ПОЧИЊЕ РАТ!? Катар одбио ултиматум

ПОЧИЊЕ РАТ!? Катар одбио ултиматум

5 јула 2017

Четири арапске земље наставиће са блокадом Катара, након што су утврдиле да је одговор те земље на њихове захтеве „неозбиљан“.

То су потврдили званичници Саудијске Арабије који ће продужити политичке и економске санкције над Катаром.

Министри иностраних послова Египта, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина одржали су састанак на ком су одлучивали о судбини Катара, са којим су прекинути сви дипломатски односи.

Саудијска Арабија и њени савезници који су у спору са Катаром изразили су „жаљење“ због „негативног одговора“ Дохе на захтеве упућене зарад решавања кризе.

Такав одговор Катара „показује недостатак разумевања озбиљности ситуације“, рекао је египатски министар спољних послова Самех Шукри.

Четири земље су 5. јуна објавиле да прекидају односе са Катаром и касније упутиле листу са 13 захтева.

Након што је рок од 10 дана истекао у недељу, те земље су продужиле рок Катару на још 48 сати да испуни њихове захтеве, након захтева Кувајта, који делује као посредник у овој кризи.

Катар је одговорио на ултиматум“.

Према наводима медија, Катар није једина арапска земља која одржава односе са Ираном и тражи од суседа да поступе по сопственом захтеву и снизе ниво дипломатског представљања у Техерану.

Катар је, према тим наводима, одбацио могућност затварања турске војне базе и то образложио тиме да акти Савета заливске сарадње не забрањују такву врсту сарадње са другим земљама.

На захтев за гашење Ал Џазире, Катар је предложио суседима да поступе реципрочно и затворе телевизије попут Ел Арабије и Ел Хадата, обе у УАЕ.

Те појединости из катарског одговора појавиле су се у време састанка министара спољних послова Саудијске Арабије, Бахреина, УАЕ и Египта који одлучују о даљим потезима у односу на Катар.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pitagora says:

    Ko s kim da ratuje?! Katar ima 300 000 domicilnog stanovništva i oko 2 miliona stranaca, koji rade sve, od muže krava do prodavačica u marketima. U stvari, da budem precizniji - Australija je Kataru kao pomoć poslala 4 000 krava za šta je trebalo 60 letova. Sad imaju mleka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u