ПОЧИЊЕ РАТ!? Катар одбио ултиматум

POČINJE RAT!? Katar odbio ultimatum

5 jula 2017

Četiri arapske zemlje nastaviće sa blokadom Katara, nakon što su utvrdile da je odgovor te zemlje na njihove zahteve „neozbiljan“.

To su potvrdili zvaničnici Saudijske Arabije koji će produžiti političke i ekonomske sankcije nad Katarom.

Ministri inostranih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina održali su sastanak na kom su odlučivali o sudbini Katara, sa kojim su prekinuti svi diplomatski odnosi.

Saudijska Arabija i njeni saveznici koji su u sporu sa Katarom izrazili su „žaljenje“ zbog „negativnog odgovora“ Dohe na zahteve upućene zarad rešavanja krize.

Takav odgovor Katara „pokazuje nedostatak razumevanja ozbiljnosti situacije“, rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri.

Četiri zemlje su 5. juna objavile da prekidaju odnose sa Katarom i kasnije uputile listu sa 13 zahteva.

Nakon što je rok od 10 dana istekao u nedelju, te zemlje su produžile rok Kataru na još 48 sati da ispuni njihove zahteve, nakon zahteva Kuvajta, koji deluje kao posrednik u ovoj krizi.

Katar je odgovorio na ultimatum“.

Prema navodima medija, Katar nije jedina arapska zemlja koja održava odnose sa Iranom i traži od suseda da postupe po sopstvenom zahtevu i snize nivo diplomatskog predstavljanja u Teheranu.

Katar je, prema tim navodima, odbacio mogućnost zatvaranja turske vojne baze i to obrazložio time da akti Saveta zalivske saradnje ne zabranjuju takvu vrstu saradnje sa drugim zemljama.

Na zahtev za gašenje Al Džazire, Katar je predložio susedima da postupe recipročno i zatvore televizije poput El Arabije i El Hadata, obe u UAE.

Te pojedinosti iz katarskog odgovora pojavile su se u vreme sastanka ministara spoljnih poslova Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta koji odlučuju o daljim potezima u odnosu na Katar.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pitagora says:

    Ko s kim da ratuje?! Katar ima 300 000 domicilnog stanovništva i oko 2 miliona stranaca, koji rade sve, od muže krava do prodavačica u marketima. U stvari, da budem precizniji - Australija je Kataru kao pomoć poslala 4 000 krava za šta je trebalo 60 letova. Sad imaju mleka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *