Почиње „Недеља руског језика и културе у Србији“

Počinje „Nedelja ruskog jezika i kulture u Srbiji“

25 oktobra 2016

40-45364h56

RUSKA federalna agencija za poslove Zajednice nezavisnih država i sunarodnika koji žive u inostranstvu i za rad na međunarodnoj humanitarnoj saradnji (Rossotrudničestvo) – zajedno sa partnerom Univerzitetom „Sinergija“i udruženjem „Naša Srbija“ iz Beograda – realizovaće projekat „Ekspertno-metodičko i informaciono praćenje organizovanja događaja prosvetnog, obrazovnog i naučno-metodičkog karaktera za pedagoge u Grčkoj, Srbiji i Crnoj Gori u cilju poboljšanja, podržavanja i jačanja pozicija ruskog jezika, kao i popularizacije ruske nauke, kulture i obrazovanja“.

Projekat u Srbiji pod nazivom „Nedelja ruskog jezika i kulture u Srbiji“ realizovaće udruženje „Naša Srbija“ iz Beograda koje se bavi očuvanjem srpske tradicije, kulture i jezika, a poslednjih godina realizuje projekte koji se tiču učvršćivanja kulturnih i istorijskih veza sa Rusijom, kao i promovisanja ruskog jezika kroz obrazovne programe i rad sa decom i omladinom iz Srbije i Rusije.

„Naša Srbija“ će uz podršku Ruskog doma u periodu od 25. do 30. oktobra 2016. godine realizovati ovaj projekat u četiri grada u Srbiji (Beograd, Sremski Karlovci, Novi Sad i Kruševac) čiji je glavni cilj održavanje kompleksa kulturno-prosvetnih i obrazovnih događaja za građane Srbije i Ruse koji žive u Srbiji.

„Nedelja ruskog jezika i kulture u Srbiji“ daće značajan doprinos zadovoljavanju jezičkih, kulturnih i obrazovnih potreba građana Srbije; stimulisanju građana na učenje ruskog jezika, učenje o kulturi, nauci i obrazovanju, približavanju građana Srbije i Rusije u sferama kulture i umetnosti; pozitivnoj komunikaciji u krugovima mladih iz Srbije i Rusije.

Projekat uključuje realizaciju više aktivnosti, radionica i manifestacija koje će, kroz učešće dece i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola, kao i studenata i profesora fakulteta u Beogradu, na javnosti zanimljiv i kreativan način – kroz rad sa decom i omladinom – prikazati rusku kulturu i jezik i tradicionalne bratske odnose Srbije i Rusije.

Seminar pod nazivom „Prijateljstvo ne poznaje granice“ predstavlja okosnicu projekta za čiju nam realizaciju prijateljsku podršku pružaju Filološki fakultet univerziteta u Beogradu i Fond Ruski mir iz Beograda i Novog Sada.

Na seminarima za nastavnike ruskog jezika u tri grada u Srbiji govoriće predavači iz Rusije: Elena Markova, doktor filoloških nauka na univerzitetu „Sinergija“ i L. S. Atkina, naučni saradnik na Moskovskom gradskom pedagoškom univerzitetu, kao i predavači iz Srbije: Ivana Avramović i Anita Manić, profesori ruskog jezika sa Filološkog fakulteta u Beogardu.

Pored predavača, u delegaciji iz Rusije su predstavnici Univerziteta Sinergija: Mihail Kudinov – direktor odeljenja za javnu komunikaciju i Elena Vervekina, saradnica na univerzitetu.

Pored edukativnih seminara, „Nedelja ruskog jezika i kulture u Srbiji“ ponudiće raznovrstan program kreativnog i kulturnog karaktera.

Izdvajamo takmičenja horova i solo pevača ruskih pesama pod nazivom „Ruska pesma“ koje će se održati u 25. i 29. 10.2016. u Beogradu i Kruševcu, opersko delo S. Prokofjeva „Madalena“ 29. oktobra u izvođenju Fakulteta muzičke umetnosti u Ruskom domu, konkurs crteža na temu rusko-srpskog prijateljstva, takmičenje u poznavanju gramatike ruskog jezika, bazar ruskih nošnji, folklora i nacionalnih jela, projekcije ruskih filmova.

Sergej Prokofjev

Program:

25. 10. 2016 (utorak) BEOGRAD

9.45 – 11.15 – Predavanje-prezentacija – predstavljanje on lajn resursa na ruskom jeziku za učenje o ruskoj kulturi, jeziku, umetnosti, nauci, obrazovanju koji su dostupni na internet sajtu ili portalu- E. M. Markova,(Ruski centar na Filološkom fakultetu u Beogradu)

11.15 – 11.45 – Snimanje priloga „Nekoliko lepih reči na ruskom“,

– Akcija „S ljubavlju iz Rusije“ ispred i na Filološkom fakultetu;

12.00 – 12.30 – Pres konferencija u Medija centru (Terazije 3)

16.00 – 19.00 -Seminar „Prijateljstvo ne poznaje granice“(Ruski centar, Filološki fakultet)

Predavači:

1.E. Markova, doktor filoloških nauka sa Univerziteta „Sinergija“

– Dijalektika tradicionalnog i savremenog prilikom predavanja ruskog kao stranog jezika

– Osnovne tendencije razvoja savremenog ruskog jezika u svetlu globalističkih procesa

– Unutrašnji oblik reči; kognitivni, lingvokulturološki i metodički aspekti

– Formiranje gramatičkih veština na kursevima ruskog jezika u aspektiam pristupa učenju reči L.S. Vigotskog

2.L.S. Atkina, naučni saradnik na Moskovskom gradskom pedagoškom univerzitetu

– Poteškoće u učenju gramatike ruskog jezika

– Testiranje na časovima ruskog jezika kao stranog

– Metodik arada sa autentičnim književnim tekstom na časovima ruskog jezika

3. Ivana Avramović – master profesor ruskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, tema: Inkluzivno obrazovanje u Srbiji

4. Anita Manić – master profesor ruskog jezika i književnostina Filološkom fakultetu u Beogradu, tema: Mobilne aplikacije za učenje stranih jezika

19.30 – 21.00 – Festival „Ruska pesma 1“, učesnici: horovi i solisti iz škola u Beogradu (Dečji kulturni centar Beograd, Takovska 8)

26. 10. 2016 (sreda) SREMSKI KARLOVCI

11.00 – 13.00 – Seminar „Prijateljstvo ne poznaje granice“ (mesto održavanja: Sala u Opštini Sremski Karlovci )

Učesniici: nastavnici ruskog jezika

– Akcija „S ljubavlju iz Rusije“(Trg Branka Radičevića)

13.15 – 14.15-Film – „Jego blagorodije baron Vrangel“ Boško Milosavljević (mesto održavanja: Sala u Opštini Sremski Karlovci )

27. 10. 2016 (četvrtak) NOVI SAD

11.00 – 13.00 – Seminar „Prijateljstvo ne poznaje granice“(Ruski centar u Novom Sadu u zgradi Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj, ul. Zlatna greda 4)

Sremski Karlovci

Predavači: E. Markova, doktor filoloških nauka sa Univerziteta „Sinergija“

L.S. Atkina, naučni saradnik na Moskovskom gradskom pedagoškom univerzitetu

Mirjana Lukić Marinković, profesor ruskog jezika

13.00 – 14.00Predavanje: Marina Galogaža, Ruski kostimi u 18. i 19. veku

– Snimanje priloga „Nekoliko lepih reči na ruskom“ (o rusko-srpskom prijateljstvu)

– Deljenje materijala „Iz Rusije s ljubavlju“

16.30 – 19.00 – Film „Mi smo iz budućnosti“, režija Andrej Maljukov (Ruski centar u zgradi Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj, ul. Zlatna greda)

28. 10. 2016 (petak) BEOGRAD

10.00 – 12.00 – Prezentacija savremenog ruskog dizajna i arhitekture – ekskurzija na temu arhitekture, umetnosti i dizajna N.P. Krasnov, kao i obilazak tragovima ruskih emigranata.

U slučaju lošeg vremena – doktorantkinja na Filozofskom fakultetu Milana Živanović odsek Istorija, održaće prezentaciju na temu dela N.P. Krasnova (zgrada Privredne komore Srbije, Terazije 23, 8. Sprat sala 1)

16.00 – 18.10 – Film „Legenda broj 17“(Ruski centar na Filološkom fakultetu u Beogradu)

18.10 – 18.45 – deljenje materijala „S ljubavlju iz Rusije“ – snimanje „Nekoliko lepih reči na ruskom“

29. 10. 2016 (subota) – BEOGRAD

10.00 – 12.00 – Konkurs „Pronađi grešku“-na temu poznavanja pravila ruskog jezika – učesnici deca srednjih škola u Beogradu; (mesto održavanja: Deveta beogradska gimnazija na N. Beogradu, Goce Delčeva 41)

10.00 – 11.00 – Crtanje na asfaltu na temu „Prijateljski gradovi“ – učenici osnovnih škola

11.00 – 12.00 – Dodela diploma

– Filmovi za decu: „Pesma vojnika“ i „O Vasiliju Blaženom“

12.00 – 12.45 – Pregledanje testova, objavljivanje rezultata i dodela diploma konkursa „Pronađi grešku“

12.45 – 13.00 – Nastup Hora slavista;

13.00 – 14.00 – snimanje priloga „Nekoliko lepih reči iz Rusije“

– podela obrazovnog materijala na ruskom jeziku „S ljubavlju iz Rusije“

– defile ruskih i srpskih nošnji

– predstavljanje ruskih i srpskih nacionalnih jela

14.15 – 16.00-Film „Mame“, režija Jevgenije Abizov, Sarik Andreasjan i Alan Badojev(mesto održavanja: sala Devete beogradske gimnazije, Novi Beograd)

19.00 – 20.00 – Pozorišni festival – Opersko delo Sergeja Prokofjeva „MADALENA“ na ruskom jeziku u izvođenju studenata solo pevanja i orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u režiji Vladana Đurkovića i pod umetničkim vođstvom Ljudmile Gros-Popović (Velika sala Ruskog doma)

30. 10. 2016 (nedelja) – Kruševac

16.30- Takmičenje horova – Festival „Ruska pesma 2“ u Kruševcuu organizaciji Udruženja sunarodnika „Sveslavica“ pod vođstvom gospođe Irine Miljković i Kulturnog centra Kruševac

(mesto održavanja: Kulturni centar Kruševac – bela sala)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *