је Весељи на конференцији за новинаре.

ДАЧИЋ: СРБИЈА СЕ ПРОТИВИ

Србија не гледа позитивно на најаве формирања оружаних снага Косова и у политичком смислу ће урадити све да до тога не дође, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Али као што знате, они вуку једностране потезе, а последице те политике су јасно видљиве – изазивање нестабилности у региону“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, Србија, у сваком слуцају, не гледа позитивно на формирање оружаних снага Косова, то није у складу са Резолуцијом 1244, по којој на КиМ могу да буду само наоружане снаге УН, односно међународних организација, Кфор.

Осврћући се на изјаву Федерике Могерини да је забринута за стабилност региона, шеф српске дипломатије народски је рекао:“Добро јутро“.

„За то није требало да долази овде да сазна да има напетости и проблема у региону. Па ми на то указујемо сваке недеље, терајући Брисел да реагује на неке проблеме који постоје у региону. Али пошто Брисел затвара очи пред тим проблемима и има заверу ћутања, осим када је понекад о Србији реч, нормално је да се изненађују када дођу у регион“, каже Дачић.

ЂУРИЋ: ЗАУСТАВИТИ ИНИЦИЈАТИВУ

Србија се снажно противи успостављању такозване војске Косова на територији наше јужне покрајине и захтева од међународне заједнице да то заустави, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Захтевамо од међународне заједнице да без одлагања заустави ову опасну ескалацију политичких односа у јужној покрајини“, рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Ђурић је истакао и да српски представници у институцијама у јужној покрајини неће ни директно ни индиректно подржати такву иницијативу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u