ПОЧИЊЕ ПУЧ У ЕВРОПИ – ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ УЖАСНЕ

POČINJE PUČ U EVROPI – POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE

11 jula 2023

Desničarske stranke osvajaju Evropu, a promena političke situacije će uticati na sve, od klimatske do migracione politike.

Počelo je sa Italijom, zatim se desila Finska i Grčka. Španija bi mogla biti sledeća.Širom Evrope, vlade preuzimaju desničari. Na nekim mestima, lideri krajnje desnice preuzimaju vlast dok se u drugim tradicionalnije stranke desnog centra udružuju sa desničarima, što je nekada smatrano nemogućim.

Na drugim mestima, stranke tvrde desnice obezbeđuju više poslaničkih mesta i regionalnih kancelarija. Partija Alternativa za Nemačku (AfD), koja je već pod prismotrom zbog sumnje na ekstremizam krajnje desnice, sada nadmašuje socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca i upravo je postigla prelomnu pobedu na izborima u okrugu – alarmantan trenutak za zemlju svesnu svoje nacističke prošlosti.

Trend, naravno, nije baš počeo sa Italijom i premijerom krajnje desnice Đorđom Meloni. Ali prošla godina je donela niz upečatljivih rezultata za konzervativce. I ovaj trend bi mogao da se nastavi, jer se čini da su zemlje poput Španije i Slovačke spremne da „skrenu desno“ na predstojećim izborima.

Ovo je razvoj koji će neizbežno preoblikovati Evropu, utičući na sve, od načina na koji se rešavaju klimatske promene, preko roditeljskih prava, do toga ko je dobrodošao na kontinent.

Pravo u EU

I tradicionalna desnica i krajnja desnica nedavno su ostvarili uspehe širom Evropske unije.

S obzirom da je EU spremna da izabere novi Evropski parlament sledeće godine, pomeranje udesno bi takođe moglo da proizvede konzervativniji Brisel u godinama koje dolaze, period koji će predstavljati kritične odluke o stvarima kao što su širenje EU na istok, trgovina sa Kinom i nadzor nad vladavina prava u zemljama EU.

„Došlo je do približavanja desnog centra i krajnje desnice tokom protekle decenije“, rekao je Hans Kundnani, evropski politički analitičar u Četam hausu.

Promena, dodao je, „može imati duboke posledice po EU“.

Promena političke slike Evrope mogao se videti u Briselu ove nedelje kada su se lideri EU okupili na svom redovnom samitu.

Za stolom je bilo novo lice, Peteri Orpo, novi premijer Finske, koji vodi konzervativnu Nacionalnu koalicionu partiju.

Političko putovanje njegove zemlje tokom prošle godine ilustruje zaokret udesno koji je zavladao u delovima Evrope. Nakon četiri godine koalicione vlade petočlane koalicije orijentisane na levicu, birači su napustili socijaldemokratu Sanu Marin, što je dovelo do uspostavljanja najdesničarske vlade u finskoj istoriji.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis takođe je postigao veliki uspeh na izborima. Ovaj 55-godišnji lider desnog centra je na izborima osvojio daleko veću većinu nego što je to bio slučaj prvog puta.

Pitanje ko zauzima mesta za stolom EU je važno – Evropski savet, koji okuplja 27 lidera bloka, mora na kraju da odluči o političkim prioritetima EU i političkim inicijativama.

„Mislim da već vidimo Meloni efekat“, rekao je jedan visoki diplomata EU koji je želeo da istakne anoniman i dodao: „Što se tiče migracija i klime, nesumnjivo je došlo do pomeranja udesno“.Prvi znaci da je Meloni prihvaćena, a ne izolovana, pojavili su se prošle jeseni na njenom prvom samitu EU.

Dok su se lideri bavili teškim pitanjem migracija, italijanska liderka je uspela da „otvara vrata“, dobijajući prećutnu podršku za svoju želju da se politika EU više fokusira na odvraćanje migranata od dolaska u Evropu.

Nekoliko meseci kasnije, centristički holandski premijer Mark Rute i šefica Evropske komisije desnog centra Ursula fon der Lajen, najviši izvršni direktor EU, pratili su Meloni na putovanju u Tunis kako bi pokušali da obuzdaju migracione tokove iz te severnoafričke zemlje — emisija međupartijskog jedinstva.

Putovanje je usledilo samo nekoliko sati nakon što su zemlje EU postigle sporazum sa Italijom o tome kako da procesuiraju i premeste migrante, što je Melonijevoj vladi dalo veći prostor za vraćanje odbijenih tražilaca azila.

Šta dolazi…

Sa još godinu dana do izlaska građana EU na birališta, narednih nekoliko meseci biće isprekidani ključnim momentima koji će pružiti uvid u to na koji način politički vetar duva.

Prva je Španija, a birači idu na birališta sledećeg meseca.

Glavna partija desnog centra u zemlji, Narodna partija (PP), uverena je da će ponovo osvojiti vlast nakon što je na lokalnim izborima prošlog meseca porazila socijalističku partiju premijera Pedra Sančeza.

Kako se kampanja zahuktava, Sančez upozorava na moguću vezu između PP-a i krajnje desničarske stranke Voks, nadajući se da bi povezanost PP-a sa Voksom mogla odbiti levo orijentisane birače srednje klase. Ali povratak na vlast od strane PP, kao što se čini verovatnim, bi učvrstio desničarski nagib Evrope.

Na drugim mestima, poljski Zakon i pravda, centar desničarske moći u EU, vodi u anketama uoči jesenjih izbora, dok se Slovačka priprema za povratak populističkog lidera Roberta Fica na vanrednim izborima zakazanim za septembar.

Ne prate sve zemlje taj trend, centrističke vlade u Irskoj i Litvaniji, na primer, suočavaju se sa izbornim izazovima levice. A Nemačku, najmnogoljudniju državu u EU, i dalje vodi socijaldemokrata. Ali čak i tamo, vlast Olafa Šolca je klimava, a rivalski demohrišćani i krajnje desničarski AfD rastu u anketama.

Zato nijedan „povetarac“ levice trenutno ne može da se uporedi sa „uraganom“ desnice koji se nadvija nad Evropom

KOMENTARI11 komentara

 1. Željko says:

  "Desnica" došla na vlast u Italiji, Talijani dobili još više prozapadnu i pro NATO vladu, "desnica" u Švedskoj odmah hoće u NATO, "desnica" u Finskoj, Finska u NATO, "desnica" u Grčkoj NATO napravi još jednu bazu u Alexandroupoli,itd.! Ovakve "senzacionalne vijesti" prolaze samo kod Vas susjedi, brinite se za Vašu "braću" Srbe na "srpskom" Kosovu, u "srpskoj Sparti" Crnoj Gori, u BiH, u Hrvatskoj a da Vas "utješim" Zapad, NATO, EU, itd. NIKADA neće propasti a Vaša "majčica" Rusija, nisam siguran!!

  • Duca says:

   Kao što bolje ne znači dobro, isto tako desnica ne znači pamet. Danas su levica i desnica preuzeti nazivi iz nekog drugog vremena, a u stvari u državama zapada svi oni imaju manje više istog gazdu za koga rade. Zapad, EU i NATO neće propasti, slažem se, ali će u svetskim okvirima predstavljati mnogo manju ekonomsku i vojnu silu nego što je to bilo do sada. Svakako predstavljaće veću perverznu silu, pedere i tras-monstrume, rodno neutralne osobe šta god to značilo i slično, ekonomske i narkomanske zavisnike bez duhovnosti, kulture, empatije i poštenja. Svet će se podeliti, globalizam već umire, menjaju ga dva bloka koji će međusobne odnose smanjiti na najmanju moguću meru. Zato se ti ne boj za Rusiju, kao što se ja ne bojim za SAD i EU. U SAD kao najbogatijoj zemlji sveta je sada više od četvrtine naroda siromašno kao što su to siromašni srbi (država sto puta siromašnija od SAD). Na šta će to ličiti kada bogatstvo SAD zasnovano na štampanju dolara još od 1948 godine (Berkvvud), krene da se smanjuje? Hoće li se bogati odreći dela (tada već umanjenog) bogatstva :):) Hoće li EU kada niko van nje ne bude kupovao njenu robu zadržati standard svojih građana i čime? Čime će kupovati sve ono što nemaju? Vi Krvati, ustaše i pederi, držite se svojih i sebi sličnih i nemojte džaba gurati u srpske sajtove. Meni nikada nije palo napamet da odem na neki hrvatski sajt i tamo ostavljam glupe komentare, to pokazuje razliku u nivou tebe i mene. Toliko si jadan da moraš da se kreveljiš na srpskim sajtovima jer inače ne znaš šta ćeš sa sobom. Ako hoćeš predlog šta sa sobom, ubij se, za bolje nisi.

  • Zeka says:

   Zapad, NATO i EU biće pod kontrolom desničarskih šefova. Ako to nije hod ka propasti, onda ne znam šta je. Osim što se brineš za komšije, brineš li se za sopstvenu zemlju Hrvatsku? Zemlju koja je ulaskom u EU i NATO potpuno izgubila nezavisnost o kojoj ste ceo 20. vek urlali. Tako su se i izmedju dva svetska rata zapadnjačke elite tešile da su Hitler i njegovi neandertalci dobar "lek za boljševizam" u Evropi. Radovali su se nacizmu, dok se nije najpre okrenuo protiv njih. Kada su dobili po nosu, prestali su da se raduju. Šta je dalje bilo, znamo.

  • Velika Metla says:

   Zahvaljujući pljačkanju resursa od onih malih naroda koji se nisu mogli odbraniti su opstajali. A sada tebi ustašo nažalost mogu svi ovi satanisti koje si pomenuo SAMO da kevću. Primi suĆut za tvojim satanistima. KRAJ ! Gotovi ste !

 2. Miki says:

  Nisam primetio da desnica, da li umerena ili radikalna, flertuje sa nacistima kao neoliberalna ili demokratska levica. Uostalom, levica, po svojoj definiciji bi trebala fokus svoga postojanja da vezuje za standard i prava običnog čoveka, da ne kažem "radničke klase" što u današnje vreme nije slučaj. Tumačenje pojmova levice i desnice je beskorisna rabota jer je ceo svet utonuo u totalnu shizofreniju.

 3. Pingback: POČINJE PUČ U EVROPI – POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE – Sedma Sila

 4. Gagi says:

  Uopste nema veze ko dolazi na vlast i kako se politicki opredeljuje. Sustina je da narod DOLAZI SEBI. Kolonijalizam i moderno (nevidljivo) robovlasnistvo je na kraju svog ciklusa. Lom koji ce nastati u svetu, gde ce narodi po svetu potraziti svoju izgubljenu dusu, iznedrice razne politicke opcije koje ce preuzeti vlast. Bitno je da se srusi svetski kolonijalizam i njihova okupacija.

  • Zeka says:

   Tako je, Gagi! A ja dodajem - svetska revolucija. S tim što će sve to biti teško realizovati bez globalnog sukoba. Ne znam da li se to zove svetski rat, ali će svakako podrazumevati jače, pa i oružane sukobe širom planete. Osim ako se u medjuvremenu ne dogodi Armagedon kao kratka i opšta kataklizma, u šta ne želim da verujem da će se desiti.

 5. gnevbregnev says:

  ni desnicari nisu moralni kada treba primiti mito u usd. Ne nadajte se promeni one glavne politike prema Rusiji, "pandemijama", Kini, "ekologiji&zagrevanju". Sve to ostaje ista politika.

 6. EkRostand says:

  Jasno da je Meloni prihvaćena jer je na čvrstom antiruskom kursu.Dakle isto sranje kroz gusto granje.

  • Velika Metla says:

   U samom startu sam za nju rekao da je mućak. Potvrdila je to. Da bi bio na vlasti moraš duvati u istu tikvu, tikvu satanista američkih. SAMO onaj koji oružjem dođe na vlast, a protivno volji američkih satanista, će imati potpunu podršku od mene. Izborima se NIKADA neće nijedan narod osloboditi od američkih satanista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *