ПОЧИЊЕ СНИМАЊЕ СЕРИЈЕ О „НЕМАЊИЋИМА“: Прва клапа у Студеници

POČINJE SNIMANJE SERIJE O „NEMANJIĆIMA“: Prva klapa u Studenici

15 marta 2017

31 Nemanjici-1 (3)_620x0

Sve teče po planu što se tiče snimanja serijala „Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina“, koji će, za RTS, režirati Marko Marinković, prema scenariju Gordana Mihića. A to znači da, kao što smo pre mesec i po ekskluzivno i najavili, danas pada prva klapa ovog velikog projekta od 12 epizoda. Emitovanje bi trebalo da počne krajem godine, u kojoj se obeležava osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Početni kadrovi biće snimljeni u Studenici, tačnije na njenoj plaži i mostu, a u njima će, već u sedam ujutro, zaigrati Vojin Ćetković, u ulozi Stefana Prvovenčanog, Nada Šargin, u ulozi Raške, Stefanove polusestre, i Vučić Perović, kao Bogdan. Uz njih će, u pratećim ulogama, biti i Olivera Viktorović, Bogoljub Mitić i Dragan Marinković, a kako je sve izgledalo, moći ćete da pročitate u sutrašnjem broju „Novosti“, jer je naša ekipa trenutno upravo tamo – na licu mesta.

– Počinjemo sa snimanjem danas, na Studeničkoj reci, posle više od šest meseci priprema – kaže nam Marinković, koga smo „pronašli“ na Kopaoniku. – Ovo mi je treći dan na terenu, proveravamo sve, biramo predele pod snegom na kojima ćemo snimati sankanje i zimske radosti. „Hvatamo“ poslednji dah zime da bismo ispoštovali scenaristiku Gordana Mihića. Posle Studenice, gde ćemo provesti prvu radnu nedelju, snimaćemo u Beogradu, da bismo se, pred kraj, preselili u Hercegovinu.

Marinković nam je otkrio i da će snimanje trajati do sredine avgusta, kao i da ekipa koja će raditi na seriji broji čak 180 učesnika.

– Između ostalih, tu su Nebojša Glogovac, u ulozi Vukana Nemanjića, Dragan Mićanović, u roli Svetog Save, Mladen Nelević, kao Stefan Nemanja… Angažovani su i mladi glumci, jer pratimo istoriju Nemanjića kroz četiri generacije. Videćemo kako odrastaju mladi prinčevi. Dakle, najpre ćemo videti decu, pa tinejdžere, srednju generaciju i, na kraju, glavne nosioce uloga.

Mićanovića smo prekinuli u čitanju scenarija, ali nam je, ipak, kratko rekao:

– Upravo sada gledam scenario, a danima već čitam silne velike knjige o životu Svetog Save. Prvi snimajući dan mi je sad, u subotu, te sam u potpunosti posvećen tome.

Za kraj, pozvali smo i onoga bez čijeg „pera“ svega ovoga ne bi bilo – Gordana Mihića, zaslužnog za 500 strana zahtevnog scenarija.

– Urađene su velike pripreme, odgovorno se pristupilo poslu, uloženi su ogroman trud i sredstva. Cela ekipa se angažovala preko svih mojih očekivanja – kaže nam Mihić. – Marinković je nekada bio moj student, radili smo zajedno, i ono što je sigurno jeste to da je on duboko posvećen toj materiji. Snažno oseća, ne samo istoriju, već i ljudske sudbine.

ZAHTEVNE SCENE

REDITELJ Marinković objasnio nam je da su bili složeni uslovi pod kojima su se odvijale pripreme snimanja, jer je reč o zahtevnim scenama, za koje je potrebno mnogo scenografske i kostimske opreme. Snimaće se na autentičnim lokacijama, koje uključuje veliki broj sakralnih objekata, među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru. Biće i mnogo studijskog dela, snimaće se i bitke… Smederevska tvrđava predstavljaće generalne kulise za Hilandar, u stanju iz 11. veka, a biće rađene i verne rekonstrukcije – što scenografske, što kompjuterske.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *