Почиње „Недеља руског језика и културе у Србији“

Почиње „Недеља руског језика и културе у Србији“

25 октобра 2016

40-45364h56

РУСКА федерална агенција за послове Заједнице независних држава и сународника који живе у иностранству и за рад на међународној хуманитарној сарадњи (Россотрудничество) – заједно са партнером Универзитетом „Синергија“и удружењем „Наша Србија“ из Београда – реализоваће пројекат „Експертно-методичко и информационо праћење организовања догађаја просветног, образовног и научно-методичког карактера за педагоге у Грчкој, Србији и Црној Гори у циљу побољшања, подржавања и јачања позиција руског језика, као и популаризације руске науке, културе и образовања“.

Пројекат у Србији под називом „Недеља руског језика и културе у Србији“ реализоваће удружење „Наша Србија“ из Београда које се бави очувањем српске традиције, културе и језика, а последњих година реализује пројекте који се тичу учвршћивања културних и историјских веза са Русијом, као и промовисања руског језика кроз образовне програме и рад са децом и омладином из Србије и Русије.

„Наша Србија“ ће уз подршку Руског дома у периоду од 25. до 30. октобра 2016. године реализовати овај пројекат у четири града у Србији (Београд, Сремски Карловци, Нови Сад и Крушевац) чији је главни циљ одржавање комплекса културно-просветних и образовних догађаја за грађане Србије и Русе који живе у Србији.

„Недеља руског језика и културе у Србији“ даће значајан допринос задовољавању језичких, културних и образовних потреба грађана Србије; стимулисању грађана на учење руског језика, учење о култури, науци и образовању, приближавању грађана Србије и Русије у сферама културе и уметности; позитивној комуникацији у круговима младих из Србије и Русије.

Пројекат укључује реализацију више активности, радионица и манифестација које ће, кроз учешће деце и наставника из основних и средњих школа, као и студената и професора факултета у Београду, на јавности занимљив и креативан начин – кроз рад са децом и омладином – приказати руску културу и језик и традиционалне братске односе Србије и Русије.

Семинар под називом „Пријатељство не познаје границе“ представља окосницу пројекта за чију нам реализацију пријатељску подршку пружају Филолошки факултет универзитета у Београду и Фонд Руски мир из Београда и Новог Сада.

На семинарима за наставнике руског језика у три града у Србији говориће предавачи из Русије: Елена Маркова, доктор филолошких наука на универзитету „Синергија“ и Л. С. Аткина, научни сарадник на Московском градском педагошком универзитету, као и предавачи из Србије: Ивана Аврамовић и Анита Манић, професори руског језика са Филолошког факултета у Беогарду.

Поред предавача, у делегацији из Русије су представници Универзитета Синергија: Михаил Кудинов – директор одељења за јавну комуникацију и Елена Вервекина, сарадница на универзитету.

Поред едукативних семинара, „Недеља руског језика и културе у Србији“ понудиће разноврстан програм креативног и културног карактера.

Издвајамо такмичења хорова и соло певача руских песама под називом „Руска песма“ које ће се одржати у 25. и 29. 10.2016. у Београду и Крушевцу, оперско дело С. Прокофјева „Мадалена“ 29. октобра у извођењу Факултета музичке уметности у Руском дому, конкурс цртежа на тему руско-српског пријатељства, такмичење у познавању граматике руског језика, базар руских ношњи, фолклора и националних јела, пројекције руских филмова.

Сергеј Прокофјев

Програм:

25. 10. 2016 (уторак) БЕОГРАД

9.45 – 11.15 – Предавање-презентација – представљање он лајн ресурса на руском језику за учење о руској култури, језику, уметности, науци, образовању који су доступни на интернет сајту или порталу- Е. М. Маркова,(Руски центар на Филолошком факултету у Београду)

11.15 – 11.45 – Снимање прилога „Неколико лепих речи на руском“,

– Акција „С љубављу из Русије“ испред и на Филолошком факултету;

12.00 – 12.30 – Прес конференција у Медија центру (Теразије 3)

16.00 – 19.00 -Семинар „Пријатељство не познаје границе“(Руски центар, Филолошки факултет)

Предавачи:

1.Е. Маркова, доктор филолошких наука са Универзитета „Синергија“

– Дијалектика традиционалног и савременог приликом предавања руског као страног језика

– Основне тенденције развоја савременог руског језика у светлу глобалистичких процеса

– Унутрашњи облик речи; когнитивни, лингвокултуролошки и методички аспекти

– Формирање граматичких вештина на курсевима руског језика у аспектиам приступа учењу речи Л.С. Виготског

2.Л.С. Аткина, научни сарадник на Московском градском педагошком универзитету

– Потешкоће у учењу граматике руског језика

– Тестирање на часовима руског језика као страног

– Методик арада са аутентичним књижевним текстом на часовима руског језика

3. Ивана Аврамовић – мастер професор руског језика и књижевности на Филолошком факултету у Београду, тема: Инклузивно образовање у Србији

4. Анита Манић – мастер професор руског језика и књижевностина Филолошком факултету у Београду, тема: Мобилне апликације за учење страних језика

19.30 – 21.00 – Фестивал „Руска песма 1“, учесници: хорови и солисти из школа у Београду (Дечји културни центар Београд, Таковска 8)

26. 10. 2016 (среда) СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

11.00 – 13.00 – Семинар „Пријатељство не познаје границе“ (место одржавања: Сала у Општини Сремски Карловци )

Учесниици: наставници руског језика

– Акција „С љубављу из Русије“(Трг Бранка Радичевића)

13.15 – 14.15-Филм – „Јего благородије барон Врангел“ Бошко Милосављевић (место одржавања: Сала у Општини Сремски Карловци )

27. 10. 2016 (четвртак) НОВИ САД

11.00 – 13.00 – Семинар „Пријатељство не познаје границе“(Руски центар у Новом Саду у згради Гимназије „Јован Јовановић Змај, ул. Златна греда 4)

Сремски Карловци

Предавачи: Е. Маркова, доктор филолошких наука са Универзитета „Синергија“

Л.С. Аткина, научни сарадник на Московском градском педагошком универзитету

Мирјана Лукић Маринковић, професор руског језика

13.00 – 14.00Предавање: Марина Галогажа, Руски костими у 18. и 19. веку

– Снимање прилога „Неколико лепих речи на руском“ (о руско-српском пријатељству)

– Дељење материјала „Из Русије с љубављу“

16.30 – 19.00 – Филм „Ми смо из будућности“, режија Андреј Маљуков (Руски центар у згради Гимназије „Јован Јовановић Змај, ул. Златна греда)

28. 10. 2016 (петак) БЕОГРАД

10.00 – 12.00 – Презентација савременог руског дизајна и архитектуре – екскурзија на тему архитектуре, уметности и дизајна Н.П. Краснов, као и обилазак траговима руских емиграната.

У случају лошег времена – докторанткиња на Филозофском факултету Милана Живановић одсек Историја, одржаће презентацију на тему дела Н.П. Краснова (зграда Привредне коморе Србије, Теразије 23, 8. Спрат сала 1)

16.00 – 18.10 – Филм „Легенда број 17“(Руски центар на Филолошком факултету у Београду)

18.10 – 18.45 – дељење материјала „С љубављу из Русије“ – снимање „Неколико лепих речи на руском“

29. 10. 2016 (субота) – БЕОГРАД

10.00 – 12.00 – Конкурс „Пронађи грешку“-на тему познавања правила руског језика – учесници деца средњих школа у Београду; (место одржавања: Девета београдска гимназија на Н. Београду, Гоце Делчева 41)

10.00 – 11.00 – Цртање на асфалту на тему „Пријатељски градови“ – ученици основних школа

11.00 – 12.00 – Додела диплома

– Филмови за децу: „Песма војника“ и „О Василију Блаженом“

12.00 – 12.45 – Прегледање тестова, објављивање резултата и додела диплома конкурса „Пронађи грешку“

12.45 – 13.00 – Наступ Хора слависта;

13.00 – 14.00 – снимање прилога „Неколико лепих речи из Русије“

– подела образовног материјала на руском језику „С љубављу из Русије“

– дефиле руских и српских ношњи

– представљање руских и српских националних јела

14.15 – 16.00-Филм „Маме“, режија Јевгеније Абизов, Сарик Андреасјан и Алан Бадојев(место одржавања: сала Девете београдске гимназије, Нови Београд)

19.00 – 20.00 – Позоришни фестивал – Оперско дело Сергеја Прокофјева „МАДАЛЕНА“ на руском језику у извођењу студената соло певања и оркестра Факултета музичке уметности у Београду у режији Владана Ђурковића и под уметничким вођством Људмиле Грос-Поповић (Велика сала Руског дома)

30. 10. 2016 (недеља) – Крушевац

16.30- Такмичење хорова – Фестивал „Руска песма 2“ у Крушевцуу организацији Удружења сународника „Свеславица“ под вођством госпође Ирине Миљковић и Културног центра Крушевац

(место одржавања: Културни центар Крушевац – бела сала)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u