ПОЧИЊЕ ОПKОЉАВАЊЕ БАХМУТА! Украјинци БЕЖЕ из Соледара, Залужни ОДБИО наређење за KОНТРАНАПАД, Kијев упада у ПАKЛЕНИ KОТАО?!

POČINJE OPKOLJAVANJE BAHMUTA! Ukrajinci BEŽE iz Soledara, Zalužni ODBIO naređenje za KONTRANAPAD, Kijev upada u PAKLENI KOTAO?!

9 januara 2023

Oružane snage Ukrajine nemaju snage za kontranapad na frontu Donbasa, a jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije uspešno zatvaraju kotao oko Soledara kako bi napali Bahmut i Seversk, tvrde analitičari ruske „Pravde“.

Ukrajina će upasti u „kotao“ u Soledaru ako ne krenu u kontranapad, smatraju analitičari.Situacija u Soledaru je „blizu kritične“ za Oružane snage Ukrajine, pišu ratni dopisnici sa Telegram kanala „Ribar.“ Autori ističu da su Oružane snage Ruske Federacije probile prvu i drugu liniju odbrane, a borbene formacije treće linije su pod snažnim udarom. Snage 128. zasebne brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine pobegle su sa fronta, a otpor im pružaju samo ideološki potkovani „svidomci“, javljaju dopisnici.

Dopisnici kanala Donrf, dodaju da su „ukrajinski volonteri pobegli iz Soledara“. To znači da je intenzitet borbi u gradu „jednostavno neizdrživ i da tamo civili nemaju šta da rade“, piše autor.

Američki „Institut za proučavanje rata” je, analizirajući video snimke sa terena, potvrdio da su Oružane snage RF ušle u centar grada.

Novinar nemačkog izdanja Bild Julijan Repke zabrinut je na društvenoj mreži da bi grupacija Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru mogla da upadne u „kotao“. Prema njegovim rečima, ruske snage kontrolišu „više od polovine“ grada. Oružane snage Ukrajine moraju u kontranapad, inače će zauzimanje Soledara dovesti do domino efekta i gubitka „velikog broja teritorija u bliskoj budućnosti“ od strane Kijeva, ističe Repke.

Moral vojnika Oružanih snaga Ukrajine pao je na minimum

Dopisnici kanala „Zavarivač“ piše da je moral vojnika Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru „pao na minimum čak i u jedinicama koje su smatrane elitnim“. Prema njihovim rečima, mlađi oficiri i vojnici odreda Centra za posebne namene „Zapad“ (bivši 8. odvojeni puk Specijalnih snaga Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine) odbili su da izvrše borbeni zadatak. Rezerve ljudstva u ovoj oblasti kod komande Oružanih snaga Ukrajine su praktično iscrpljene, ističu dopisnici, a zapadna oprema otkazuje zbog mraza i blata.

„Najpametnija ukrajinska vojska shvata beznadežnost svoje situacije i napušta oblast Soledara u malim grupama“, tvrde dopisnici kanala.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar je na kanalu „Teletlon“ ocenila je situaciju na istoku Ukrajine „“Posebno teška“, zbog dešavanja u Soledaru. Savetnik Volodimira Zelenskog, Aleksej Arestovič, je priznao da bi ruska vojska mogla da zauzme Soledar, ali ne i Bahmut.

Bahmut sledeći u redu za opkoljavanje

„Ribar“ u izveštaju za 8. januar navodi da su severoistočno od Bahmuta, pripadnici Oružanih snaga RF isterali Oružane snage Ukrajine iz sela Podgorodnoje, otvarajući put opkoljavanju garnizona Bahmut od severu. Vojni dopisnik kanala smatra da će oslobađanje Iskusnog i Kleščejevke, u potpunosti opkoliti Bahmut i pod vatrenu kontrolu staviti komunikacije iz Konstantinovke i Časova Jara.Američki institut za proučavanje rata saglasan je da Rusi, da bi blokirali Bahmut, treba da blokiraju autoput Seversk-Bahmut, koji se nalazi sedam kilometara od potvrđenih granica ruske ofanzive, kao i autoput Slavjansk-Bahmut, koji je udaljen 13 kilometara.

Zalužni je odbio da ide u kontraofanzivu?

Ukrajinski Telegram kanal „Rezident“, pozivajući se na izvor u kabinetu predsednika, saopštio je da neće biti kontraofanzive koju su političari obećali. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni odbio je da pošalje trupe na pripremljene odbrambene linije, tvrde Ukrajinci.

Posle Soledara i Bahmuta, ruska vojska će ići na Seversk

Dugogodišnju bitku u Soledarsko-Bahmutskojoblasti izazvao je težak teren. Bahmutje podeljen na nekoliko delova vodenim preprekama i zajedno sa kompleksom naselja čini jedinstven odbrambeni sistem na veoma neravnom pejzažu.

Ali čim ovo utvrđeno područje zauzmu jedinice Oružanih snaga Rusije, biće moguće razviti ofanzivu na Seversk, smatra analitičar Jurij Podoljak. On izražava uverenje da Oružane snage Ukrajine nemaju snage da napreduju u oblasti Svatovo-Kremina. Odavde će, po njegovom mišljenju, krenuti kontranapad ruskih snaga u pravcu Severska, ka snagama koje su oslobodile Soledar, kako bi se zatvorio „kotao“ Severske grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

(Pravda.ru)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad5 says:

  Iz bahmuta se neće povlačiti sigurno,boriće se do poslednjeg momenta,jer bahmut je jedan od glavnih ulaza u podzemnu tvrdjavu koja se nalazi ispod tog rejona i ukri mogu da se povuku POD ZEMLJU.Ruski napor je u tome da zauszmu ostale ULAZE u kompleks rudnika i da ih kao i u mariupolju na kjraju prinude n predaju ili ako neće ,zatrpaju permanentno.U moskiv znaju kak oigleda taj kompleks ,gde su izlazi jer oni su ih i napravili i projektovali kao glavnu patizansku bazu u slučaju rata sa NATO paktom i moguće okupacije te zone.Medjutim pretpostavljam da su dalje na zapadu možda nekih 20-30 km ukkri prokopali nove ulaze za snabevanje u bazu i verovatno su ih rusi otkrili i to im je glavni cilj u pravcu ili kramatroska ili konstantinovke,mislim da će se tu poreneti glavni udar rusa posle zauzimanj ŠAHTOVA u soledaru ,bahmutu i seversku.Kada padne ta tvrdjva posle toga ničeg ozbiljnog od odbrambenih instalacija iz sovjetsog doba nema do dnjepra,a rusi nikako nisu mogli da vode mobilni rat sa takvim utvrdjenjem u svojoj pozadini,vrlo interesantno da su do zadnjeg momenta ćutali SVI o tom podzemnom utvrdjenju.

 2. Velika Metla says:

  Nisam znao da su Rusi i dobri kuvari, pored toga da su najbolji ratnici. Često kotlove pune. -:)))

  • Cetnik says:

   Kuvaju riblju corbu od ukro somova a nace se i koje americko somce da pokvari ukus.

 3. Kulak says:

  Krajnje je vreme da se RUSKI NAROD u Bahmutu i Soledaru oslobodi okupacije od strane zapadnoukrajinskih nacista koji su u te ruskojezične krajeve dovedeni nakon majdanskog prevrata 2014. godine. Nakon toga treba uhvatiti poglavnika nacista zelenskog i obesiti ga onako kako su talijanski partizani sredili musolinija: glava dole, noge gore. Tako il nikako!

 4. Zeka says:

  Situacija živo blato. Rat se odužio, a rešenja ili kraja ni na vidiku. Obe vojske su iscrpljene, nema više širokih zahvata nego se medjusobno dave u naizmeničnim taktičkim probojima i povlačenjima. Mislim da je i samim političkim vrhovima nejasno kako da se uspešno izvuku iz vrtloga ratnog užasa na dostojanstven način. Gubici su neverovatni. Rusi i Ukrajinci tuku se do istrebljenja, EUropski komesari kukaju zbog nadolazećeg privrednog kolapsa, a Amerikanci trljaju ruke. Sve je njima u prilog. Strateška prednost SAD ostaje, jer se rat vodi na teritoriji stare Rusije, a ne na američkom kontinentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *