ПОЧИЊЕ РАСПАД БиХ

POČINJE RASPAD BiH

29 maja 2020

Ustavni sud BiH usvojio je zahtev Ministarstva odbrane u Savetu ministara o knjiženju na BiH više od 250.000 kvadratnih metara zemljišta u opštini Foča, koje je u posedu Republike Srpske, prenosi RTS.

Sud je Apelaciju Ministarstva odbrane usvojio na poslednjoj sednici 20. maja, a u obrazloženju se navodi da postoji povreda prava na pravično saslušanje i da se ukida presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018, te da ovaj sud u najkraćem roku donese novu odluku.Prema pisanju banjalučkog „Glasa Srpske“, pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica rekao je da je ovo samo još jedan u nizu pokušaja od Pravobranilaštva BiH, odnosno Ministarstva odbrane, da protivno normama budu uknjižena prava svojine u korist BiH.

„Sve nadležne organizacione jedinice Pravobranilaštva Srpske preduzele su i preduzimaju sve neophodne radnje u više takvih predmeta sa ciljem da zaštite imovinu Republike Srpske“, rekao je Govedarica.

Član Odbora Narodne skupštine za ustavna pitanja Perica Bundalo kaže da je Ustavni sud BiH u previše navrata do sada iskazao nameru da menja pravni i politički poredak u BiH.

„Ustavni sud BiH odavno je počeo da izlazi iz okvira svojih nadležnosti, a sporovi u vezi sa vojnom imovinom i posebno poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske to samo potvrđuju“, rekao je Bundalo, koji je i šef Kluba poslanika PDP-a u Parlamentu RS.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Plan nije raspad nego pravljenje velike Bosne. E, ali tu ima mnogo interesanata. Hrvatska samo čeka pogodan momenat da prisvoji teritorije sa Hrvatima državi Hrvatskoj. Ako zapad nastavi sa politikom forsiranja neonacizma, Hrvatska ima veće šanse. Na drugoj strani, ni Srbija ne misli bolje Bosni. Zato Bosna pokušava da grabi pomalo pa dokle stigne. Bosna ima velike šanse od samog krtenskog osnivanja da se raspadne a da naslednica Bosne bude jedna regija sa muslimanima i to je najverovatniji ishod nacističke politike zapada prema Srbima. Biće tu još svašta. Dugoročno gledajući, ako u Crnoj Gori ikada dođe na vlast srpska strana, onda i Crna Gora ima šanse da se raspadne, iako je već podeljena na albanski deo, gde Milo nema nikakve vlasti i srpski deo koji je sve ostalo, a šta je o ostalo nemam pojma. Unutar srpskog dela možda se stvori naslednica raspadnute Crne Gore sa Titogradom i oklinom kao nekih crnogoraca a ostalo će pripasti Srbiji. Dobro, ima tu i malo neobjektivnosti, ali sadašnje stanje najbliže mojoj mašti.

 2. Slobodanka says:

  Ministarstvo odbrane BIH za razliku od nekad kad su koristili metke, granate i hladno oružje sad ratuje protiv Srpske koristeći ne kao nekad oružje nego koriste najvišu sudsku administraciju. Bošnjačka politička elita u periodu mira nastavila je da ratuje protiv Srba u BIH na razne načine sa ciljem da oslabi srpski entitet, a ovamo tvrde da se zalažu za celu i stabilnu državu BIH što nakon ovakvih poteza postaje veoma sumnjivo i upitno. Iz svega što rade stiče se utisak da baš oni Bošnjaci nameravaju da se otcepe od države BIH i da pritom odnesu i zadrže što veći komad teritorije.

 3. Franz says:

  Počinje nestanak genocidne tvorevine Srpske. Srbi će konačno moći na traktore pa u otadžbinu.

  • Slobodanka says:

   To što su se odbranili od vaših ubilačkih napada, od vas koji se uvek priključujete genocidnim narodima ne može se okvalifikovati kao genocidnost. ... Evo citata iz Katolicke enciklopedije koja je pisana 1907. godine gde se spominju rezultati popisa iz 1895. godine u Bosni i Hercegovini kao delu Austrijskog carstva. BOSNA I HERCEGOVINA Prema popisu stanovništva od 22. aprila 1895, Bosna ima 1.361.868 stanovnika, a Hercegovina 229.168, dajući ukupan broj populacije od 1.591.036. Ako izuzmemo nekih 30.000 Albanaca koji žive na jugo‐istoku, Jevreje koji su se skoro doselili iz Španije, malo Turaka Osmanlija, trgovaca, službenika i austrijskih vojnika, ostatak populacije (oko 98%) pripada narodu južnih Slovena, Srbima. Iako pripadaju jednoj rasi, narod čine, prema religijskom verovanju, tri jasno odvojene grupe: Muhamedanci – oko 550.000 osoba (35%), grčki šizmatici – oko 674.000 osoba (43%) i katolici – oko 334.000 (21,3%)... Muhamedanci čine većinu populacije u regionu koji se zove Krajina na severo‐ zapadu, u oblasti Sarajeva i u jugo‐istočnom delu teritorije. Grčki šizmatici su u većini u oblasti Banjaluke. Katolici latinskog reda su brojniji u odnosu na druge dve denominacije samu u oblasti Travnika i u severnoj Hercegovini. Postoji još 8.000 Jevreja i 4.000 protestanata. OVO JE SAMO JEDAN OD NIZA DOKAZA DA SRBI U BIH NISU STIGLI IZ AVNOJEVSKIM GRANICAMA OMEDJENE SRBIJE, NEGO POSTOJE TU OD DAVNINA. Evo šta Vi nastojite ponovo da ostvarite. Pripadnici 42 Vražje divizije u kojoj je bio angažovan i najpoznatiji austrougarski kaplar Josip Broz bili su uključeni u borbe od Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice do Krupnja, Bele Crkve, Stolica, Tekeriša, Valjeva, Mionice, Ljiga i Lajkovca. Učestvovao je Broz u borbama na Drini, Gučevu i Mačkovom kamenu, u velikim bitkama na Ceru i Kolubari. Ratni izveštaji, i sa srpske i sa austrijske strane, govore da je njegova divizija odigrala važnu ulogu i u opsadi Beograda i okršajima kod Umke, Ostružnice, Banovog brda, Senjaka, Ade Ciganlije i Bežanijske kose... Sem što je održano pod vodjstvom bivšeg austrougarskog kaplara i pripadnika Vražje divizije i prvo i drugo zasedanje Avnoja održano je u Bosni (Bihać, Jajce), a ne u Srbiji. Vi ste još ludji od Ukrajinaca koji su se odrekli komunističke prošlosti koja je stvorila Republiku Ukrajinu. Broz Vam je stvorio Republiku Hrvatsku i još je namakao koliko god je mogao, a Vi ste se i njega odrekli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *