ПОЧИЊЕ НАЈВЕЋА НАБАВКА ОРУЖЈА ЈОШ ОД ВРЕМЕНА ЈНА: Које наоружање добија Воска Србије

POČINJE NAJVEĆA NABAVKA ORUŽJA JOŠ OD VREMENA JNA: Koje naoružanje dobija Voska Srbije

19 decembra 2021

Država će od fabrike domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za Vojsku Srbije vrednu 1,25 milijardi evra. To ovu narudžbinu čini najvećom još od vremena JNA.

Očekuje se da od ovog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pešadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizovano, ali i tek razvijeno, savremeno raketno naoružanje, pišu Novosti.Ova nabavka, ukoliko bude ostvarena, ne samo da će drastično povećati vatrenu moć i sposobnosti oružanih snaga, nego će biti i dugo očekivani impuls domaćoj vojnoj industriji. Da bi se stvorili uslovi da fabrike mogu da progutaju ovakav zalogaj, država će već u prvom kvartalu Fabrike oružja i tri vojna remontna zavoda uložiti 145 miliona evra. Ovaj novac biće potrošen na kupovinu tehnologije, pogona i za modernizaciju proizvodnje.

Generalštab Vojske Srbije pripremio je nekoliko spiskova naoružanja i opreme, potrebnih oružanim snagama, koji su predstavljeni državnom vrhu na nedavno održanom sastanku u Nišu. Na najambicioznijoj listi našlo se oružje i tehnika za koju je neophodno proširenje postojećeg vojnog budžeta za najmanje 500 miliona evra godišnje.

Prema petogodišnjem planu nabavki i dugoročnim planovima opremanja našoj vojsci najpotrebnija su borbena vozila, raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanje i pešadijska oprema.

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da će okosnica ove nabavke biti većina tehnike iz domaćeg razvoja, čiji su nosilac preduzeće „Jugoimport SDPR“ i Vojnotehnički institut.

„To je slučaj sa vozilima ‘lazar 3’, ‘miloš’, haubicama ‘nora’, kao i familijom besposadnih platformi ‘mali miloš’ sa različitim naoružanjem i namenom. Ovako velika narudžbina omogućiće završetak razvoja, serijsku proizvodnju i masovno korišćenje u oružanim snagama“, kaže Radulović.

Očekivano je i da vojsku pojača izuzetan samohodni višecevni raketni sistem „tamnava“ kalibra 122 milimetra, a posle više decenija rečna flotila dobiće i brze borbene čamce.

„Deo tog paketa najverovatnije biće i dronovi, s obzirom na to da je već najavljena proizvodnja domaće bespilotne letelice ‘pegaz’. Sastavni deo nabavke biće i pokretanje masovne modernizacije tenkova M-84 i T-72 i više artiljerijskih sredstava. Nema sumnje da će se na spisku za nabavku naći i više hiljada komada nove modularne puške M-19, sa dva kalibra, kao i nove generacije municije“, nabraja Radulović.

Nabavka vredna kao ratni brod

Vojska Srbije će u narednih pet godina pazariti domaće naoružanje i opremu u vrednosti cele eskadrile savremenih borbenih aviona ili najbolje opremljenog ratnog broda. Poređenja radi, Hrvatsku će 12 aviona „rafal“ koštati 1,1 milijardu evra, a otprilike toliko iznosi i pojedinačna cena koju će Grčka isplatiti Francuskoj za najsavremeniju fregatu.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Gagi says:

  Nabavite 10-15 raketa, nista drugo nije potrebno. Ovaj krs i lom ce opet neko sutra da topi u Smederevu. Svetao svetski primer je Kim Dzong, niko da mu prismrdi i popreko pogleda.

 2. Mussa Kessedžija says:

  Zlikovački pravoslavni Turci opet se naoružavaju.

  • Marko Kraljević says:

   Zaboravio si kako si prošao kada te našao Marko Kraljević. Tvoji i moji predci su se najverovatnije borili protiv turaka 1389 na Kosovu i pobedili ih. Razlika je samo u tome što moji nisu prodli veru za večeru nego su se vekovima borili i na kraju oterali turke a tvoji prodali veru za večeru, ugodjavali turcima davajući im svo blago i žene i na kraju i danas ih jadni volite i prizivate.

 3. Penzioner says:

  Za pet godina ko živ ko mrtav. I sa ovim naoružanjem će biti kao i sa onom pričom kad je AV rekao da su vojnici dobili nove čizme, da ne nose one grozne JNA iz 1988. godine i po dva para novih odela. Sutradan ga je demantovao Vojni sindikat izjavom da nova odela mogu sanjati, a još uvek nose one grozne čizme JNA. I izjavu koju je dao pre nekoliko dana u vezi vojske sutradan je demantovao isti sindikat. Tako je bilo i sa njegovom izjavom da smo prethodnog dana izvezli struju, ali ga je Miroslav Parović sutradan demantovao izjavom da Srbija uvozi struju, navodeći i količine koje se uvoze. I danas na portalu Srbin.info postoji podatak koliko struje Srbija uvozi. Citat: „Nama je 70 odsto kapaciteta proizvodnje struje na ugalj, imali smo prethodnih nekoliko dana proizvodnju iz uglja samo 25 odsto. U nedelju smo imali uvoz struje od pet miliona evra, juče 11 miliona, danas 12 miliona evra. Za samo tri dana uvezli smo struju za 28 miliona evra. To je vrednost izgradnje pet-šest škola ili jedne kovid bolnice. Zbog neodgovornog i nestručnog vođenja mi smo od septembra uvezli struje za 250 miliona evra, i to u periodu kada je cena povoljna da se struja izvozi i stvara neka akumulacija za zimsku sezonu, i do marta se planira da se uveze još 250 miliona evra, dakle 500 miliona evra“.

  • Suzuki Vitara says:

   Panzos matori, Cuti i krckaj nezasluzenu penziju, koja ti se isplacuje iz budzeta. Pare koje ste kao izdvajali u fond PIO, su jos tvoje komunousrase potrosile. Sad zivite od toga sto se mladjima skida od plate i poreza.

   • Penzioner says:

    Opet ti melješ. Od moje "nezaslužene penzije" tvoj "veliki vođa", koji nema ni dana radnog staža, osim sedenja u skupštinskoj klupi i samovlašća otkad je "doveden" na vlast, za četiri godine primene protivustavnog Zakona o privremenom načinu isplate penzija, iz mog džepa je izvukao tačno 3.600 evra, kojim plaća takve botove kakav si ti. Za svojih 40 godina rada ja sam stekao samo stan od 38 kvadrata, a on je bez dana radnog staža stekao stan od 118 kvadrata. Uz to, toliko je bio pošten da, kao sekretar SRS, nije plaćao račune za Infostan, niti račun za fiksni telefon, zbog čega mu je isključen. Možda si ti čeprkao po pesku kad je on huškao na rat nesretne Srbe u Glini, a iza skupštinske govornice poručivao onima koji su ga doveli na vlast: "Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana". Svojim neistomišljenicima, čiju politiku danas sprovodi, govorio je: "Šta nam ova nesrpska fukara poručuje? Hoćete li da idemo sa onima koji su nas bombardovali? Hoćete li da idemo sa SAD?. Znaš li koliko Muslimana danas dovodi u Srbiju umesto jednog Srbina, koji je otišao iz Srbije zbog takvih kao što si ti? Nemam nameru da vređam one koje dovodi, jer većina njih i nema nameru da ostane u Srbiji, već da se dočepaju neke od razvijenijih zemalja EU. S kim danas ide ako ne ide sa onima koji su nas bombardovali? Ako ne znaš, Okružni sud u Beogradu presudom Kb.381/2000, od 21. septembra 2000. godine, osudio je 14 odgovornih lica za nelegalnu vojnu intervenciju nad SRJ 1999 godine. Svi su nepravosnažno osuđeni na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od po 20(DVADESET) godina. Svi su osuđeni za sledeća krivična dela: - podsticanje na agresivni rat, - povreda teritorijalnog suvereniteta, - ubistvo najviših državnih organa u pokušaju, - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i - upotreba nedozvoljenih sredstava borbe. Prvooptuženom Vilijemu Klintonu dao je za predsedničku kandidaturu supruge dva miliona evra i za to dobio milovanje po glavi, četvrtooptuženi Entoni Bler mu je savetnik u Vladi, desetooptuženog Gerharda Šredera doveo je na stranački skup u Beogradu i nagrađen gromoglasnim aplauzom, a današnji predsednik SAD je za Srbe izgovorio ono što pas s maslom ne bi pojeo, a i njega je dočekao na crvenom tepihu, počastio hlebom i solju, a on prošao pored srpske zastave a da je nije ni pogledao, dok je Albansku u Prištini ljubio. Odveo ga je i u Skadarliju da mu kupi srpske opančiće na kljunčiće. Sedi, uzmi onaj zidarski sendvič kojim vas uvek časti kad vas voza sa 80 autobusa po čitavoj Srbiji i zaveži. On je pravnik kao i ja, ali veleizdaju kakvu je on počinio ja ne bih počinio za sva blaga ovog sveta. Za svakog predsednika države Ustav je svetinja. Ako on nije naučio Ustavno, Međunarodno javno i Međunarodno privatno pravo ja jesam, iako nisam bio najbolji student prava, kao što on sam sebe predstavlja. Najbolji student nije onaj ko studije završi za šest godina, već onaj ko ih završi bar u roku, ako ne i u kraćem periodu.

 4. Ovcoizovani covid idioti says:

  Koje naoruzanje dobija ? Hrvatogaze, hrvatospale, torpedohrvate, siptarocide, muslomore te visecevne RH distrojere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *