ПОЧИЊЕ ПРАВА БОРБА ЗА КОСОВО: Русија и Кина у главним улогама

POČINJE PRAVA BORBA ZA KOSOVO: Rusija i Kina u glavnim ulogama

24 avgusta 2019

Strateški gledano, bilo bi nerazumno od Beograda da podlegne pritisku i prestane s kampanjom povlačenja priznanja bez značajnog „kvid pro kvo” sa Kosovom, kaže Gregori Kopli, urednik časopisa „Odbrana i inostrani poslovi“.

Urednik američkog časopisa „Odbrana i inostrani poslovi“ Gregori Kopli izjavio je danas da je još rano reći da li je Vašington odlučio da se u budućnosti oslanja radije na Beograd nego na Prištinu kad je u pitanju kosovski problem.

Kopli, koji je blizak vojnim krugovima u SAD, izjavio je to nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

„Ono što je sigurno jeste da SAD posvećuju više pažnje srpskom pogledu na pomenuti problem nego što su to činile u prošlosti, ali istovremeno i pokazuje da se SAD bore za uticaj na Balkanu zajedno s Rusijom i Kinom“, rekao je Kopli.

Prema njegovim rečima, SAD i dalje pritiskaju Srbiju da prekine kampanju među drugim zemljama da povuku priznanje Kosova.

„Ta kampanja je bila uspešna i, strateški gledano, bilo bi nerazumno od Beograda da podlegne takvom pritisku i prestane s kampanjom bez značajnog kvid pro kvo sa Kosovom“, rekao je Kopli.

Kako je ocenio, nije realno da zemlje Kvinte zahtevaju od Srbije da zaustavi prirodnu reakciju na uzimanje, bez ikakvog zakonskog osnova, značajnog dela njene teritorije.

„U ovom trenutku, takozvane snage Kvinte gube prednost nad Srbijom, jer članstvo u EU izgleda sve manje privlačno kao dugoročna opcija za Srbiju. Velika Britanija izlaskom iz EU gubi veliki deo svog uticaja protiv Srbije, dok su SAD očigledno zainteresovanije za postizanje sporazuma s Beogradom nego za njegovo kažnjavanje“, smatra Kopli.

Kopli je dodao da u ovoj fazi nema koristi od pritisaka na Srbiju, ali ne mogu ni da napuste „sopstvenu kreaciju“ – Kosovo, osim ukoliko se ne postigne novi pregovarački okvir, što je sigurno moguće.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *