ПОЧИЊЕ РАТ: НАТО дао дозволу Турској да нападне Сирију!

POČINJE RAT: NATO dao dozvolu Turskoj da napadne Siriju!

28 jula 2015

nato-turkey-460x338Na današnjoj vanrednoj sednici NATO pakta sazvanoj od strane Turske vojna organizacija dala je „političku podršku Turskoj u borbi protiv ‘militanata’ u Siriji i Iraku“, prenosi Rojters. U isto vreme militanti bliski Zapadu i Turskoj krenuli su u ofanzivu na regularne snage Sirije u pravcu drevnog grada Latakije.

Ali, ko su tačno „militanti“, očigledno je ostavljeno Turskoj, čiji je predsednik Redžep Erdogan sugerisao da NATO ima „dužnost“ da se uključi u ovaj sukob, da sama odluči.

„Stojimo u snažnoj solidarnosti sa našim saveznikom, Turskom“, rekao je danas za vreme vanredne sednice NATO-a u Briselu generalni sekretar organizacije, Jens Stoltenberg.

A da li Turska želi uključenje celog NATO saveza u rat? Na to pitanje najbolje je odgovorio sam Erdogan koji je nakon sastanka rekao: „Ukoliko je jedna NATO članica napadnuta, sve članice bi trebalo da joj daju svoju podršku na sve načine, a Turska je napadnuta“.

Erdogan se ovde poziva na teroristički napad koji je izveo ISIL pre nekoliko dana na jugu Turske pri čemu je ubijeno preko 30 mladih ljudi.

Turska je reagovala tako što je udarila na položaje ISIL-a u Siriji i Iraku, ali još i više na sirijske i iračke Kurde, odnosno pripadnike organizacije PKK.

Turska se snažno zalaže za stvaranje tzv. „zone zabrane letova“ na prostoru severne Sirije, a to je, kao što je poznato iz ranijih slučajeva, drugi naziv za vojnu invaziju na jednu zemlju.

Ofanziva „umerene opozicije“ na severozapadu Sirije

Nekako odmah nakon davanja „odrešenih ruku“ Turskoj na NATO kongresu u Briselu, militanti u Siriji pokrenuli su veliku ofanzivu na vladina područja na severozapadu zemlje u nameri da zauzmu teritoriju priobalnog regiona koji je od ključne važnosti za sirijske vlasti, prenose izvori.

Sirijski vojni izvori prenose da se radi o velikom napadu i da je cilj militanata da zauzmu ravnicu pod nazivom Sal al-Gab koja je važna za odbranu priobalnih planina, a reč je o području gde većinom žive Alaviti koji su tradicionalno lojalni predsedniku Asadu koji je i sam Alavit. Ovo područje je takođe veoma bitno i za Sirijsku pravoslavnu crkvu, budući da se u okolini grada Latakije, koji je najverovatnije i konačni cilj ofanzive, nalazi veliki broj drevnih hrišćanskin manastira.

Militanti, koji napreduju pod kolektivnim nazivom „Osvajačka vojska“, tvrde da su zauzeli jednu elektranu i još ukupno 16 lokacija koje su se nalazile pod kontrolom Vladinih snaga.

(Pravda, Advance.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Prljave igre sa ljudskim glavama. Dali Turcima pravo da napanu susedne drzave. A otkud NATO ima to pravo da odobrava napade na suverene međunarodno proznate drzave. I ceo svet kukavicki ćutke posmatra neprekidne pokolje nevinih ljudi zena dece i staraca koje organizuje jedan isti Lucifer SAD. VUCIĆ umesto da klekne pred Putina i moli za spas ono malo preostalih srba on kao ludak trci za nasim koljacima koji sasvim otvoreno i svim sredstvima ruse sve sto je srpsko. AKO ZA SRBE UOPSTE POSTOJI SPAS TO JE UZ BOGA I RUSIJU.

  2. Pantelija says:

    njihovo urusavanje upravo odavde krece ...zivi bili gledali...sledeca je grcka od strane turaka i ima Rusija tad da ih ponisti ..nece postojati bukvalno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *